Euroopan unionin (EU) tulevien matkustusmuutosten vuoksi Kyproksella asuvien Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten on hankittava biometriset oleskelukortit.
Muutos vaikuttaa ensisijaisesti niihin, joilla on ”keltainen lappu” eli oleskelulupa, joka on myönnetty ennen Yhdistyneen kuningaskunnan EU-eroa vuonna 2020.
Kypros on osa EU:ta, mutta toinen niistä kahdesta jäsenvaltiosta, jotka eivät teknisesti kuulu Schengen-alueeseen.
Kyproksen hallituksen myöntämät keltaiset lappuset olivat aiemmin mahdollistaneet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten helpon matkustamisen Euroopan halki.
The Cyprus Mail -lehden mukaan Brexitiä edeltävä oleskelulupa ei kuitenkaan enää riitä helpottamaan heidän matkustustaan.
Uudet EU:n rajatarkastukset: EES ja ETIAS
EU:n rajatarkastusjärjestelmiin on tehty kaksi merkittävää muutosta: eurooppalainen matkatieto- ja lupajärjestelmä(ETIAS) ja maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmä (EES).
Nämä uutisjärjestelmät muuttavat merkittävästi sitä, miten EU valvoo EU:hun ja Schengen-alueelle saapuvia kolmansien maiden kansalaisia.
EES on uusi automatisoitu järjestelmä, joka rekisteröi muiden kuin EU:n kansalaisten maahantulon ja maastapoistumisen Schengen-alueella biometristen tietojen avulla.
ETIAS-järjestelmän mukaan matkustajien, joilla ei ole viisumia, on haettava ja saatava matkustuslupa ennen EU:n alueelle matkustamista.
EES otetaan käyttöön marraskuussa 2024, ja ETIAS käynnistyy vuoden 2025 puolivälissä.
Britannian kansalaisten, joita pidetään EU:n ulkopuolisina kansalaisina Brexitin jälkeen vuonna 2020, on noudatettava uusia EU:n rajatarkastuksia.
Ainoastaan ne, joilla on voimassa oleva EU:n jäsenvaltioiden myöntämä pitkäaikaiseen oleskeluun tarkoitettu viisumi tai oleskelulupa, on vapautettu EES- ja ETIAS-järjestelmästä.
Keltaiset lappuset vastaan biometriset oleskelukortit
Vuodesta 2002 lähtien EU on edellyttänyt, että kaikkien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten oleskelulupien on oltava biometrisiä.
Jotkin EU-maat päivittivät ennakoivasti oleskeluasiakirjojaan Brexitin jälkeen, mutta Kypros ei tehnyt niin.
Sen sijaan Kyproksella asuvilla Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisilla on edelleen keltaiset lappuset, jotka olivat aiemmin vapaan liikkuvuuden symboli.
Keltainen lomake on A4-kokoinen todistus asuinpaikasta. Kokonsa ja valmistuksensa vuoksi sitä voi olla hankala kuljettaa mukana ja se voi helposti repeytyä.
Toisaalta biometrinen oleskelukortti on nykyaikainen oleskelulupa, joka sisältää henkilökohtaisia ja biometrisiä tietoja, kuten valokuvia ja sormenjälkiä.
Biometriset kortit ovat EU:n tiukkojen oleskelulupasäännösten mukaisia, ja ne tunnustetaan kaikkialla EU:ssa.
Euroopan komissio vahvisti, että ennen Brexitiä laaditut keltaiset lappuset eivät täytä uusia oleskelulupasäännöksiä.
EU:n lainsäädännön mukaan vain ne, joilla on biometrinen oleskelulupa, vapautetaan ETIAS-vaatimuksista.
Tämä pätee riippumatta siitä, ovatko keltaiset lappuset edelleen voimassa ne myöntäneessä EU-valtiossa.
Miten keltaiset lappuset päivitetään biometrisiin oleskelukortteihin?
Keltaisesta kortista biometriseen oleskelukorttiin siirtyminen on samanlaista kuin uuden henkilökortin hakeminen.
Kyproksella asuvien Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten on käytävä maahanmuuttovirastossa, otettava valokuvat ja sormenjäljet ja maksettava maksu.
Lisäksi uusissa biometrisissä oleskelukorteissa on voimassaoloaika, ja niiden haltijoiden on uusittava ne aina, kun niiden voimassaolo päättyy.
Raskaan byrokraattisen prosessin vuoksi jotkut Kyproksella asuvat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset ovat varovaisia siirtymään keltaisista oleskeluluvista biometrisiin oleskelukortteihin.
Ne, jotka ovat käyneet läpi monimutkaisen prosessin saadakseen keltaisen lappusen, joutuvat nyt käymään uudelleen maahanmuuttovirastoissa toimittamassa biometriset tiedot.
Lisäksi monet EU:n ulkopuolella Kyproksella asuvat pitävät uuden kortin 30 euron hintaa hankalana, joskaan ei kohtuuttomana.
Kaikkien Kyproksella asuvien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten ei ole vielä pakko vaihtaa keltaisia lappuja biometrisiin oleskelukortteihin.
Biometrisen oleskelukortin edut ovat kuitenkin pian suuremmat kuin EU:n uusien rajatarkastusten läpikäymisestä aiheutuva vaiva.
Kyproksella asuvat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset, jotka eivät vaihda keltaisia lappujaan biometrisiin oleskelukortteihin, voivat joutua kohtaamaan raskaamman prosessin.
Voidakseen vierailla EU:ssa heidän on saatava ETIAS-lupa täyttämällä verkkolomake, maksamalla 7 euron hakemusmaksu ja hankkimalla ennakkolupa matkalle.
Prosessi vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta se on silti lisävaatimus, jota EU:ssa asuvat britit eivät tarvitse, jos heillä on biometrinen oleskelukortti.
Lisäksi tuleva Euroopan työllisyysstrategia jäljittää digitaalisesti EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset, joilla ei ole asianmukaista EU:n oleskelulupaa, ja tekee rajanylityksistä tiukempia.
Matkustajat, jotka ylittävät oleskeluajan tai eivät noudata uusia järjestelmiä, voivat joutua kärsimään rangaistuksista, kuten sakoista tai siitä, että heitä kielletään pääsemästä uudelleen EU:hun.
Mitä EU:n tulevilta matkoilta on odotettavissa
EES:n ja ETIAS:n lähestyvä käyttöönotto antaa Kyproksen hallitukselle rajoitetun ajan helpottaa siirtymistä biometrisiin oleskelulupiin.
Se oli jo ottanut käyttöön biometrisen kortin vaihtoehdon näitä muutoksia ennakoiden.
Vähäinen julkinen tiedottaminen siitä on kuitenkin aiheuttanut hämmennystä joidenkin Kyproksella asuvien Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten keskuudessa.
Britannian korkea edustusto on myös kehottanut kansalaisia tarkistamaan oleskelulupansa ja pysymään ajan tasalla.
Se kehotti Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia ”varmistamaan, että heillä on oikeat asiakirjat, jotta he eivät joudu EU:n uusien matkustussääntöjen kohteeksi”.
Kyproksen maahanmuuttoviranomaiset näkevät todennäköisesti hakemusten määrän kasvavan, kun määräaika lähestyy.
Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia kehotetaan aloittamaan prosessi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta vältytään pitkiltä odotuksilta tai viivästyksiltä.