Miten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-arviointi Chichesteriin saattaa vaikuttaa matkustajiin?

Länsi-Sussexin ainoa kaupunki Chichester on täynnä historiaa. Chichesterissä vierailijat voivat nähdä rakennuksia, jotka ovat peräisin keskiajalta tai jopa roomalaisilta ajoilta. On syytä huomata, että vuodesta 2023 alkaen niiden, jotka aikovat matkustaa Chichesteriin ulkomailta, on tiedettävä uusista ETA-vaatimuksista ja siitä, miten ne vaikuttavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamiseen. Tässä artikkelissa kerrotaan Chichesterin historiasta, mainitaan joitakin suosittuja nähtävyyksiä vierailijoille ja annetaan ajantasaista tietoa uusista ETA-vaatimuksista.

Chichesterin historia

Chichesterin historia juontaa juurensa roomalaisilta ajoilta, jolloin se oli Noviomagus Reginorum -niminen kaupunki. Alkuperäisen kaupungin karkeat ääriviivat ovat yhä nähtävissä kaupungin nykyisessä pohjapiirroksessa, ja on jopa mahdollista nähdä osa roomalaisista muureista. Anglosaksisella kaudella kaupunki nimettiin uudelleen kuningas Aellan pojan Cissan kunniaksi. Kaupunkia hallitseva Chichesterin katedraali rakennettiin normannien aikana sen jälkeen, kun Lontoon neuvosto päätti siirtää uskonnolliset keskukset väkirikkaampiin kaupunkeihin. Se vihittiin käyttöön vuonna 1108 sen valmistumisen jälkeen. Nykyään Chichesterissä on myös useita muita keskiaikaisen arkkitehtuurin näytteitä, kuten useita kirkkoja. [1]

Chichesterin toimialat

Kahdentoista vuosisadan alussa Chichesterissä alkoivat Cornwallin kreiville kuuluneet markkinat. Markkinoilla myytiin muun muassa villaa, ja Chichesterin asema satamakaupunkina – Dell Quay oli tärkeä satama keskiaikaisessa Englannissa – merkitsi, että siitä tuli merkittävä villakaupan vienti- ja tuontikeskus. Neulanvalmistus oli toinen merkittävä elinkeino keskiaikaisessa Chichesterissä, mutta se alkoi taantua 1600-luvulla ja hävisi lopulta 1700-luvulla. [2]

Taide, musiikki ja kulttuuri Chichesterissä

Chichesterin festivaali järjestetään vuosittain kesä- ja heinäkuussa, ja se tarjoaa musiikkiesityksiä, runonlausuntoja, taidenäyttelyitä ja paljon muuta. Toinen vuosittainen tapahtuma, joka on suunnattu enemmän perheviihteeseen, on Sloe Fair. [3] Nykyään messut koostuvat nykyaikaisista huvipuistolaitteista, mutta ne ovat perinne, joka juontaa juurensa jo kahdelletoista vuosisadalle. Chichesterissä on myös useita taidegallerioita, kuten 7 Cloud Gallery of Fine Art, Oxmarket Centre of Arts ja Candida Stevens Gallery.

Matkustaminen Chichesteriin, Chichesteristä ja Chichesterin sisällä

Chichesterissä on rautatieasema West Coastway Line -linjalla. Se tarjoaa säännöllisiä yhteyksiä Southamptoniin, Portsmouthiin, Brightoniin ja Lontoon Victoriaan (Gatwickin lentoaseman kautta). Chichesterin linja-autoasema sijaitsee rautatieaseman lähellä. Chichesteristä alle kaksi mailia pohjoiseen sijaitsee Chichester/Goodwoodin lentokenttä.

Merkittäviä maamerkkejä Chichesterissä

Chichesterin katedraali

https://www.chichestercathedral.org.uk/

Chichesterin yli 900 vuotta vanha katedraali on avoinna yleisölle. Se on merkittävä sekä historiallisesta arkkitehtuuristaan ja taiteestaan että nykytaiteilijoilta tilatuista moderneista taideteoksista. Toinen nähtävyys on vapaasti seisova keskiaikainen kellotorni, jollaista ei ole missään muussa Englannin katedraalissa.

Chichesterin kanava

https://goo.gl/maps/M68hBraQLbjVRDhY6

Chichesterin kanava ulottuu neljän mailin pituiseksi, ja yleisö saa järjestää veneretkiä, kalastusta ja muita vastaavia aktiviteetteja. Kävijät voivat myös pysähtyä syömään ja juomaan Canal Trustin päämajassa ja kaupassa.

