Euroopan unioni (EU) on ryhtynyt valtaviin toimiin toivottaakseen lahjakkaat työntekijät tervetulleiksi kaikkialle maailmaan.
EU helpottaa EU:n ulkopuolelta tulevien ihmisten työnsaantia ja asettautumista EU-maihin uusilla ohjelmilla, kuten EU:n osaajapoolilla, ja nykyisten sääntöjen päivityksillä.
Uuden verkkoalustan, EU Talent Poolin, tarkoituksena on auttaa EU:n ulkopuolisista maista tulevia työnhakijoita löytämään työpaikkoja Euroopasta.
Sen tavoitteena on auttaa työnantajia löytämään tarvitsemansa ammattitaitoiset työntekijät ja puuttua työvoimapulaan monilla toimialoilla kaikkialla EU:ssa.
Mikä on EU:n osaajareservi?
EU Talent Pool on verkkotyökalu, jossa kolmansista maista tai EU:n ulkopuolisista maista tulevat työnhakijat voivat luoda profiileja.
Näiden profiilien avulla EU:n ulkopuoliset työnhakijat voivat ladata ansioluettelonsa ja esitellä taitojaan, pätevyyttään, työkokemustaan ja kielitaitoaan.
He voivat myös määritellä, minkä tyyppisiä työpaikkoja he etsivät ja missä päin EU:ta he haluavat työskennellä.
Näin EU:n ulkopuolisista maista tulevien työnhakijoiden on helpompi etsiä ja hakea EU:n työpaikkoja.
Samalla EU:n työnantajat voivat saada käyttöönsä suuremman määrän ammattitaitoisia työntekijöitä, mikä johtaa parempiin työtehtäviin ja lisää tuottavuutta.
He voivat julkaista avoimia työpaikkoja, etsiä sopivia ehdokkaita ja ottaa yhteyttä potentiaalisiin työntekijöihin suoraan alustan kautta.
EU:n jäsenvaltiot voivat päättää, haluavatko ne osallistua osaamispooliin.
Jos ne tekevät niin, ne voivat valita, mitkä ryhmät, kuten työnantajat ja työvoimatoimistot, voivat käyttää järjestelmää.
Tämä joustavuus antaa kullekin maalle mahdollisuuden räätälöidä foorumi vastaamaan omia erityistarpeitaan ja säilyttää samalla yhtenäinen lähestymistapa koko EU:ssa.
Jäsenvaltiot voivat myös tarvittaessa vetäytyä EU:n osaajapoolijärjestelmästä.
Jäsenvaltioiden on ilmoitettava Euroopan komissiolle vähintään kuusi kuukautta ennen vetäytymistä, jotta voidaan varmistaa foorumin vakaus ja jatkuvuus.
Miten EU:n osaajapooli auttaa?
EU:n osaajapooli helpottaa sekä työnhakijoiden että työnantajien yhteydenpitoa.
Eurooppa-neuvoston lehdistötiedotteen mukaan Talent Poolin avulla ”sovitetaan yhteen EU:n ulkopuolelta tulevien työnhakijoiden profiileja ja EU:n työnantajien avoimia työpaikkoja vajaakuntoisissa ammateissa”.
Tämä tarkoittaa sitä, että EU:n osaajapoolissa keskitytään työpaikkoihin ja tehtäviin, joita EU:lla on ollut vaikeuksia täyttää paikallisilla työntekijöillä.
Työvoimapula on vaikuttanut moniin jäsenvaltioihin, mikä on vaikuttanut kielteisesti yrityksiin ja talouteen.
Tämä koskee erityisesti terveydenhuollon, teknologian ja tekniikan kaltaisia aloja.
Kutsumalla lahjakkaita ihmisiä muista maista EU toivoo voivansa täyttää tällä hetkellä tyhjillään olevia tärkeitä työpaikkoja.
Näin varmistetaan, että yritykset selviytyvät työvoimapulasta ja saavat tarvitsemansa työvoiman menestyäkseen.
