Iso-Britannia laajentaa ETA-järjestelmää kaikille viisumivapaille vierailijoille tammikuusta 2025 alkaen.

| 11 syyskuun, 2024
Iso-Britannia laajentaa ETA-järjestelmää kaikille viisumivapaille vierailijoille tammikuusta 2025 alkaen.
Kuvan tarjoaa 4045 via Freepik

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus laajentaa ETA-järjestelmänsä ( Electronic Travel Authorization ) koskemaan kaikkia viisumivapaita vierailijoita vuoden 2025 alkuun mennessä.

Huhtikuuhun 2025 mennessä kaikilla matkustajilla, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia, on oltava ETA ennen matkaa.

Uusi järjestelmä, jonka käyttöönotto alkoi marraskuussa 2023, on suunniteltu parantamaan turvallisuutta ja digitalisoimaan rajavalvontaprosesseja.

Ulkomaalaiset voivat hakea ETA-todistusta 27. marraskuuta 2024 alkaen. Ne ovat pakollisia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista varten 8. tammikuuta 2025.

Tämä koskee myös viisumivapaita matkustajia Yhdysvalloista, Kanadasta ja muista Euroopan ulkopuolisista maista.

Sen jälkeen sisäministeriö laajentaa ETA-järjestelmän koskemaan kaikkia eurooppalaisia matkustajia. He voivat hakea ETA-todistusta 5. maaliskuuta 2025 alkaen.

Tämän jälkeen heidän on pakko hankkia ETA-todistus ennen 2. huhtikuuta 2025 alkavaa matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä?

ETA:n avulla Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus voi suorittaa viisumivapaiden kansalaisten ennakkotarkastuksen ennen heidän saapumistaan. Sen avulla voidaan myös seurata heidän saapumistaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja poistumistaan sieltä.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on samanlainen kuin Yhdysvalloissa ja Australiassa jo käytössä olevat matkustuslupajärjestelmät.

Muiden kuin viisumivapaiden matkustajien on haettava ja saatava ETA-lupansa ennen matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Digitaalinen matkustuslupa liitetään sähköisesti heidän passiinsa.

Tämä poistaa fyysisten asiakirjojen tarpeen ja vähentää asiakirjojen väärentämisen riskiä.

ETA tarvitaan lyhytaikaisiin, enintään kuuden kuukauden mittaisiin vierailuihin Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tällaisia ovat esimerkiksi lomat, perhevierailut, sallitut työmatkat ja lyhytaikaiset opintojaksot.

Myös Yhdistyneen kuningaskunnan kautta kulkevat henkilöt, riippumatta siitä, kulkevatko he rajatarkastuksen läpi, ja luovan työn tekijöiden viisumisopimuksen mukaisesti työskentelevät henkilöt tarvitsevat ETA-viisumin.

Kun ETA on myönnetty, se mahdollistaa useamman maahantulon Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kahden vuoden ajan tai siihen asti, kunnes matkustajan passi vanhenee, riippuen siitä, kumpi tulee ensin.

Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuutto- ja kansalaisuusministeri Seema Malhotra totesi, että maahanmuuttojärjestelmän nykyaikaistaminen on tärkeää matkailun ja turvallisuuden vaatimusten täyttämiseksi.

”Digitalisointi mahdollistaa sujuvan kokemuksen miljoonille ihmisille, jotka kulkevat rajan läpi joka vuosi”, hän sanoi lehdistötiedotteessa.

Malhotra lisäsi: ”ETA:n maailmanlaajuinen laajentuminen osoittaa, että olemme sitoutuneet parantamaan turvallisuutta uuden teknologian ja nykyaikaisen maahanmuuttojärjestelmän avulla.”

ETAn vaiheittaisen käyttöönoton aikataulu

Iso-Britannia laajentaa ETA-järjestelmää kaikille viisumivapaille vierailijoille tammikuusta 2025 alkaen.
Kuvan tarjoaa Nomadic Julien Unsplashin kautta

ETA-järjestelmän laajentaminen on jatkoa Persianlahden yhteistyöneuvoston (GCC) kansalaisia ja jordanialaisia koskevan järjestelmän menestyksekkäälle käyttöönotolle.

