Dominican pääministeri luottaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapauden palautumiseen

| 15 lokakuun, 2024
Dominican pääministeri luottaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapauden palautumiseen
Kuvan tarjoaa Aboodi Vesakaran Unsplashin kautta.

Dominikaanisen tasavallan pääministeri Roosevelt Skerrit on toiveikas dominikaanien viisumivapauden palauttamisesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Viisumivapausjärjestely keskeytettiin heinäkuussa 2023 Dominican Citizenship by Investment (CBI) -ohjelmaan liittyvien huolenaiheiden vuoksi.

Pääministeri Skerrit sanoi lehdistötilaisuudessa, että hänen hallituksensa on käynyt jatkuvia neuvotteluja Britannian hallituksen kanssa, kuten Dominica News Online kertoi.

Caribbean Life -lehden mukaan Skerrit kertoi, että Yhdistyneen kuningaskunnan entisen sisäministerin James Cleverlyn kirje osoitti halukkuutta harkita viisumivaatimusta uudelleen.

Skerrit sanoi: ”Se oli hyvin myönteinen kirje. Yksi asia on vielä ratkaisematta, ja työskentelemme sen parissa.”

Tämä jäljellä oleva kysymys on lähinnä oikeudellinen, mutta pääministeri on edelleen toiveikas, että sopimukseen päästään pian.

Pääministeri lisäsi, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen äskettäinen muutos ja uusi kabinetti eivät estä heitä pyrkimästä ratkaisuun.

Neuvottelut olivat edenneet jo ennen johtajuuden vaihtumista, ja hallitus on päättänyt säilyttää tämän vauhdin.

Hän aikoo kirjoittaa uudelle sisäministerille Yvette Cooperille, jotta tämä saisi tietoa keskusteluista ja vastaisi hänen edeltäjänsä kirjeeseen.

Skerrit uskoo, että meneillään olevat uudistukset ja Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten kanssa käytävät keskustelut johtavat lopulta viisumipakon poistamiseen.

Dominican sijoituskansalaisuusohjelman uudistukset

Dominican CBI-ohjelma oli keskeinen tekijä Yhdistyneen kuningaskunnan päätöksessä asettaa viisumirajoituksia.

CBI antaa ulkomaisille sijoittajille mahdollisuuden saada Dominikaanisen tasavallan kansalaisuuden vastineeksi merkittävistä investoinneista maahan.

Yhdistynyt kuningaskunta totesi 19. heinäkuuta 2023, että Dominican CBI-ohjelma on osoittanut selvää ja ilmeistä ohjelman väärinkäyttöä.

Silloinen sisäministeri Suella Braverman siteerasi CBI:tä, joka myönsi ”kansalaisuuden henkilöille, joiden tiedetään aiheuttavan riskin Yhdistyneelle kuningaskunnalle”.

Vastauksena näihin huolenaiheisiin Dominica on tehnyt merkittäviä muutoksia parantaakseen CBI-ohjelmansa avoimuutta ja turvallisuutta.

DOM767:n mukaan yksi tärkeimmistä toimista on ollut yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaminen muiden Karibian maiden kanssa, joilla on myös CBI-ohjelmia.

Muut yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaneet Karibian maat ovat Saint Lucia, Antigua ja Barbuda, Grenada sekä St. Kitts ja Nevis.

Yhteisymmärryspöytäkirjassa keskitytään due diligence -tarkastuksen tehostamiseen ja asetetaan 200 000 dollarin vähimmäissijoituskynnys.

Se edistää myös osallistujamaiden välistä tiedonvaihtoa.

Lisäksi yhteisymmärryspöytäkirjassa vaaditaan tilintarkastuksia ja alueellisen viranomaisen perustamista valvomaan CBI:n käytäntöjä.

Näillä uudistuksilla pyritään varmistamaan, että vain uskottavat ja luotettavat henkilöt saavat kansalaisuuden ohjelman kautta.

Niissä olisi otettava huomioon Yhdistyneen kuningaskunnan ja muiden kansainvälisten kumppaneiden esille ottamat turvallisuusongelmat.

Dominikaanisen tasavallan hallitus toivoo, että nämä muutokset tasoittavat tietä viisumivapauden palauttamiselle.

Miksi viisumivapaa matkustaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan on tärkeää dominikaaneille?

