Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan väliseen matkustamiseen?

| 18 syyskuun, 2024
Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan väliseen matkustamiseen?
Kuvan tarjoaa Lukas Kloeppel Pexelsin kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupa (ETA) on uusi digitaalinen matkustuslupajärjestelmä, joka koskee kaikkia matkustajia, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia. Viisumivapaiden matkustajien on haettava ₤10-lupaa verkossa ja saatava se ennen Yhdistyneessä kuningaskunnassa vierailua.

ETA-järjestelmän tarkoituksena on parantaa rajaturvallisuutta ja samalla yksinkertaistaa matalan riskin henkilöiden matkustamista. Sen avulla hallitus voi seuloa matkustajat etukäteen ennen heidän saapumistaan ja seurata heidän maahantuloaan ja maasta poistumistaan.

Yhdistyneellä kuningaskunnalla ja Irlannin tasavallalla on pitkä ja kietoutunut historia. Tässä keskustelemme siitä, miten se vaikuttaa matkustamiseen Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.

1. Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat Irlannin kansalaiset eivät tarvitse ETA-lupaa.

Irlannin kansalaisten ei tarvitse esittää ETA-todistusta tullessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan yhteisen matkustusalueen (Common Travel Area, CTA) ansiosta.

Samasta syystä myös Guernseyn, Jerseyn ja Mansaaren kansalaiset on vapautettu Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmästä.

Yhdistynyt kuningaskunta, Irlanti ja kolme aluetta ovat kaikki osa CTA:ta.

Irlannilla on yhteinen raja Pohjois-Irlannin kanssa, joka on yksi Yhdistyneen kuningaskunnan jäsenvaltioista Englannin, Walesin ja Skotlannin ohella.

Crown Dependencies, jotka tunnetaan virallisesti nimillä Bailiwick of Guernsey, Bailiwick of Jersey ja Isle of Man, ovat itsehallinnollisia saaria.

Guernsey ja Jersey tunnetaan yhdessä nimellä Kanaalisaaret, koska molemmat sijaitsevat Englannin kanaalissa. Mansaari puolestaan sijaitsee Ison-Britannian ja Irlannin välissä Irlanninmerellä.

Crown Dependencies eivät ole osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, mutta Britannian hallitus vastaa niiden puolustuksesta ja kansainvälisistä suhteista. Ne eivät myöskään ole EU:n eivätkä Kansainyhteisön jäseniä.

CTA-järjestely

Irlannin ja kruununriippuvuusalueiden kansalaisten ETA-vapautus perustuu CTA-järjestelyyn, joka on Yhdistyneen kuningaskunnan, Irlannin ja kruununriippuvuusalueiden välinen pitkäaikainen sopimus.

CTA mahdollistaa henkilöiden rajoittamattoman liikkumisen Englannin, Walesin, Skotlannin, Pohjois-Irlannin, Irlannin tasavallan, Guernseyn, Jerseyn ja Mansaaren välillä.

Näiden maiden ja alueiden kansalaiset voivat matkustaa CTA-alueella ilman maahanmuuttotarkastuksia, viisumeita, ETA-asiakirjoja tai edes passeja.

Järjestely antaa myös kaikille kansalaisille lähes yhtäläiset oikeudet asumisen, työnsaannin, terveydenhuollon ja muiden julkisten palvelujen osalta.

CTA perustettiin ennen kuin Yhdistyneestä kuningaskunnasta tai Irlannista tuli EU:n jäseniä, ja se toimi EU:n vapaata liikkuvuutta koskevista säännöistä riippumatta. Kun Yhdistynyt kuningaskunta erosi EU:sta vuonna 2020, CTA-järjestely pysyi voimassa.

2. Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavat Irlannissa asuvat henkilöt, jotka eivät asu Irlannissa, voidaan vapauttaa ETA-järjestelmästä.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmää koskeva Irlannin poikkeus koskee Irlannissa asuvia muita kuin Irlannin kansalaisia vain, jos he täyttävät kolme ehtoa:

  • He eivät saa tarvita viisumia voidakseen vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Passin myöntäneellä maalla on oltava viisumivapausasema Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa.
  • Heidän on asuttava laillisesti Irlannin tasavallassa. Heidän on pystyttävä esittämään todisteet tai todisteet siitä, että he asuvat laillisesti Irlannissa.
  • Heidän on matkustettava Yhdistyneeseen kuningaskuntaan CTA:n kautta. Tämä tarkoittaa, että he tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Irlannin, Guernseyn, Jerseyn tai Mansaaren kautta.