Se toivoo myös vahvistavansa työmarkkinoita ja tekevänsä niistä kilpailukykyisemmät tuomalla uusia taitoja ja ideoita.
EU:n osaamispoolin tavoitteena on myös vähentää työnhakijoiden ja työnantajien usein kohtaamia esteitä.
Tähän sisältyy epävarmuus EU:n työpaikkoja koskevista tiedoista, ulkomaisista tutkinnoista ja kansainvälisen rekrytoinnin kustannuksista.
Työnhakijoiden voi olla vaikea löytää uskottavaa tietoa EU:n työpaikkailmoituksista.
Työnantajat voivat sitä vastoin kyseenalaistaa, ovatko muiden maiden hakijoiden pätevyydet verrattavissa EU:n pätevyyksiin.
EU:n osaajapooli pyrkii myös ratkaisemaan ongelman, joka liittyy siihen, että kansainvälinen rekrytointi on kallis ja aikaa vievä prosessi.
Verkkoalustan avulla EU toivoo helpottavansa kansainvälistä palkkaamista yhdistämällä kaiken yhteen paikkaan ja tekemällä prosessista selkeämmän.
EU:n työvoimapulaan puuttuminen
EU:n osaajarahasto on keskeinen osa EU:n taitoja ja osaajien liikkuvuutta koskevaa pakettia, joka otetaan käyttöön marraskuussa 2023.
Pakettiin sisältyy muita toimenpiteitä, joilla helpotetaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten työskentelyä ja asumista EU:ssa.
Yksi osa siitä on komission suositus kolmansien maiden kansalaisten tutkintojen tunnustamisesta.
Siihen sisältyy keinoja, joilla EU:n ulkopuolisten kansalaisten taitojen ja pätevyyksien tunnustaminen voidaan tehdä helpommaksi ja nopeammaksi.
Toinen on ”Liikkuva Eurooppa”, jonka tavoitteena on sisällyttää oppimiseen liittyvät liikkuvuusmahdollisuudet kaikkiin koulutuspolkuihin.
Osaamisen ja lahjakkuuksien liikkuvuutta koskeva paketti perustuu aiempaan työhön, kuten EU:n uuteen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimukseen.
Miten se toimii EU:n yhtenäislupadirektiivin kanssa?
Huhtikuussa 2024 EU otti käyttöön myös yhtenäislupadirektiivin.
Sen ansiosta EU:n ulkopuoliset työntekijät voivat hakea yhtä lupaa asua ja työskennellä EU:ssa sen sijaan, että he tarvitsisivat erillisiä lupia.
Tämä helpottaa EU:n ulkopuolisten työntekijöiden liikkumista EU:n maahanmuuttojärjestelmässä.
Se myös virtaviivaistaa ja nopeuttaa hakuprosessia, mikä vähentää työnhakijoiden ja työnantajien hallinnollista taakkaa.
Yhden luvan saaminen sekä oleskeluun että työskentelyyn auttaa työnhakijoita välttämään sekaannuksia ja viivästyksiä, joita useat hakemukset aiheuttavat.
Direktiivillä suojellaan myös työntekijöiden oikeuksia, mikä tekee EU:sta houkuttelevamman kohteen ammattitaitoiselle työvoimalle.
Mitä tapahtuu seuraavaksi
EU:n osaajapooli on merkittävä kehitysaskel työvoimapulaan puuttumisessa ja EU:n työmarkkinoiden vahvistamisessa.
Se ei kuitenkaan ole vielä valmis. EU:n hallituksen eri osien on vielä sovittava lopullisista yksityiskohdista.
Mutta kun se on otettu käyttöön, se voi muuttaa sitä, miten ihmiset ympäri maailmaa löytävät töitä Euroopasta.
Kun EU jatkaa näiden aloitteiden parissa työskentelyä, on selvää, että Eurooppa katsoo tulevaisuuteen.
Tulevaisuus näyttää olevan sellainen, että kaikkialta maailmasta tulevat lahjakkuudet auttavat tekemään EU:sta vahvemman, monipuolisemman ja valmiimman tuleviin haasteisiin.