Fishbournen roomalainen palatsi

https://goo.gl/maps/rtzV2sk33p4MayU46

Chichesterin laitamilla sijaitseva Fishbournen roomalainen palatsi on hyvin säilynyt historiallinen kohde, joka paljastettiin 1800-luvulla. Täällä on mosaiikkeja ja muita esineitä sekä puutarha, joka on istutettu uudelleen aitoon roomalaiseen tapaan.

Chichesterin kaupungin muurit

https://goo.gl/maps/zZ8JJxZsYQUQFm5K8

Chichesterin kaupunginmuurit ovat peräisin roomalaisilta ajoilta, ja niihin voi tutustua 1,4 mailin mittaisella kiertokävelyllä. Vierailijoille, jotka ovat erityisen kiinnostuneita tämän maamerkin historiasta, on tarjolla kierroksia. Paikallisesta matkailukeskuksesta saa myös tiedotuslehtisiä.

Chichesterin festivaaliteatteri

https://goo.gl/maps/qpQrUoUE6t6G88CL9

Chichesterin festivaaliteatteri, joka avattiin alun perin vuonna 1962, esittää näytelmiä, musikaaleja ja muita esityksiä klassisesta Shakespearesta nykyaikaisiin teoksiin. Osa esityksistä on tarkoitettu kaikenikäisille, joten teatteri on sopiva kohde perhematkoille Chichesteriin.

Miten uusi ETA vaikuttaa Chichesteriin suuntautuviin matkoihin?

ETA-järjestelmä (sähköinen matkustuslupa) otetaan käyttöön osana kansalaisuus- ja rajavalvontalakia. Se tarkoittaa, että kaikkien Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevien vierailijoiden, jotka eivät ole Britannian tai Irlannin kansalaisia, on pyydettävä lupa ennen matkustamista. Lentoliikenteen harjoittajan on tarkistettava ja vahvistettava kunkin henkilön lupa ennen kuin hän saa matkustaa. [4] Niiden, jotka eivät ole Yhdistyneen kuningaskunnan tai Irlannin kansalaisia ja jotka aikovat vierailla Chichesterissä, on ymmärrettävä ETA-järjestelmä ja Chichesteriin tarkoitetun ETA-luvan saamiseen liittyvät luvat.

ETA-luvan saaminen: matkustajien tarvitsemat asiakirjat

Kansainväliset vierailijat, joiden passi ei ole Yhdistyneestä kuningaskunnasta tai Irlannista, voivat hakea Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupaa Chichesteriin. Matkustajien on toimitettava voimassa oleva passi (jonka on myöntänyt ETA-kelpoinen valtio), toimiva sähköpostiosoite ja luotto- tai pankkikortti, jolla viisumimaksu maksetaan. Hakemuksen yhteydessä matkustajien on ilmoitettava koko nimensä, syntymäaikansa, kansalaisuusmaansa sekä yksityiskohtaiset tiedot matkan luonteesta ja tarkoituksesta. On tärkeää varmistaa, että annetut henkilötiedot vastaavat kaikissa hakemuksen yhteydessä toimitetuissa asiakirjoissa, myös luotto- tai pankkikortissa, olevia tietoja.

Kuinka kauan Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Chichesteriin on voimassa?

Ensinnäkin, kun matkustaja on jättänyt ETA-hakemuksen, hänen on yleensä odotettava 48-72 tuntia ennen kuin hän saa vastauksen. Jos se hyväksytään, matkustaja voi odottaa sen olevan voimassa 180 päivää (kuusi kuukautta). Huomaa, että ETA koskee koko Yhdistynyttä kuningaskuntaa, ei ainoastaan Chichesteriä. [4]

Milloin uusi ETA-järjestelmä otetaan käyttöön?

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi ETA-järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2023 alussa. Kyseisen vuoden loppuun mennessä se on täysin toimintakykyinen. Kaikki tämä on osa laajempaa prosessia, joka johtaa siihen, että Yhdistyneen kuningaskunnan rajat digitalisoidaan kokonaan vuoden 2025 loppuun mennessä.

Hae ETA-lupaa ennen kuin suunnittelet matkaa Chichesteriin

Chichesteriin aikovien matkustajien on tärkeää ottaa huomioon uusi ETA-järjestelmä ja se, miten se saattaa vaikuttaa matkoihin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Lisätietoja saa Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n verkkosivuilta. Kun ETA-hakemus on hyväksytty ennen lähtöä, matka Chichesteriin voidaan suunnitella yksityiskohtaisesti.

Lähteet:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Noviomagus_Reginorum
[2] https://harbourviewhouse.co.uk/history-of-dell-quay-chichester/
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Sloe_Fair
[4] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet