EUSS-järjestelmän ennalta sijoittautuneiden eurooppalaisten rajatarkastukset Yhdistyneessä kuningaskunnassa tiukentuvat.

| 26 syyskuun, 2024
Britannian rajatarkastukset tiukentuvat ennalta sijoittautuneille eurooppalaisille.
Kuva Wilfried Pohnke Pixabayn kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on tiukentanut Euroopan unionin (EU) kansalaisten ja heidän perheidensä rajavalvontaa EU:n sijoittautumisjärjestelmän (EU SS) puitteissa.

Sitä sovelletaan myös Islannin, Norjan, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaisiin ja heidän perheisiinsä EUSS:n nojalla.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitokselle on annettu 15. heinäkuuta 2024 alkaen uusia vastuualueita ja valtuuksia, jotka koskevat EUSS-järjestelmän ennalta sijoittautuneen aseman haltijoita.

Syyskuussa 2024 julkaistujen päivitettyjen ohjeiden mukaan rajavirkailijoiden on arvioitava, täyttävätkö henkilöt, joilla on jo ennestään oleskeluluvan saaneen henkilön asema, edelleen ne kriteerit, joiden perusteella heidän asemansa alun perin myönnettiin.

Tämä tarkoittaa ensisijaisesti tarkastuksia, joilla varmistetaan, että jo maahan asettautuneet henkilöt ovat asuneet jatkuvasti Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Se tarkoittaa myös sen tarkistamista, täyttävätkö he edelleen muut EUSS:n mukaiset vaihtoehtoiset kelpoisuusvaatimukset.

Uusien sääntöjen mukaan niiden henkilöiden asema, jotka eivät täytä EU:n pakolaisasemaa koskevia ennakkoasettautumisehtoja, voidaan peruuttaa rajalla.

Vaikka tämä antaa rajavartijoille enemmän valtaa, päivitetyissä ohjeissa korostetaan, että tätä valtaa on käytettävä oikeudenmukaisesti.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitos ja ennalta sijoittautuneen aseman haltijat

Muutokset vaikuttavat Euroopan talousalueen (ETA) ja Sveitsin kansalaisiin sekä heidän perheisiinsä, jotka ovat muuttaneet Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ennen Brexit-siirtymäkauden päättymistä 31. joulukuuta 2020.

ETA:han kuuluvat kaikkien EU:n jäsenvaltioiden kansalaiset sekä Islannin, Norjan ja Liechtensteinin kansalaiset.

EUSS:n mukaan ETA:n ja Sveitsin kansalaiset, jotka muuttivat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ennen Brexit-siirtymäkauden päättymistä, saattoivat hakea joko vakiintuneen tai ennalta sijoittautuneen asemaa.

Ne, jotka täyttävät vakiintuneen aseman edellytykset, saavat pysyvän oikeuden asua, työskennellä ja käyttää julkisia palveluja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Esiasettautuneen aseman saavat ne, jotka ovat asuneet Yhdistyneessä kuningaskunnassa alle viisi vuotta. Se antaa heille rajoitetut oikeudet oleskella, työskennellä ja käyttää palveluja Yhdistyneessä kuningaskunnassa viiden vuoden ajan.

Kun he ovat oleskelleet maassa viisi vuotta, he voivat hakea vakituista oleskelulupaa, joka antaa heille pysyvän oleskeluluvan.

Syyskuussa 2023 viisivuotiskauden loppupuolella olevien henkilöiden, joilla on ennen asettautumista myönnetty asema, asemaa jatketaan automaattisesti kahdella vuodella.

Tätä automaattista jatkoaikaa sovelletaan riippumatta siitä, ovatko he hakeneet vakiintuneen aseman myöntämistä vai eivät.

Toukokuussa 2024 sisäministeriö tarkisti politiikkaa ja antoi esiasettautuneen aseman haltijoille viiden vuoden pidennyksen kahden vuoden sijasta.

Muutoksella varmistetaan, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelevat henkilöt eivät menetä oikeuksiaan, jos he eivät hae vakiintuneen asemaa tai siirry siihen.

Perusteet ennalta sijoittautuneen aseman peruuttamiselle rajalla

Britannian rajatarkastukset tiukentuvat ennalta sijoittautuneille eurooppalaisille.
Kuvan tarjoaa Schumi4ever kautta Wikimedia Commons

Monilla ETA:n ja Sveitsin kansalaisilla on edelleen esiasettautuneen henkilön asema, ja heidän on edelleen täytettävä ne edellytykset, joiden perusteella he alun perin saivat aseman.

Ne, jotka eivät täytä ehtoja, eivät välttämättä voi palata Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Uusien ohjeiden mukaan rajavartiolaitos voi peruuttaa henkilön ennalta sijoittautuneen aseman seuraavista syistä:

Jatkuvan oleskelun laiminlyönti Yhdistyneessä kuningaskunnassa

Jos henkilö ei ole asunut yhtäjaksoisesti Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Crown Dependencies -alueilla (Guernsey, Jersey ja Mansaari) vähintään kuuden kuukauden ajan 12 kuukauden aikana, hän voi menettää asemansa.

Tämä koskee niitä, joilla ei ole pätevää syytä olla Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolella, kuten asepalvelus tai synnytys.

