Espanja painostaa Britanniaa allekirjoittamaan Gibraltar-sopimuksen ennen EU:n rajamuutoksia

| 24 lokakuun, 2024
Espanja painostaa Britanniaa allekirjoittamaan Gibraltar-sopimuksen ennen EU:n rajamuutoksia
Kuvan tarjoaa jorono Pixabayn kautta.

Espanja on pyytänyt Yhdistynyttä kuningaskuntaa allekirjoittamaan Gibraltarin rajajärjestelyjä koskevan sopimuksen ennen kuin Euroopan unionin (EU) rajamuutokset tulevat voimaan.

Tavoitteena on saada kauan odotettu Gibraltar-sopimus valmiiksi ennen maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmän (EES) vaiheittaista käyttöönottoa, joka on suunniteltu vuodeksi 2025.

EES on automatisoitu järjestelmä, joka tallentaa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten ja asukkaiden biometriset tiedot Schengen-alueen maahantulo- ja maastapoistumispaikoilla.

Se korvaa manuaalisen passin leimaamisen ja valvoo Schengenin sääntöjen noudattamista, joiden mukaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset saavat oleskella maassa enintään 90 päivää 180 päivän aikana.

Euroopan työllisyysstrategia koskee kaikkia EU:n lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävän viisumin haltijoita ja viisumivapaita matkustajia, myös Yhdistyneen kuningaskunnan ja merentakaisten alueiden kansalaisia.

Gibraltar on Yhdistyneen kuningaskunnan merentakainen alue, joka rajoittuu EU:n jäsenvaltioon Espanjaan.

Ilman sopimusta Euroopan työllisyysstrategia voi aiheuttaa viivytyksiä ja rajoituksia rajan ylittäville asukkaille.

Jos sopimukseen päästään, se auttaisi välttämään häiriöt tuhansille Gibraltarin ja Espanjan välillä matkustaville.

Espanjan pyrkimys Gibraltar-sopimukseen

Gibraltar on Espanjan eteläkärjessä sijaitseva erillisalue, joka on ollut Ison-Britannian hallinnassa 1700-luvulta lähtien.

Yhdistyneen kuningaskunnan vuoden 2016 äänestys EU:sta eroamisesta on herättänyt kiivasta keskustelua maahanmuuton valvonnan tehostamisesta Gibraltarin ja Espanjan rajalla.

Tunteja ennen brexitiä Espanja, Britannia ja EU sopivat, että Gibraltar pysyy osana EU:n sopimuksia, kunnes pysyvä ratkaisu löytyy.

Tämä tarkoittaa sitä, että Gibraltar on nauttinut rajattomista järjestelyistä muiden Schengen-alueen jäsenvaltioiden tavoin.

Espanja on kehottanut Yhdistynyttä kuningaskuntaa allekirjoittamaan sopimuksen Gibraltarin liittämisestä Schengen-alueeseen, mikä mahdollistaisi sujuvammat rajanylitykset.

Espanjan ulkoministeri José Manuel Albares on korostanut kiireellisyyden tarvetta.

”Yhdistyneen kuningaskunnan on aika sanoa kyllä tasapainoiselle ja anteliaalle sopimukselle, jonka olemme esittäneet pöydälle jo kauan sitten”, Albares sanoi Reutersille.

Vuonna 2023 Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta pääsivät lähes sopimukseen, mutta olivat erimielisiä Gibraltarin lentoaseman käytöstä ja hallinnoinnista.

Uusi brittiläinen neuvotteluryhmä otti neuvottelut haltuunsa uuden työväenpuolueen hallituksen tultua valtaan heinäkuussa.

Molemmat osapuolet ovat kuitenkin olleet hiljaa siitä, että Gibraltaria koskevassa sopimuksessa olisi edistytty sen jälkeen.

EES:n vaikutukset ilman Gibraltar-sopimusta

Espanja painostaa Britanniaa allekirjoittamaan Gibraltar-sopimuksen ennen EU:n rajamuutoksia
Kuvan on suonut Ondrej Bocek Unsplash-verkkopalvelun kautta

Gibraltaria koskevasta sopimuksesta on neuvoteltu useita vuosia sen jälkeen, kun Brexit jätti Gibraltarin EU:n ulkopuolelle.

Kello kuitenkin tikittää, kun EES:n vaiheittainen käyttöönotto lähestyy vuotta 2025.

Albares totesi, että vaikka Euroopan työllisyysstrategia ei liity Gibraltarin sopimukseen, se vaikuttaa tuhansiin ihmisiin molemmilla puolilla.

Ilman sopimusta Gibraltarin asukkaat voivat joutua odottamaan pidempään rajavalvonnan ja Espanjaan suuntautuvan liikkumisen rajoitusten vuoksi.