Järjestelmä avattiin alun perin lokakuun 2023 lopulla Qatarin kansalaisten hakemuksia varten 15. marraskuuta 2023 alkavia Yhdistyneen kuningaskunnan matkoja varten.

ETA-järjestelmä avattiin sitten muille Persianlahden yhteistyöneuvoston (GCC) valtioille – Bahrainille, Kuwaitille, Omanille, Saudi-Arabialle ja Yhdistyneille arabiemiirikunnille.

He alkoivat hakea ETA-hakemuksiaan 1. helmikuuta 22. helmikuuta 2024 alkavia matkoja varten.

Viimeisimmät tilastot maahantulovaatimuksia koskevista hakemuksista ja avustuksista osoittavat, että viisumi- ja ETA-hakemusten ja -avustusten määrä on kasvanut merkittävästi.

Kesäkuuhun 2024 mennessä Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus oli vastaanottanut 393 253 Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemusta, joista 388 021 oli hyväksytty.

Toistaiseksi vain 5 232:lle Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemukselle on evätty matkustuslupa.

Matkustajien, joille ei myönnetä ETA-viisumia, on haettava Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia päästäkseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on nyt laajentanut tämän virtaviivaistetun maahantulojärjestelmän koskemaan kaikkia viisumivapaita matkustajia, mikä tehostaa maan maahanmuuton valvontaa.

Miten haetaan ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

Viisumivapaat matkustajat voivat hakea ETA-todistusta Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuston tai Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-sovelluksen kautta.

Matkustajien on annettava henkilö- ja passitiedot ja vastattava kysymyksiin matkasuunnitelmistaan ja taustastaan.

Hakemuksen jättämistä varten heidän on myös maksettava 10 punnan ETA-hakemusmaksu verkossa luotto- tai pankkikortilla tai Apple- ja Google Pay -maksulla.

Prosessin odotetaan olevan nopea ja tehokas, koska se tapahtuu kokonaan verkossa.

Useimmat hakijat voivat saada ETAnsa pian hakemuksen jättämisen jälkeen tai kolmen päivän kuluessa.

Sisäministeriö kehottaa ETA-hakijoita kuitenkin jättämään ETA-hakemuksensa hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmää koskevat poikkeukset

Iso-Britannia laajentaa ETA-järjestelmää kaikille viisumivapaille vierailijoille tammikuusta 2025 alkaen.
Kuvan tarjoaa PublicDomainPictures Pixabayn kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä on tarkoitettu kaikille viisumivapaille matkustajille tai niille, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia.

He ovat sellaisten maiden kansalaisia, joilla on viisumivapaussopimus Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa, kuten Yhdysvaltojen, Australian ja Euroopan maiden kansalaisia.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmään sovelletaan poikkeuksia Irlannin tasavallan, Guernseyn, Jerseyn ja Mansaaren kansalaisiin.

Yhteisen matkustusalueen järjestelyn ansiosta näiden kansalaisten ei tarvitse esittää ETA-todistusta matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Myös Britannian merentakaisten alueiden passin haltijat eivät tarvitse esittää ETA-todistusta matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Henkilöt, joilla on Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi, jonka nojalla he voivat asua, työskennellä tai opiskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa, eivät myöskään kuulu Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän piiriin.

On kuitenkin tärkeää huomata, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on parhaillaan siirtymässä eVisaan eli digitaaliseen todisteeseen maahanmuuttaja-asemasta.

Tämä auttaa estämään kadonneiden, varastettujen tai väärennettyjen fyysisten maahanmuuttoasiakirjojen syntymisen.

Sähköinen viisumi tarkoittaa, että ihmisten ei enää tarvitse odottaa fyysistä asiakirjaa tai matkustaa hakemaan sitä, mikä sujuvoittaa heidän kokemustaan.

Henkilöillä, joilla on Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi ja maahanmuuttostatus Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on oltava UK Visa and Immigration (UKVI) -tili.

Sen jälkeen heidän on yhdistettävä passinsa UKVI-tiliin, jotta vältetään mahdolliset ongelmat tai matkan viivästyminen.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus tekee tiivistä yhteistyötä lentoyhtiöiden, lauttaoperaattoreiden ja muiden liikenteenharjoittajien kanssa varmistaakseen ETA-järjestelmän sujuvan käyttöönoton.