Muutokset perhesuhteissa

Jos henkilön avioliitto tai avoliitto, joka alun perin oikeutti hänet esiasemaan, päättyy avioeroon, hän voi menettää asemansa.

He voivat säilyttää asemansa vain, jos he täyttävät muut kelpoisuusehdot, joiden perusteella he voivat säilyttää asemansa.

Johdannais- tai Zambrano-oleskeluoikeuden menettäminen

Henkilöt, jotka eivät enää täytä määritelmää henkilöstä, jolla on ”johdannainen” tai ”Zambrano-oikeutettu” oleskeluoikeus, voivat joutua kohtaamaan ennen asettautumista myönnetyn aseman peruuttamisen.

Vaikka uudet säännöt antavat rajavartioviranomaisille merkittävät valtuudet, ohjeissa korostetaan myös suhteellisuuden merkitystä.

Rajavirkailijoita kehotetaan harkitsemaan kunkin henkilön olosuhteita, kun he päättävät, peruuttavatko he ennalta sijoittautuneen aseman.

Tämä tarkoittaa, että on tutkittava syyt siihen, miksi henkilö ei ole noudattanut sääntöjä, ja se, voisiko hän silti saada toisenlaista lomaa järjestelmän puitteissa.

Virkamiesten on esimerkiksi tarkistettava digitaaliset maahanmuuttorekisterit varmistaakseen, onko ennalta sijoittautuneen aseman haltijan asemaa jatkettu automaattisesti.

Automaattinen pidennys tarkoittaa, että heillä on edelleen oikeus asua ja työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa erosopimuksen mukaisesti.

Rajavartiolaitoksen virkamiesten on varmistettava, että henkilöt eivät ole täysin kelpoisuusehdot täyttäviä henkilöitä, ennen kuin heidän asemansa peruutetaan.

Huoli oikeudenmukaisuudesta ja oikeuksien suojelusta

Tehostetut rajatarkastukset ja ennalta sijoittautuneen aseman mahdollinen peruuttaminen ovat herättäneet huolta Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvien eurooppalaisten puolestapuhujien keskuudessa.

Heidän mukaansa muutokset voivat vaikuttaa suhteettomasti Yhdistyneessä kuningaskunnassa pitkään oleskelleisiin henkilöihin, joilla voi olla vaikeuksia selviytyä monimutkaisista maahanmuuttosäännöistä.

Jotkut sanoivat, että uudet säännöt voivat annetuista ohjeista huolimatta aiheuttaa sekaannusta ja epävarmuutta niille, joilla on jo ennestään vakiintunut asema.

Tämä johtuu myös siitä, että esiaseman säilyttämistä koskevat kelpoisuusehdot voivat olla monimutkaisia.

Jotkut henkilöt eivät esimerkiksi välttämättä ole tietoisia jatkuvaa asumista koskevasta vaatimuksesta. Toiset saattavat myös kohdata esteitä todistaessaan asuinpaikkansa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Niille, jotka eivät ole oikeutettuja uudelleenkirjautumiseen, koska he eivät täytä vaatimuksia, on säädetty muutoksenhakumahdollisuudesta.

Henkilöt, joiden asema on peruutettu tai joiden paluu maahan on evätty, voivat valittaa päätöksestä 28 päivän kuluessa hylkäämisestä.

Riippumaton valvontaviranomainen (IMA), joka valvoo kansalaisten oikeuksia Brexitin jälkeen, jatkaa yhteistyötä sisäministeriön kanssa epäoikeudenmukaisten seuraamusten estämiseksi.

IMA on ilmaissut huolensa tiettyjen prosessien selkeydestä, minkä vuoksi hallitus on asettanut etusijalle avoimet maahanmuuttajatilanteen tarkastukset.

Mitä rajavartiolaitoksen ja ennalta sijoittautuneen aseman haltijoiden on odotettavissa jatkossa?

Britannian rajatarkastukset tiukentuvat ennalta sijoittautuneille eurooppalaisille.
Kuvan on toimittanut Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö Wikimedia Commons

Rajavartiolaitoksen virkamiesten on pysyttävä ajan tasalla uusimmista säännöistä uusien toimivaltuuksien ja vastuualueiden myötä.

Koska EUSS-aseman haltijat ovat pelkästään digitaalisia, heidän on käytettävä tehokkaasti digitaalisia välineitä henkilön aseman tarkistamiseksi rajalla.

Uusien suuntaviivojen mukaan rajavartiolaitoksen virkamiehillä on valtuudet valvoa maahanmuuttosääntöjen noudattamista.

Niiden tehtävänä on kuitenkin myös varmistaa, että EU:n sosiaaliturvasopimuksen mukaisia kansalaisten oikeuksia kunnioitetaan.

Tämä on tärkeää, koska hallitus tasapainottelee yksilön oikeuksien suojelun ja tarpeen ylläpitää vankkaa rajavalvontaa.

Asettautumista edeltävän aseman haltijoita kehotetaan pysymään ajan tasalla uusista toimintalinjoista oikeuksiensa suojelemiseksi.

Heidän on varmistettava, että he noudattavat oleskelulupavaatimuksia, jotta he eivät joutuisi ongelmiin rajalla ja jotta he eivät menettäisi oikeuttaan jäädä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.