Yhdistyneen kuningaskunnan arvioitu saapumisaika Carlisleen: Carlisle: Täydellinen opas matkustajille

Carlislen rajakaupunki rakennettiin alun perin Hadrianuksen muurin tärkeäksi etuvartioasemaksi, joka erotti roomalaisen Englannin valloittamattomasta Skotlannista. Sotilaallisesta menneisyydestään tunnettu Carlisle houkuttelee kävijöitä, jotka haluavat kävellä Hadrianuksen muurin polkua pitkin tai vain tutustua pohjoiseen. Tässä oppaassa on lisätietoja Carlisleen matkustamisesta Yhdistyneen kuningaskunnan uuden ETA-ohjelman avulla.

Rajakaupunki

Hadrianuksen muuri, joka rakennettiin vuonna 122, on massiivinen puolustusrakenne, joka ulottuu idästä länteen Ison-Britannian saaren halki. Roomalaisten valloittama alue jakoi Englannin pohjoisessa sijaitsevasta kesyttämättömästä Kaledoniasta (nykyisestä Skotlannista). Luoteis-Englannissa sijaitseva Carlisle perustettiin alun perin kaupungiksi, joka auttoi suojaamaan ja puolustamaan muuria. Carlisle on nykyäänkin Englannin ja Skotlannin välisen rajan synonyymi, koska se sijaitsee vain kahdeksan mailin päässä Skotlannista. Se kantaa edelleen lempinimeä Suuri rajakaupunki.

Historiallinen Carlisle

Rajakaupunkina Carlisle on usein ollut avainasemassa konflikteissa. Sen sanotaankin olevan Britannian eniten piiritetty kaupunki. Normannien valloituksen aikaan Carlisle oli osa Skotlantia, mutta vuonna 1092 Englannin kuningas Vilhelm II hyökkäsi kaupunkiin ja valtasi sen. Tämä johti pitkiin sotiin, joissa alue vaihtoi omistajaa useita kertoja. Paikalliset rosvot käyttivät epävakautta hyväkseen. Border Reivers -nimellä tunnetut lainsuojattomat ryöstivät ja varastivat sekä englantilaisilta että skotlantilaisilta. Heidän toimintansa jatkui 1600-luvulle asti, ja Carlisle sai vaarallisen maineen.

Legendaarinen Carlisle

Carlisle tunnetaan Arthurin legendan, Sir Gawainin ja Carlislen Carlen tarinan, tapahtumapaikkana. Tässä keskiaikaisessa tarinassa Gawain – yksi kuningas Arthurin urheimmista ritareista – ja hänen seuralaisensa etsivät suojaa Carlislen linnasta, joka on tunnettu raa’asta ja töykeästä omistajastaan, Carlesta. Gawain käyttäytyy koko ajan moitteettoman ritarillisesti, osoittaa ritarillisia tapojaan ja tottelee tyynesti julmaa isäntäänsä, jopa silloin, kun häntä käsketään viemään Carlen vaimo sänkyyn ja heittämään keihäs Carlen päätä kohti. Tämä kuuluisa legenda on johtanut siihen, että Carlisle yhdistetään vahvasti Arthurin tarinoihin.

Carlislen kirous

Toinen legenda kertoo, että Carlisle on kirottu kaupunki. Vuonna 1525 Glasgow’n arkkipiispa julisti Border Reiversin kirouksen. Paikalliset papit joutuivat lukemaan tämän 1069 sanan kirouksen kirkoissaan. 2000-luvun vaihteessa paikallinen taiteilija loi kirouskiven, massiivisen kivitaideteoksen, joka sisältää kirouksen tekstin. Tätä seurasivat tulvat, suu- ja sorkkataudin puhkeaminen ja paikallisen jalkapallojoukkueen erityisen huono kausi, jonka jotkut katsoivat johtuvan kirouksesta.

Mielenkiintoisia paikkoja Carlisle

Hadrianuksen muuri

https://goo.gl/maps/NtsxHF5P4t5Ah65J9

Suurin osa alkuperäisestä Hadrianuksen muurista tuhoutui vuosisatoja sitten, mutta joitakin raunioita on edelleen hajallaan sen varrella. Joka vuosi monet kävijät kulkevat Hadrianuksen muurin polkua, joka on 84 mailin mittainen kävelyreitti, joka seuraa alkuperäistä rakennetta. Alueen sääolosuhteiden vuoksi kävelyreitti on erityisen suosittu kesällä, sillä se voi olla märkä ja mutainen syksystä kevääseen.

Carlislen linna

https://goo.gl/maps/5ACv1XGExn4GN5WC8

Yli 900 vuotta vanha Carlislen linna oli avainasemassa Englannin ja Skotlannin välisissä sodissa. Se oli viimeinen englantilainen linna, jota piiritettiin vuoden 1745 jakobiittikapinan aikana. Linna on vaihtanut omistajaa monta kertaa pitkän historiansa aikana, ja se on toiminut aktiivisten sotilasyksiköiden päämajana vielä vuonna 2019. Nykyään linna on avoinna vierailijoille, ja siellä on Carlislen sotahistoriaa esittelevä museo.

