EU hyväksyy uuden turvapaikka- ja maahanmuuttoasioiden uudistussopimuksen

| 7 kesäkuun, 2024
EU hyväksyy uuden turvapaikka- ja maahanmuuttoasioiden uudistussopimuksen

Euroopan unioni on virallisesti hyväksynyt turvapaikka- ja maahanmuuttosääntöjensä merkittävän uudistuksen.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 14. toukokuuta 2024 kymmenen uutta lakia, jotka kattavat kaikki maahanmuuttoprosessin näkökohdat.

Säännöt auttavat hallitsemaan saapumisia, luovat tehokkaita menettelyjä ja varmistavat oikeudenmukaisen taakanjaon jäsenvaltioiden kesken.

Siinä vahvistetaan turvapaikkahakemusten seulontamenettelyt, pakolaisten uudelleensijoittaminen ja hylättyjen tapausten palauttaminen.

Belgian turvapaikka- ja maahanmuuttoasioista vastaava valtiosihteeri Nicole de Moor totesi, että uusi sopimus ”varmistaa oikeudenmukaisemman ja vahvemman maahanmuuttojärjestelmän”.

”Nämä uudet säännöt tehostavat eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää ja lisäävät jäsenvaltioiden välistä solidaarisuutta”, hän sanoi tiedotteessa.

De Moor lisäsi, että EU aikoo myös ”jatkaa tiivistä yhteistyötä kolmansien maiden kanssa laittoman maahanmuuton perimmäisten syiden poistamiseksi”.

Hän korosti: ”Vain yhdessä voimme löytää vastauksia maailmanlaajuiseen muuttoliikehaasteeseen.”

EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttoasioiden uudistussopimuksen keskeiset näkökohdat

EU:n uudella turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan uudistussopimuksella pyritään parantamaan koko turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikan eurooppalaista kehystä.

Seuraavassa esitetään uuden lainsäädännön kriittiset näkökohdat:

Maahanmuuttajien standardoitu seulonta

Siinä hahmotellaan standardoidut menettelyt maahanmuuttajien nopeaa tunnistamista ja turvapaikkahakemusten arviointia varten EU:n rajoilla.

Viranomaiset voivat ohjata laittomat maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat asianmukaisiin menettelyihin ulkorajoilla.

Maahanmuuttajien tavanomainen seulontaprosessi auttaa tunnistamaan tapaukset, joita ei voida ottaa vastaan.

Se varmistaa myös johdonmukaisen tunnistamisen, turvallisuuden, haavoittuvuustarkastukset ja terveysarvioinnit.

Päivitetty Eurodac-tietokanta

Eurodac-tietokannan päivitykset mahdollistavat täydellisempien ja tarkempien tietojen keräämisen maahanmuuttajista, mukaan lukien biometriset tiedot.

Eurodac kerää tietoja erilaisista maahanmuuttajista, myös kansainvälistä suojelua hakevista ja laittomasti EU:hun saapuvista.

Se auttaa seuraamaan tarkemmin maahanmuuttajien saapumista ja turvapaikanhakuhistoriaa.

Turvapaikkamenettely

Uusi kehys mahdollistaa virtaviivaistetut EU:n laajuiset turvapaikkamenettelyt, joihin sisältyy pakollinen rajamenettely tyypillisissä tapauksissa.

Siihen sisältyy palautusasetus, jossa säädetään hylätyn turvapaikanhakijan karkottamista koskevista säännöistä.

Uudessa turvapaikkamenettelyssä määritellään, mikä EU-maa käsittelee kunkin turvapaikkahakemuksen.

Lisäksi siinä otetaan käyttöön jäsenten välinen vastuunjakojärjestelmä.

Jäsenvaltiot, joissa on enemmän turvapaikanhakijoita kuin ne voivat käsitellä, voivat pyytää pakolaisten siirtämistä muihin EU:n jäsenvaltioihin.

Tarvittaessa he voivat myös pyytää operatiivista tukea.

EU asettaa kiintiöt, joilla määritetään, kuinka paljon kukin maa voi osallistua ottamalla vastaan ihmisiä tai tarjoamalla resursseja.

Kriisien ja hätätilanteiden aikana turvapaikkamenettelyjä voidaan mukauttaa, kun hakijoiden määrä kasvaa liian suureksi.

Käsittelyn määräaikoja voidaan pidentää tai turvapaikkatakeita rajoittaa tilanteissa, joissa maahan saapuu suuri määrä ihmisiä tai joissa on ylivoimainen este.

Eurooppa-neuvoston suostumuksella kriisimekanismia voidaan käyttää vain poikkeuksellisissa olosuhteissa ja niin kauan kuin on tarpeen.

Epäsäännöllisten saapumisten hallinta

Yksi uuden kehyksen tavoitteista on vähentää kannustimia luvattomiin merkintöihin.

Laittomille maahanmuuttajille järjestetään nopeutettu turvapaikkamenettely, ja hylätyt tapaukset palautetaan nopeasti etulinjan valtioista.

Kansainvälistä suojelua koskevat edellytykset

Sopimuksessa vahvistetaan yhdenmukaiset säännöt ja kriteerit kansainvälisen suojelun myöntämiselle sekä turvapaikanhakijoiden vastaanottoa koskevat normit.

Tämä auttaa vähentämään toissijaisia siirtoja jäsenvaltioiden välillä.

EU:n uudelleensijoittamiskelpoisuus

Uuden lainsäädännön uudelleensijoittamista koskevassa asetuksessa käsitellään laillisia ja turvallisia reittejä EU:hun.

Tämä tapahtuu laatimalla vakiosäännöt uudelleensijoittamista ja humanitaarista maahanpääsyä varten.

EU:n maahanmuuttomenettelyjä hoitavat kolmannet maat

Jotkin jäsenvaltiot eivät ole täysin samaa mieltä uusista pakollisista siirto- ja vastuunjakovelvoitteista.

Tanska ja Tšekki kannattivat turvapaikkakäsittelykeskusten perustamista EU:n ulkopuolisille maille, jotka ovat halukkaita ottamaan vastaan näitä pakolaisia.

Tämä ”ulkoinen” maahanmuutto, joka on samanlainen kuin Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) Ruandan turvallisuutta koskeva laki, ei sisältynyt hyväksyttyyn lainsäädäntöön.

Jotkin EU:n jäsenvaltiot pyrkivät kuitenkin tekemään kahdenvälisiä sopimuksia, joilla osa turvapaikkamenettelyistä ulkoistetaan Euroopan ulkopuolelle.

Kriitikot väittävät, että tällainen politiikka rikkoo kansainvälisiä humanitaarisia normeja ja että sitä on vaikea valvoa.

Joidenkin mielestä se voisi pelottaa laittomia maahanmuuttajia ja samalla kunnioittaa oikeudellisia velvoitteita, jotka koskevat aitoja turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, jotka on siirretty virallisia kanavia pitkin.

Uuden turvapaikka- ja maahanmuuttokehyksen täytäntöönpano

Euroopan komissio laatii lähiaikoina täsmälliset ja vakiomuotoiset täytäntöönpano-ohjeet uutta turvapaikka- ja maahanmuuttokehystä varten.

Jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa panna hyväksytyt turvapaikka- ja maahanmuuttolait täytäntöön.

Niiden on luotava riippumattomia valvontajärjestelmiä ja valmistauduttava käsittelemään uusia maahanmuuttajien seulontavelvoitteita ja mahdollisia uudelleensijoittamisvelvoitteita.

Tavoitteena on, että koko uudistettu järjestelmä on käytössä koko EU:ssa vuoden 2026 alkuun mennessä.