Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä herättää pelkoa työpaikkojen menetyksistä matkailualalla.

| 14 lokakuun, 2024
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä herättää pelkoa työpaikkojen menetyksistä matkailualalla.
Kuva Irinan kautta Pixabayn kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ETA) on herättänyt huolta matkailualan työpaikkojen turvallisuudesta.

Kaakkois-Britannian kansainvälisestä matkailusta riippuvaiset yritykset ovat hälyttäneet sen vaikutuksista.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus aikoo laajentaa uuden digitaalisen lupajärjestelmän käyttöönottoa viisumivapaiden matkustajien osalta kahdessa vaiheessa tammikuusta 2025 alkaen.

Monet pelkäävät kuitenkin, että se vahingoittaa paikallista taloutta ja erityisesti matkailualan työpaikkoja, koska se vähentää kansainvälisten vierailijoiden kiinnostusta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA: mikä muuttuu?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä edellyttää, että matkustajat, jotka eivät tällä hetkellä tarvitse viisumia, hakevat lupaa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

Tämä koskee Euroopan maiden, Yhdysvaltojen, Australian ja muiden sellaisten maiden kansalaisia, joilla on viisumivapaussopimus Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.

ETA-hakemukset maksavat 10 puntaa, ja matkustajien on annettava henkilö- ja passitiedot sekä vastattava turvakysymyksiin verkossa.

Hakemuksen käsittely ja päätöksen saaminen kestää yleensä kolme päivää.

Kun ETA on hyväksytty, se on voimassa enintään kuuden kuukauden mittaisia vierailuja varten kahden vuoden aikana tai siihen asti, kunnes sen yhteydessä oleva passi vanhenee.

Euroopan ulkopuolelta tulevilta vierailijoilta vaaditaan ETA-todistus 8. tammikuuta 2025 alkaviin matkoihin, ja hakemukset avataan 27. marraskuuta 2024.

Euroopan kansalaiset tarvitsevat sitä 2. huhtikuuta 2025 alkaen, ja hakemukset alkavat 5. maaliskuuta.

Niiden, jotka eivät voi saada ETA-viisumia, on haettava Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia voidakseen matkustaa maahan.

Paikalliset matkailuyritykset varoittavat ETA-järjestelmästä

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä herättää pelkoa työpaikkojen menetyksistä matkailualalla.
Kuva: Graham Hobster Pixabaysta

BBC siteerasi useita kaakkoisen alueen yrityksiä, jotka ilmaisivat huolensa siitä, että ETA-ohjelma johtaa työpaikkojen menetyksiin.

Monet yritykset ovat joutuneet kamppailemaan Brexitin jälkeen, mikä on vaikuttanut merkittävästi Manner-Euroopasta tulevaan rajatylittävään matkustamiseen.

Pandemian jälkeen Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen päätös vaatia Euroopan unionin (EU) kansalaisilta passia on osaltaan vähentänyt matkailijaliikennettä.

Yritykset pelkäävät, että ETA:n aiheuttama ylimääräinen paperityö ja maksut voivat pelottaa kävijöitä ja johtaa kävijämäärien huomattavaan vähenemiseen.

Hilderstone Collegen rehtorin Lee Shutlerin mukaan vaatimus passista henkilökortin sijasta lannistaa jo nyt EU:n opiskelijoita.

Saksalaiset opiskelijat kertoivat BBC:lle, että vain harvalla on passi, ja matkustaminen muihin Euroopan maihin on helpompaa kansallisen henkilökortin avulla.

Linja-autoyritys Taylor Travel Ltd:n omistaja ja johtaja Annette Taylor kehotti Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta harkitsemaan ETA-järjestelmää uudelleen, jotta työpaikkojen menetykset eivät jatkuisi.

Visit Kentin toimitusjohtaja Deirdre Wells korosti, että kansainväliset opiskelijat ja vapaa-ajan matkailijat ovat avainasemassa alueen matkailun kannalta.

Hän varoitti, että uudesta ETA-järjestelmästä voi tulla ”uusi este” vierailijoille ja että se voi vaikuttaa kielteisesti paikallisiin yrityksiin.

Wells kehotti hallitusta tarjoamaan enemmän tukea yrityksille, joihin muutokset vaikuttavat.

Monet korostivat, että rajojen turvaaminen ja sen varmistaminen, ettei se vahingoita elintärkeää matkailuelinkeinoa, on sovitettava yhteen.

He korostivat tätä, koska monet yritykset yrittävät yhä toipua viime vuosien taloudellisista haasteista.

Lisää ETA-järjestelmän mahdollisia vaikutuksia Yhdistyneen kuningaskunnan talouteen

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun huoli ETA:n haitallisista vaikutuksista yrityksiin on noussut esiin.

Heathrow’n lentoasema on toistuvasti kehottanut Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta poistamaan ETA-vaatimuksen kauttakulkumatkustajilta.

Se varoitti, että ETA voisi kannustaa matkustajia käyttämään muita suuria eurooppalaisia lentoasemia, jotka eivät vaadi lisämaksuja tai lupia.

Tämä voisi johtaa matkustajamäärien merkittävään laskuun ja lentoaseman tulojen menetykseen.

Heathrow ilmoitti, että ETA-vaatimuksen vuoksi Persianlahden maiden matkustajat ovat menettäneet 90 000 matkustajaa marraskuusta 2023 helmikuuhun 2024.

Tämä matkustajien ja tulojen menetys vaikuttaa koko matkailun toimitusketjuun lentoyhtiöistä hotelleihin ja ravintoloihin.

Analyysin mukaan järjestelmä voisi aiheuttaa jopa 4 miljardin punnan taloudelliset tappiot Yhdistyneen kuningaskunnan taloudelle.

Hallitus puolustaa ETA-järjestelmää matkailualan haasteiden keskellä

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä herättää pelkoa työpaikkojen menetyksistä matkailualalla.
Kuvan tarjoaa ha11ok Pixabayn kautta.

Näistä huolenaiheista huolimatta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus totesi, että ETA-järjestelmä on olennaisen tärkeä turvallisuuden lisäämiseksi ja rajatarkastusten nykyaikaistamiseksi.

Järjestelmän avulla hallitus voi seurata viisumivapaita matkustajia ja seuloa heidät etukäteen mahdollisten uhkien tunnistamiseksi ennen heidän saapumistaan.

ETA-järjestelmällä pyritään parantamaan rajaturvallisuutta ja sujuvoittamaan samalla matkustamista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Vaikka nämä ovatkin lyhytaikaisia haasteita matkailuun tukeutuville yrityksille, ETA:n pitkän aikavälin hyödyt olisivat vaikeuksia suuremmat.

Nämä haasteet voivat vaikuttaa voimakkaasti alueisiin, jotka ovat riippuvaisia matkailijoista naapurimaista, kuten Ranskasta, Saksasta ja Alankomaista.

Vaikka ETA:n 10 punnan hakemusmaksu saattaa tuntua pieneltä, se voi nousta nopeasti perheille tai usein matkustaville.

Matkustamista edeltävä lisävaatimus voisi myös vähentää matkustajien kiinnostusta lyhyisiin tai spontaaneihin matkoihin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Kun Yhdistynyt kuningaskunta etenee ETA:n laajentamisessa, yritykset varautuvat mahdollisiin työpaikkojen menetyksiin ja vierailijoiden määrän vähenemiseen.

Matkailusta riippuvaisen alueen paikalliset yrittäjät hakevat lisää tukea estääkseen talouden heikkenemisen jatkumisen.