Jos Irlannissa asuva henkilö, joka ei asu Irlannissa, täyttää vain yhden tai kaksi edellä luetelluista ehdoista, hänen on haettava ja saatava ETA-lupa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

3. Irlannissa oleskelevien, viisumivapaiden kansalaisten, jotka matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, on hankittava ETA ennen matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan väliseen matkustamiseen?
Kuva Eric Jonesin suosiollisella kohteliaisuudella Wikimedia Commons

Irlannissa oleskelevien viisumivapaiden matkustajien, jotka aikovat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on hankittava ETA-varaus matkalleen. Tätä tarvitaan riippumatta siitä, nousevatko he lentokoneeseen tai lautalle Englantiin, Walesiin ja Skotlantiin vai ylittävätkö he maarajan Pohjois-Irlantiin.

CTA-maiden ja -alueiden välillä ei yleensä ole maahanmuuttotarkastuksia. Yhdistyneellä kuningaskunnalla on kuitenkin tapana tehdä rajatarkastuksia ensimmäisessä CTA-alueelle saapumispaikassa. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus voi myös tehdä tiedustelutietoihin perustuvia rajatarkastuksia henkilöille, jotka saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan CTA-alueelta.

Vaikka CTA:n kansalaisten ei tarvitse pitää passia mukanaan matkustaessaan CTA:n alueella, heidän on suositeltavaa pitää aina mukanaan henkilökortti. Lentoliikenteen harjoittajat pyytävät sitä yleensä ennen koneeseen nousua.

Usein kysytyt kysymykset Yhdistyneen kuningaskunnan ETAsta ja Irlannin vapautuksesta

Alla on lueteltu yleisiä kysymyksiä, joita joillakin teistä saattaa olla Irlannista ja kruununriippuvuusalueilta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamisesta.

Tarvitaanko Irlannin kansalaisilta ETA-lupa ennen Pohjois-Irlantiin matkustamista?

Irlannin kansalaiset on vapautettu ETA-maksusta, kun he matkustavat mihin tahansa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Myös muut Guernseyn, Jerseyn ja Mansaaren CTA-kansalaiset on vapautettu.

Myöskään Irlannin tasavallassa asuvien muiden kuin Irlannin kansalaisten ei tarvitse esittää ETA-lupaa vieraillessaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa, kunhan he eivät tarvitse viisumia vieraillakseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan CTA:n kautta ja voivat osoittaa, että he asuvat laillisesti Irlannissa.

Muita ETA-vaatimusta koskevia poikkeuksia ovat ne, joilla on Britannian ja Britannian merentakaisten alueiden kansalaisen (BOTC) passi, sekä ne, joilla on maahanmuuttaja- tai sijoittautumisasema Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on pakollinen kaikille muille viisumivapaille kansalaisille, jotka suunnittelevat lyhyitä vierailuja Englantiin, Walesiin, Skotlantiin ja Pohjois-Irlantiin.

Viisumivapaat matkustajat tarvitsevat edelleen asianmukaisen viisumin työskentelyä ja pidempiaikaista oleskelua varten Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Mitä Irlannin kansalaiset tarvitsevat päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?

CTA:n vuoksi Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välillä matkustaville henkilöille ei tehdä rutiinitarkastuksia.

Kun matkustajat kuitenkin nousevat lentokoneeseen tai lautalle Englantiin, Walesiin ja Skotlantiin, heitä pyydetään todennäköisesti esittämään todiste henkilöllisyydestä tai Irlannin kansalaisuudesta. Matkustajat voivat esittää Irlannin passin, passikortin tai muita asiakirjoja, jotka todistavat heidän olevan Irlannin kansalaisia.

Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välinen maaraja on auki. Matkustajien ei yleensä tarvitse esittää henkilöllisyystodistusta rajan ylittämisen yhteydessä. Silti passin tai muun henkilöllisyyttä ja kansalaisuutta osoittavan asiakirjan mukana pitäminen on suositeltavaa.

