Nuorten liikkuvuuteen osallistuvien alhainen määrä Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 2023 ruokkii toiveita nuorten liikkuvuussopimuksen tekemisestä EU:n kanssa.

| 9 lokakuun, 2024
Nuorten liikkuvuuteen osallistuvien alhainen määrä Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 2023 ruokkii toiveita EU:n kanssa tehtävästä nuorisoliikennesopimuksesta.
Kuva: drobotdean on Freepik

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (UK) tulevien nuorten liikkuvuussopimuksen osallistujien määrä väheni huomattavasti vuonna 2023.

Alhainen määrä on herättänyt huolta siitä, onko maa helposti saavutettavissa ja houkutteleva kohde kansainväliselle nuorisovaihdolle.

Kuten The Guardian -lehti kertoo, se herätti kuitenkin myös uusia toiveita nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta Yhdistyneen kuningaskunnan ja Euroopan unionin (EU) välillä.

Kahden maan välinen nuorten liikkuvuussopimus antaa 18-30-vuotiaille kansalaisille mahdollisuuden opiskella, työskennellä ja matkustaa kumppanimaassa kahden tai kolmen vuoden ajan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen nuorten liikkuvuussopimus voisi elvyttää molempien osapuolten nuorten mahdollisuuksia asua, työskennellä ja opiskella ulkomailla.

Tällä hetkellä Brexitin jälkeiset viisumisäännöt rajoittavat eurooppalaisten nuorten mahdollisuuksia Englannin kanaalin yli ja päinvastoin.

Vain 23 000 brittiläistä nuoriso-osallistujaa vuonna 2023

Vain 23 000 nuorisoliikkuvuuteen osallistujaa saapui Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuonna 2023. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla osallistujien määrä kuitenkin kasvoi 15 259:een.

Tämä on kuitenkin vain murto-osa maan kokonaisnettomuutosta, joka on 685 000 vuonna 2023.

Tämä alhainen luku voisi auttaa vakuuttamaan Yhdistyneen kuningaskunnan taipumaan painostukseen ja sopimaan EU:n kanssa nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta.

Yhdistyneellä kuningaskunnalla on tällä hetkellä kahdenvälisiä nuorisosopimuksia 13 maan kanssa, joiden ansiosta osallistujat voivat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kaksi vuotta.

Näihin maihin kuuluvat muun muassa Kanada, Australia, Japani, Taiwan ja Etelä-Korea.

Viime vuonna eniten YMS-viisumeja (Youth Mobility Scheme) myönnettiin Australiasta, 9 900 nuorelle. Toisena oli Uusi-Seelanti 5 300 viisumilla.

Luvut ovat jääneet huomattavasti odotuksia pienemmiksi sen jälkeen, kun joitakin osallistujakiintiöitä nostettiin tämän vuoden alussa.

Tämä on herättänyt huolta ohjelman tämänhetkisestä vetovoimasta ja kysymyksiä lukumäärän laskun syistä.

Korkeammat viisumimaksut, uudet terveydenhuoltomaksut ja tiukat Brexitin jälkeiset säännökset ovat saattaneet vaikuttaa osallistujien määrään.

Myös YMS-viisumin hakumaksu nousi 259 punnasta 298 puntaan lokakuussa 2023.

Vuonna 2023 YMS-viisumin saaneiden maahanmuuttajien terveydenhuoltomaksut ovat 470 puntaa vuodessa.

Myös IHS-maksua on nostettu 776 puntaan vuosittain helmikuusta 2024 alkaen.

Nämä lisäkustannukset, jotka olisi maksettava ennen kuin nuoriso-ohjelman osallistuja saapuu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, saattavat estää useampia nuoria hakemasta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen nuorten liikkuvuussopimus: mikä on tilanne?