Carlislen katedraali

https://goo.gl/maps/C3h3E6G9nr7F3nkj7

Carlislen katedraali perustettiin alun perin luostariksi, ja se on peräisin vuodelta 1133. Se sisältää esimerkkejä englantilaisesta goottilaisesta arkkitehtuurista. 1200-luvulle tultaessa se sai katedraalin aseman, ja sen ympärille syntyi luostareita, joissa oli eri kirkkokuntia edustavia munkkeja. Henrik VIII:n protestanttisen uskonpuhdistuksen jälkeen nämä luostarit lakkautettiin. Katedraali purettiin osittain Englannin sisällissodan aikana, ja kivet käytettiin läheisen linnan puolustuksen vahvistamiseen. Se kuitenkin kunnostettiin 1800-luvulla, ja se on edelleen käytössä jumalanpalveluspaikkana.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Carlislea varten

Vuodesta 2024 alkaen vierailijoiden on oltava tietoisia uusista ETA-vaatimuksista Carlislea varten. ETA, joka on lyhenne sanoista Electronic Travel Authorisation (sähköinen matkustuslupa), perustuu Kanadassa ja Yhdysvalloissa jo käytössä oleviin ohjelmiin. Se korvaa Yhdistyneen kuningaskunnan nykyisen viisumivapausjärjestelmän ja on osa pyrkimystä digitalisoida maan rajat.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-kelpoisuus

Tällä hetkellä Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapausohjelma sallii 90 maan kansalaisten tulla maahan ilman viisumia. Tämä ohjelma lakkautetaan, ja näistä maista tulevien matkustajien on nyt haettava Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-paikkaa Carlisleen. Ilman ETA-lupaa heiltä voidaan evätä pääsy Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Jotkut näistä maista tulevat vierailijat tarvitsevat nykyisin viisumin päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Näin on, jos he haluavat viettää maassa yli kuusi kuukautta tai jos he aikovat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ollessaan. Heidän on silti haettava viisumia erikseen. Alle kuudeksi kuukaudeksi maahan saapuvat matkailijat tarvitsevat kuitenkin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan vain Carlisleen. Tämä pätee riippumatta siitä, miksi he matkustavat, olivatpa he sitten huvimatkalla, työmatkalla, opiskelemassa lyhyitä jaksoja tai vierailemassa ystävien ja perheen luona.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan hakeminen

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tulevien matkailijoiden on haettava ETA-paikkaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Hyväksyttyä ETA-lentoa voidaan pitää kuljetusehtona, joten liikenteenharjoittajat voivat evätä lennolle pääsyn matkustajilta, joilla ei ole ETA-lentoa. ETA-hakemus on saatavilla vain verkossa, koska se on osa digitaalista järjestelmää.

Ennen hakuprosessin aloittamista matkustajien on syytä tutustua vaatimusluetteloon. Heidän on varmistettava, että heillä on voimassa oleva biometrinen passi, ja heidän on oltava valmiita antamaan henkilötietoja. Näihin kuuluvat yhteystiedot, tiedot työpaikasta, syntymäaika ja niin edelleen.

Osana prosessia hakijat joutuvat myös paljastamaan tietoja henkilökohtaisesta historiastaan. Tähän sisältyvät rikosrekisteritiedot, maahanmuuttorikokset ja jäsenyys kielletyissä järjestöissä tai ryhmissä. Heidän olisi myös oltava valmiita kertomaan suunnitellusta matkastaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Heidän on esimerkiksi ilmoitettava osoite, jossa he aikovat oleskella maassa, tai esitettävä matkasuunnitelma suunnitelmistaan.

Matkustajien on maksettava palautukseton maksu osana hakuprosessia. Hakemusta ei katsota täydelliseksi eikä sitä voida käsitellä, ennen kuin maksu on maksettu. ETA-hakemuksen käsittely voi kestää jopa 72 tuntia, joten matkustajien on syytä varata riittävästi aikaa.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa ETA Carlislea varten

Carlislen sijainti vain kahdeksan mailin päässä Skotlannin rajalta tarkoittaa, että monet vierailijat haluavat yhdistää matkan sinne vierailuun Skotlannin pohjoispuolella. Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-arvio Carlislesta sallii tämän. Yhdistyneessä kuningaskunnassa ei ole rajavalvontaa Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin välillä. Tämä tarkoittaa, että matkustaja, jolla on hyväksytty Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matkailulupa Carlisleen, voi liikkua vapaasti näiden neljän eri alueen välillä. Kansainväliset rajanylitykset – joihin kuuluvat myös matkat itsenäiseen Irlannin tasavaltaan – saattavat kuitenkin vaatia enemmän valmistautumista, sillä kullakin maalla on omat maahantulovaatimuksensa. Lisätietoja on saatavilla ETAn usein kysytyt kysymykset -sivulla.

Matkasi Carlisleen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa

Tämä Englannin ja Skotlannin rajalla sijaitseva historiallinen kaupunki on jo pitkään houkutellut vierailijoita. Seuraa merkittävää polkua Hadrianuksen muuria pitkin ja ihaile samalla roomalaisia raunioita tai vihreää maaseutua matkan varrella. Tutustu Carlislen linnaan, joka on täynnä historiaa ja myyttejä. Tutustu tähän kiehtovaan kaupunkiin, joka on täynnä historiaa ja kulttuuria. Suuri rajakaupunki odottaa tutkimista, joten varmista, että ETA-hakemuksesi on täytetty hyvissä ajoin etukäteen, jotta oleskelu Carlislessa ja sen ympäristössä sujuu huolettomasti.