Tarvitsevatko Irlannissa asuvat ulkomaalaiset Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan?

Miten uusi ETA-järjestelmä vaikuttaa Irlannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan väliseen matkustamiseen?
Kuvan tarjoaa Michal Pokorný Unsplashin kautta.

Irlannissa asuvat muut kuin Irlannin kansalaiset eivät tarvitse ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vain, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • He asuvat laillisesti Irlannissa.
  • He eivät tarvitse viisumia päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
  • He matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan CTA:n kautta (Irlanti, Guernsey, Jersey tai Mansaari).

Jos he eivät täytä kaikkia kolmea ehtoa, heillä on oltava ETA ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

Irlannissa laillisesti oleskelevat viisumivapaat kansalaiset tarvitsevat ETA-luvan, jos he matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan CTA-alueen ulkopuolelta.

Ulkomaalaisten, jotka asuvat laillisesti Irlannissa mutta tarvitsevat viisumin vieraillakseen Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on silti hankittava viisumi ennen matkaansa.

Irlannissa asuvien 16 vuotta täyttäneiden on esitettävä alkuperäiset ja voimassa olevat Irlannin hallituksen myöntämät asiakirjat, jotka osoittavat, että he asuvat maassa laillisesti. Mikä tahansa seuraavista asiakirjoista hyväksytään todisteeksi laillisesta oleskelusta Irlannissa:

  • Irlannin ajokortti
  • Irlannin oppilaslupa
  • lääkärikortti
  • Yleislääkärin käyntikortti
  • Eurooppalainen sairaanhoitokortti
  • Irlannin oleskelulupa
  • Pysyvän oleskeluluvan todistus
  • Kansallinen ikäkortti

Alle 16-vuotiaiden lasten ei tarvitse esittää todisteita laillisesta oleskelusta Irlannissa. Rajavartijat voivat kuitenkin kuulustella lapsia tai heidän mukanaan matkustavaa aikuista selvittääkseen, ovatko he Irlannissa asuvia.

Jos oleskelet laillisesti Irlannissa etkä tarvitse viisumia vieraillaksesi Yhdistyneessä kuningaskunnassa, et tarvitse ETA-paikkaa, jos matkustat CTA-alueella. Voit jatkaa Pohjois-Irlantiin saapumista ja rajan ylittämistä ilman ETA:ta tai viisumia.

ETA koskee vain henkilöitä, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia. Jos tarvitset viisumin voidaksesi vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ETA-järjestelmä ei koske sinua.

Viisumikansalaisten on edelleen haettava tavanomaista vierailijaviisumia tai kauttakulkuviisumia lyhyitä matkoja varten Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Heidän on haettava tilapäistä luovan työn viisumia, jos he tekevät luovaa työtä alle kolmen kuukauden ajan.

Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemus säilyy ennallaan, kun ETA-järjestelmä otetaan käyttöön. Ne, jotka aikovat työskennellä tai viipyä maassa pidempiä vierailuja varten, tarvitsevat edelleen asianmukaisen Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin.

Tarvitsevatko Irlannin tasavallasta tulevat matkailijat ETA-luvan Pohjois-Irlantiin?

Irlannin tasavallassa asuvat matkailijat, jotka aikovat ylittää rajan ja vierailla Pohjois-Irlannissa tai missä tahansa Ison-Britannian saarella sijaitsevassa kohteessa, tarvitsevat Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumin, jos he eivät tarvitse viisumia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista varten.

Pohjois-Irlannin virkamiehet ja matkailualan asiantuntijat ovat kehottaneet Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta myöntämään poikkeuksia matkailijoille, jotka matkustavat Pohjois-Irlantiin Irlannin tasavallan kautta, jos he viipyvät siellä alle viikon.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö on kuitenkin edelleen vakuuttunut siitä, että näin menetellään ETA-järjestelmän tarkoituksen vastaisesti ja luodaan aukko sen tavoitteeseen turvata ja vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajaa. Se lisäsi kuitenkin, että se tarkastelee ETA-politiikkaa jatkuvasti järjestelmän parantamiseksi.