Nuorten liikkuvuuteen osallistuvien alhainen määrä Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 2023 ruokkii toiveita EU:n kanssa tehtävästä nuorisoliikennesopimuksesta.
Kuva: pch.vector on Freepik

Yhdistynyt kuningaskunta hylkäsi EU:n ehdotuksen nuorten liikkuvuudesta huhtikuussa 2024. Se on toistaiseksi pysynyt tiukasti EU:n vapaan liikkuvuuden palauttamista vastaan.

EU:n ehdottama järjestelmä antaisi molempien osapuolten nuorille kansalaisille mahdollisuuden työskennellä, matkustaa ja opiskella enintään neljän vuoden ajan.

Se poistaa myös korkeammat viisumimaksut ja terveydenhuoltomaksut, joita Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskentelevät ja opiskelevat henkilöt yleensä maksavat.

Lisäksi EU vaati eurooppalaisille opiskelijoille samansuuruisia lukukausimaksuja, jotta opiskelu Yhdistyneessä kuningaskunnassa olisi edullisempaa.

Tämä tarkoittaa, että EU:n nuoret maksaisivat saman verran kuin brittiläiset nuoret sen sijaan, että kansainvälisiltä opiskelijoilta perittäisiin korkeampia lukukausimaksuja.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus neuvottelee mieluummin kahdenvälisistä sopimuksista yksittäisten maiden kanssa kuin yleisestä sopimuksesta kaikkien EU:n jäsenvaltioiden kanssa.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukseen kohdistuvat paineet, jotta se sopisi nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta EU:n kanssa, ovat kuitenkin kasvaneet.

Näin on ollut siitä lähtien, kun uusi pääministeri Sir Keir Starmer lupasi palauttaa EU-suhteet ennalleen.

EU on tiettävästi työstänyt uutta ehdotusta nuorison liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle.

Harkittaviin muutoksiin kuuluvat muun muassa opiskeluvaihtoehdon poistaminen ja tasavertaiset lukukausimaksut.

Uudessa ehdotuksessa voitaisiin myös lyhentää nuorten liikkuvuussopimuksen kestoa neljästä vuodesta kahteen vuoteen.

EU ei ole kuitenkaan vielä ilmoittanut mistään uudesta nuorten liikkuvuutta koskevasta ehdotuksesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle.

Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa

Nuorten liikkuvuuteen osallistuvien alhainen määrä Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 2023 ruokkii toiveita EU:n kanssa tehtävästä nuorisoliikennesopimuksesta.
Kuva: rawpixel.com Freepikissä

On tärkeää huomata, että nuorten liikkuvuusohjelmat eroavat EU:n vapaan liikkuvuuden politiikasta.

Kuten Miguel Berger, Saksan Yhdistyneen kuningaskunnan suurlähettiläs, korostaa, nuorten liikkuvuusohjelmat ovat määräaikaisia ja viisumipohjaisia.

Nuorisotilannejärjestelmä ei salli pysyvää oleskelua eikä rajoittamatonta pääsyä työmarkkinoille pitkällä aikavälillä. Tämä erottaa sen vapaata liikkuvuutta koskevasta politiikasta.

Tällainen sopimus auttaisi täyttämään työvoimapulaa esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alan ja terveydenhuollon kaltaisilla aloilla.

Myös oppilaitokset ovat ilmaisseet huolensa Brexitin vaikutuksesta opiskelijoiden liikkuvuuteen.

EU:n opiskelijoiden väheneminen brittiläisissä yliopistoissa tarkoittaa, että kampuksen monimuotoisuus ja mahdollisuudet kulttuurienväliseen oppimiseen vähenevät.

Nuorten liikkuvuuteen osallistuvien alhainen määrä Yhdistyneessä kuningaskunnassa voisi parantaa mahdollisuuksia saada aikaan Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen sopimus nuorten liikkuvuudesta.

Tällainen sopimus voisi tarjota nuorille kanaalin molemmin puolin mahdollisuuden työskennellä, opiskella ja kokea elämää ulkomailla.

Yhdistynyt kuningaskunta on silti edelleen varovainen sen suhteen, ottaako se uudelleen käyttöön mitään, mikä muistuttaisi vapaata liikkuvuutta.