EU esittää vaatimusluettelon paremmista suhteista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Brexitin jälkeen

| 8 elokuun, 2024
EU esittää vaatimusluettelon paremmista suhteista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Brexitin jälkeen
Kuva Pete Linforthin kautta Pixabayn kautta.

Euroopan unioni (EU) on esittänyt luettelon vaatimuksista, joita Yhdistynyt kuningaskunta (UK) voi esittää parantaakseen suhteitaan Brexitin jälkeen.

Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Sir Keir Starmer on ilmaissut hallituksensa halun korjata suhteet EU:hun.

Hän pyrki saavuttamaan tämän kattavan turvallisuussopimuksen avulla ja neuvottelemalla suotuisammista kauppaehdoista.

EU lähetti kuitenkin luettelon vaatimuksista, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan on ensin täytettävä osoittaakseen aitoa sitoutumista.

Financial Timesin mukaan EU:n vaatimukset keskittyvät erosopimuksen täytäntöönpanoon ja uuden yhteistyön edistämiseen.

Tavoitteena on rakentaa uudelleen luottamus ja vakaus näiden kahden osapuolen välille.

Vetäytymissopimuksen noudattaminen

EU:n ensisijainen vaatimus Brexitin jälkeisten suhteiden korjaamiseksi on, että Yhdistynyt kuningaskunta noudattaa täysimääräisesti erosopimusta.

Peruuttamissopimus turvaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvien EU:n kansalaisten ja EU:ssa asuvien Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten oikeudet Brexit-siirtymäkauden päättyessä vuonna 2020.

Sitä sovelletaan myös EU:n kansalaisiin, jotka ovat muuttaneet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, tai Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin, jotka ovat siirtyneet EU:n jäsenvaltioon siirtymäkauden aikana.

Erosopimuksen piiriin kuuluvilla henkilöillä on edelleen oikeus asua, työskennellä, opiskella ja matkustaa vapaasti Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä.

Se säilytti olennaisilta osin nykytilanteen ennen Yhdistyneen kuningaskunnan eroamista Euroopan unionista.

EU lähetti äskettäin Yhdistyneelle kuningaskunnalle virallisen pyynnön käsitellä tiettyjä erosopimukseen liittyviä kysymyksiä.

Yhdistyneellä kuningaskunnalla on kaksi kuukautta aikaa vastata, tai EU voi ryhtyä oikeustoimiin Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa.

Pohjois-Irlannin pöytäkirjan varmistaminen

Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja on keskeinen osa erosopimusta, ja EU vaatii, että Yhdistynyt kuningaskunta panee sen täysimääräisesti täytäntöön.

Pöytäkirjassa todetaan, että Yhdistyneen kuningaskunnan ei pitäisi luoda kovaa rajaa Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille.

Tämä on ratkaisevan tärkeää rauhan ja vakauden säilyttämiseksi alueella.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet

EU esittää vaatimusluettelon paremmista suhteista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Brexitin jälkeen
Kuva: Matt Brown, Unsplash

EU vaatii, että Yhdistynyt kuningaskunta takaa Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa asuvien EU:n kansalaisten oikeudet.

Monet kysymykset liittyvät Euroopan unionin selvitysjärjestelmään (EUSS), joka on kiristänyt Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisiä suhteita Brexitin jälkeen.

EUSS on Yhdistyneen kuningaskunnan elin, joka panee täytäntöön erosopimuksen soveltamisalaan kuuluvien EU:n kansalaisten oikeudet.

Monilla Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvilla EU:n kansalaisilla on ollut vaikeuksia hakea vakituisen tai esiasutetun asemaa.

Myös esiasettautuneilla on ollut vaikeuksia saada työpaikka tai säilyttää se epävarman maahanmuuttaja-aseman vuoksi.

Eräs diplomaatti sanoi Financial Timesin haastattelussa: ”Tämä on korjattava, ennen kuin voimme puhua yhteistyöstä uusilla aloilla.”

EU vaatii, että Yhdistynyt kuningaskunta pitää voimassa korkeimman oikeuden päätöksen, jonka mukaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvien EU-kansalaisten ei pitäisi joutua hakemaan erikseen vakituisen asukkaan asemaa asuttuaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa viisi vuotta.

Yhdistynyt kuningaskunta puolestaan tarkisti EUSS-järjestelmän myöhäistä hakemista koskevia suuntaviivojaan, jotta ne kattaisivat myös EU:n kansalaiset, jotka eivät ehkä olleet tietoisia uusista säännöistä.

Sisäministeriö on myös pidentänyt esiasukkaiden aseman voimassaoloaikaa viidellä vuodella.

Se pyrkii myös päivittämään heidän asemansa automaattisesti vakiintuneeksi, kun he ovat täyttäneet viiden vuoden oleskeluaikavaatimuksen.

Esiasettautuneen aseman voimassaolon päättymispäivämäärät on nyt piilotettu digitaalisista profiileista, eikä työnantajien ja vuokranantajien tarvitse enää tehdä toistuvia tarkastuksia esiasettautuneen aseman haltijoista.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen nuorten liikkuvuussopimus

Nuorten liikkuvuussopimuksen mukaan 18-30-vuotiaat EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan nuoret voivat asua, työskennellä, opiskella ja matkustaa toistensa alueella tietyn ajan.

Tällaisen sopimuksen puuttuminen Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä on ollut yksi Brexitin suurimmista vaikutuksista, joka on rajoittanut nuorten mahdollisuuksia.

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi työväenpuoluehallitus torjui tiettävästi ajatuksen nuorten liikkuvuussopimuksesta Espanjan kanssa.

Edellinen konservatiivihallitus hylkäsi myös mahdollisen EU:n laajuisen nuorten liikkuvuussopimuksen tarjouksen.

EU:n ehdottama nuorten liikkuvuutta koskeva sopimus eroaa Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisistä nuorten liikkuvuutta koskevista sopimuksista muiden maiden kanssa.

Osallistujakiintiön poistamisen lisäksi sillä pyritään puuttumaan erilaisiin esteisiin, joita on ilmennyt Brexitin jälkeen.

Näihin kuuluu muun muassa oikeudenmukaisen kohtelun varmistaminen korkea-asteen koulutuksen lukukausimaksujen osalta, sillä EU:n opiskelijoille on nykyään maksettava kansainvälisiä maksuja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Sen tavoitteena on myös kohtuullistaa viisumi- ja oleskelulupakustannuksia ja vähentää näin nuorten taloudellista taakkaa.

Yhdistynyt kuningaskunta on kuitenkin tiukasti kieltäytynyt liittymästä EU:n sisämarkkinoille, jotta vapaa liikkuvuus voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön.

Se on suuntautunut enemmän nuorten liikkuvuusohjelmiin, joissa sovelletaan pikemminkin maakohtaista lähestymistapaa kuin EU:n laajuista järjestelmää.

Uudelleen liittyminen Erasmus-ohjelmaan

EU haluaa, että Yhdistynyt kuningaskunta liittyy uudelleen Erasmus-ohjelmaan, jonka se jätti Brexitin jälkeen.

Erasmus on EU:n ohjelma, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden opiskella tai kouluttautua eri EU-maissa taloudellisen tuen turvin.

Erasmus-ohjelmaan osallistuminen parantaa koulutusmahdollisuuksia ja edistää keskinäistä ymmärrystä Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n nuorten välillä.

ETSK hyväksyi huhtikuussa ehdotuksen, jossa EU:ta kehotettiin neuvottelemaan Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa Erasmus-ohjelmaan liittymisestä.

Yhdistyneen kuningaskunnan veteraanidiplomaatin Nick Leaken mukaan Yhdistynyt kuningaskunta jättäytyi pois Erasmus-ohjelmasta taloudellisten rajoitteiden vuoksi.

Hän paljasti, että ohjelmaan osallistumisen kustannukset ylittivät odotetut hyödyt.

Leake lisäsi, että enemmän ulkomaisia opiskelijoita haluaa opiskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa kuin Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia, joilla on kielitaito ja halu opiskella ulkomailla.

Tavaroiden ja lemmikkieläinten turvallinen kuljetus

EU esittää vaatimusluettelon paremmista suhteista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Brexitin jälkeen
Kuvan tarjoaa PIxabay

EU haluaa, että Yhdistynyt kuningaskunta noudattaa paremmin kauppapolitiikkaa, jotta se voisi korjata Brexitin jälkeiset suhteet.

Seuraavilla vaatimuksilla pyritään varmistamaan tavaroiden ja lemmikkieläinten sujuva ja turvallinen liikkuminen Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä.

Eläinten ja kasvien sertifiointi

EU on ilmaissut huolensa Yhdistyneen kuningaskunnan eläin- ja kasvituotteiden sertifioinnista.

Ne vaativat tarkkaa sertifiointia kaupan häiriöiden välttämiseksi.

Vaatimustenvastaiset lähetykset olisi hylättävä rajalla turvallisuuden ja EU:n normien noudattamisen varmistamiseksi.

Lemmikkieläinten tarkastukset

EU pyytää myös Yhdistynyttä kuningaskuntaa ottamaan pikaisesti käyttöön järjestelmän lemmikkieläinten tarkastamiseksi rajalla.

Palstojen tietojärjestelmä

Lisäksi EU haluaa uuden järjestelmän, joka antaa tietoja pakettien sisällöstä mahdollisimman pian.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n suhteiden tulevaisuus Brexitin jälkeen

EU:n vaatimuksilla pyritään luomaan puitteet yhteistyölle ja varmistamaan, että uudistetut suhteet hyödyttävät molempia osapuolia.

Ehdotetut liikkuvuussopimukset ja erosopimuksen noudattaminen ovat olennaisia askeleita tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

Tulevat kuukaudet ovat ratkaisevia, kun molemmat osapuolet keskustelevat näistä kysymyksistä, pyrkivät löytämään yhteisen pohjan ja korjaamaan suhteita Brexitin jälkeen.

Nuorten liikkuvuuden korostaminen korostaa kuitenkin yhteistä etua tulevien sukupolvien mahdollisuuksien edistämisessä.

Haasteista huolimatta on toivoa, että he voivat rakentaa suhteensa uudelleen ja työskennellä yhdessä paremman tulevaisuuden puolesta.