Jos Yhdistynyt kuningaskunta ei allekirjoita sopimusta ennen Euroopan työllisyysstrategian käynnistämistä, Gibraltarin asukkaita kohdellaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisina.

Tämä tarkoittaa, että heidän on annettava sormenjäljet ja kasvokuvaukset, ja heihin sovelletaan Schengen-alueen 90/180-sääntöä.

Tällä hetkellä Gibraltarin punaisen henkilökortin haltijat voivat päästä Espanjaan ilman passin leimaa.

Tämä järjestely kuitenkin todennäköisesti päättyy, kun EES otetaan käyttöön.

Tämä voisi vaikuttaa merkittävästi tuhansiin päivittäisiin työmatkalaisiin, jotka ovat riippuvaisia nopeista rajanylityksistä, sekä Gibraltarin talouteen.

Gibraltarin ja Espanjan välisen rajan ylittää päivittäin noin 15 000 ihmistä, mukaan lukien monet Campo de Gibraltarin työntekijät.

Gibraltarin hallitus on varoittanut asukkaita varautumaan mahdollisiin viivytyksiin rajalla, kun EES tulee voimaan.

Järjestelmän tavoitteena on pitkän aikavälin tehokkuus rajoilla. Alustava rekisteröinti ja biometriset tarkastukset voivat kuitenkin hidastaa rajanylitystä.

Liikenne-, matkailu- ja matkailuasiantuntijat varoittivat, että viivästykset voivat jatkua pidempään kuin alkuperäisen käyttöönoton jälkeen.

Tämä johtuu suhteellisen testaamattomasta teknologiasta ja sähköisen työllisyysstrategian valmisteluihin liittyvistä haasteista, kuten infrastruktuurin rakentamisesta ja henkilöstön koulutuksesta.

Sopimusneuvottelujen keskeiset ongelmakohdat

Useita kysymyksiä on vielä ratkaisematta, erityisesti Gibraltarin maahantulopaikkojen valvonnan osalta.

Espanja on vaatinut, että sen virkamiehet sijoitetaan Gibraltarin lentokentälle ja satamaan valvomaan Schengen-alueen sääntöjen noudattamista.

Yhdistynyt kuningaskunta on kuitenkin huolissaan Gibraltarin suvereniteettiin kohdistuvista vaikutuksista.

Gibraltarin pääministeri Fabian Picardo on vakaasti sitä mieltä, että kaikissa sopimuksissa on kunnioitettava alueen autonomiaa.

”Emme koskaan luovu Yhdistyneen kuningaskunnan suvereniteetista tai mistään sen osasta. Mistään hinnasta. Minkä tahansa sopimuksen vuoksi. Minkä tahansa edun vuoksi”, hän sanoi syyskuussa pitämässään puheessa Gibraltarin kansallispäivänä.

Picardo lisäsi: ”Tärkeintä ei ole, että se tehdään nopeasti. Tärkeintä on tehdä se oikein.”

Hän toisti, että Gibraltar jatkaisi mieluummin ilman sopimusta kuin suostuisi mihinkään sen suvereniteettia vaarantaviin ehtoihin.

Näistä haasteista huolimatta molemmat osapuolet tunnustavat, että sopimukseen pääseminen on tärkeää.

Espanjan ehdotukseen sisältyy raja-aidan poistaminen ja henkilöiden ja tavaroiden vapaan liikkuvuuden myöntäminen.

Tämä hyödyttäisi sekä Gibraltaria että sitä ympäröivää Espanjan Campo de Gibraltarin aluetta.

Aika käy vähiin

Espanja painostaa Britanniaa allekirjoittamaan Gibraltar-sopimuksen ennen EU:n rajamuutoksia
Kuvan tarjoaa Michal Mrozek Unsplashin kautta.

Tulevilla rajamuutoksilla on kauaskantoisia vaikutuksia paitsi Gibraltarin asukkaille myös koko alueelle.

EES:n käynnistämistä on jälleen lykätty, jotta valmistelut olisivat paremmat ja jotta se voitaisiin toteuttaa vaiheittain vuonna 2025.

Viivästys on ollut tervetullut helpotus, mutta sopimuksen viimeistelyyn on enää vähän aikaa.

Sekä Espanja että Gibraltar tunnustavat, että jos sopimukseen ei päästä, se aiheuttaa merkittäviä häiriöitä tuhansille rajanylittäjille.

Jos Gibraltaria koskevaa sopimusta ei saada aikaan, kun Euroopan työllisyysstrategia otetaan käyttöön, sillä voi olla taloudellisia seurauksia molemmille alueille.

Albares korosti, että Espanja on ollut neuvotteluissa joustava ja että pallo on nyt Yhdistyneellä kuningaskunnalla.

Hän sanoi, että on ”Britannian asia päättää”, haluaako se Gibraltarin liittyvän EU:hun vai vaatia sen asukkailta Euroopan työllisyysstrategian tarkastuksia.