Dominican pääministeri luottaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapauden palautumiseen
Kuvan tarjoaa Richard Todd Pixabayn kautta.

Viisumivapaa matkustaminen antaa yhden maan kansalaisille mahdollisuuden tulla toiseen maahan ilman viisumia, yleensä lyhytaikaista oleskelua varten.

Monille dominikaaneille viisumivapauden menettäminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan on ollut haaste.

Ennen heinäkuuta 2023 Dominican kansalaiset saattoivat matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia matkailu-, liike- ja muihin lyhytaikaisiin tarkoituksiin.

Tämä järjestely edisti myös yritysten välistä vaihtoa ja helpotti perhevierailuja.

Viisumipakon käyttöönoton jälkeen dominikaanien on täytynyt hakea kalliita ja aikaa vieviä viisumeja Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Jopa Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemien kautta kulkevien matkustajien on nyt haettava suoraa kauttakulkuviisumia (Direct Airside Transit Visa).

Viisumivapauden palauttaminen helpottaisi näitä rasitteita ja palauttaisi Dominican kansalaisten liikkumisen helppouden, josta he kerran nauttivat.

Mahdollisuus liittyä Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmään

Kun Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti uudesta sähköisen matkustusluvan (ETA) järjestelmästä vuonna 2021, Dominicalla oli viisumivapaussopimus Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

Tämä olisi mahdollistanut sen, että dominikaanit olisivat voineet osallistua uuteen järjestelmään, jonka tavoitteena on parantaa rajaturvallisuutta ja sujuvoittaa matkustamista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

ETA-järjestelmän mukaan viisumivapaiden kansalaisten on haettava matkustuslupaa verkossa ja maksettava 10 puntaa.

Näin hallitus voi seuloa heidät etukäteen ja tunnistaa mahdolliset uhat ennen heidän saapumistaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

ETA mahdollistaa useita lyhyitä, enintään kuuden kuukauden pituisia matkoja kahden vuoden aikana tai siihen asti, kunnes sen yhteydessä oleva passi vanhenee, sen mukaan kumpi ajankohta on aikaisempi.

ETA-hakemus voi kestää noin kolme päivää, mikä on huomattavasti nopeampaa kuin viisumin hakeminen.

Dominica ei tällä hetkellä kuulu ETA-ohjelmaan, joka on tarkoitus avata kaikille muille kuin Euroopan kansalaisille, joilla ei ole viisumia, 27. marraskuuta 2024.

Hallitus kuitenkin toivoo, että viisumivapausjärjestelmän palauttaminen voisi antaa dominikaaneille mahdollisuuden osallistua uuteen järjestelmään.

ETA-järjestelmä antaisi dominikaaneille enemmän liikkumavaraa matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkailua, perhevierailuja, liiketoimintaa, opiskelua ja kauttakulkua varten.

Katse eteenpäin

Dominican pääministeri luottaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapauden palautumiseen
Kuva on peräisin Russell Watkins/DFID, CC BY 2.0, Wikimedia Commonsin kautta .

Pääministeri Skerritin optimismi perustuu CBI-ohjelman parannuksiin ja myönteiseen vuoropuheluun Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiesten kanssa.

Hän myönsi, ettei ole olemassa tarkkaa aikataulua siitä, milloin viisumivapaus Yhdistyneeseen kuningaskuntaan palautetaan.

Skeritt luottaa kuitenkin edelleen siihen, että Yhdistynyt kuningaskunta tunnustaa Dominican ponnistelut.

”Uskomme, että toteuttamiemme toimien ansiosta olemme vahvassa asemassa”, Dominikaanisen tasavallan pääministeri sanoi.

Hän lisäsi: ”Olemme sitoutuneet jatkamaan tätä kunnioittavaa ja avointa vuoropuhelua Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.”

Viisumivapauden palauttaminen helpottaisi tuhansien dominikaanien matkustamista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Se vahvistaisi myös maiden välisiä liike-elämän, matkailun ja diplomaattisia suhteita.

Skerrit korosti hallintonsa sitoutumista sen varmistamiseen, että Dominica täyttää kansainväliset avoimuus- ja turvallisuusstandardit CBI-ohjelmassaan.

Tämä on ratkaisevan tärkeää luottamuksen palauttamiseksi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja muihin maailmanlaajuisiin kumppaneihin.