Heathrow’n lentoaseman toimitusjohtaja on jälleen arvostellut Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta lentoaseman menestystä haittaavasta politiikasta.
Ison-Britannian suurin lentoasema ilmoitti, että huhtikuun tulosten perusteella Heathrow’lla on edessään kaikkien aikojen vilkkain vuosi.
Heathrow’n matkustajamäärät kasvoivat viime kuussa 4,8 prosenttia, ja matkustajia oli 6,7 miljoonaa, uutisoi The Telegraph.
Lentoasemalla oli myös vilkkain päivä sitten lokakuun 2019, kun 1337 lentokonetta joko nousi tai laskeutui lentoasemalle 19. huhtikuuta 2024.
Heathrow’n lentoaseman toimitusjohtaja Thomas Woldbye varoitti kuitenkin, että sen menestys on uhattuna.
”Jotta voisimme vapauttaa koko potentiaalimme maan talouden kasvattamiseksi, hallituksen on toteutettava politiikkaa, joka tukee Yhdistyneen kuningaskunnan ilmailun kykyä kilpailla maailmanlaajuisesti”, hän sanoi.
Woldbye kritisoi Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen uutta digitaalista matkustuslupajärjestelmää, sähköistä matkustuslupaa (ETA).
ETA maksaa 10 puntaa hakemusta kohti. Se on pakollinen kaikille viisumivapaille kansalaisille, jotka matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan lyhyille matkoille.
Se vaaditaan myös kauttakulkumatkustajilta riippumatta siitä, kulkevatko he rajatarkastuksen läpi.
Heathrow’n pomo sanoi myös, että verovapaiden ostosten poistaminen kansainvälisiltä vierailijoilta ei auta kannustamaan turisteja jäämään ja kuluttamaan.
”Aloitteet, kuten tarpeettomien viisumien käyttöönotto kauttakulkumatkustajille, verovapaiden ostosten puuttuminen ja äskettäin ehdotettu yritysverojen korotus, korostavat, että ministereiden on omaksuttava hallitustenvälinen lähestymistapa päätöksentekoon”, hän lisäsi.
Woldbyen mukaan nämä toimenpiteet ”rajoittavat Yhdistyneen kuningaskunnan maailmanlaajuisia yhteyksiä”.
Kauttakulkumatkustajien ETA loukkaantui
Tällä hetkellä vain Bahrainista, Kuwaitista, Jordaniasta, Omanista, Qatarista, Saudi-Arabiasta ja Yhdistyneistä arabiemiirikunnista (UAE) tulevat matkustajat tarvitsevat ETA-luvan matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus aikoo kuitenkin määrätä ETA:n koskemaan kaikkia viisumivapaita kansalaisia, myös Euroopan ja Yhdysvaltojen kansalaisia.
ETAn tavoitteena on parantaa rajaturvallisuutta. Healthrow’n Woldbye ja muut lentoyhtiöalan ammattilaiset sanoivat kuitenkin, että se asettaa Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemat valtavan epäedulliseen asemaan.
Hän väitti, että ETA:n vaatiminen jatkoyhteysmatkustajilta voi saada heidät siirtymään muille suurille eurooppalaisille lentoasemille, joilla se on ilmaista.
Sillä saattaa jo olla vaikutusta, sillä Heathrow’n kuukausittainen vaihtoliikenteen osuus oli alhaisin yli vuosikymmeneen.
Maailman neljänneksi vilkkaimmalla lentoasemalla on ollut 19 000 Qatarista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavaa matkustajaa vähemmän sen jälkeen, kun ETA otettiin käyttöön marraskuussa 2023.
Heathrow’n lentoasemalla lennetään vuosittain noin 25 miljoonaa jatkolentoa noin 18 miljoonalle vaihtomatkustajalle.
Myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimivien lentoyhtiöiden, kuten British Airwaysin ja Virgin Atlanticin, matkustajien määrä saattaa vähentyä.
Kauttakulkumatkustajat ja jatkolennot edistävät Heathrow’n asemaa keskeisenä maailmanlaajuisena solmukohtana.
Tämä on elintärkeää Yhdistyneen kuningaskunnan matkailulle, kaupalle ja kansainvälisille yhteyksille, sillä lontoolaiset matkustajat pääsevät helposti muihin maailmanlaajuisiin kohteisiin.
Hallitus on kuitenkin vakaasti sitä mieltä, että kaikkien viisumivapaiden matkustajien, myös kauttakulkumatkustajien, on noudatettava ETA-vaatimusta.
Tämä on ratkaisevan tärkeää, jotta järjestelmä voi tehokkaasti ja menestyksekkäästi parantaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajaturvallisuutta.
Matkailijoiden verottaminen ostoksilla
Woldbye sanoi myös, että kansainvälisten matkailijoiden Yhdistyneessä kuningaskunnassa ostamien tavaroiden verottaminen vuodesta 2020 lähtien on vahingoittanut taloutta.
Yhdistyneen kuningaskunnan valtiovarainministeriö on väittänyt, että verovapaiden ostosten poistaminen brittiläisille vierailijoille maksaisi maalle noin 2 miljardia puntaa.
Jotkut ovat kuitenkin väittäneet, että uusi politiikka maksaa valtiovarainministeriölle noin 11 miljardia puntaa vuodessa, koska se vähentää matkailijoiden halukkuutta vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Centre for Economics and Business Researchin vuonna 2023 tekemän tutkimuksen mukaan se esti kahta miljoonaa turistia vierailemasta maassa.
ALVA:n johtaja Bernard Donoghue sanoi, että verovapaan ostoskäyttäytymisen poistaminen johti ulkomaisten matkailijoiden rahankäytön ”merkittävään vähenemiseen”.
Hän lisäsi, että Yhdistynyt kuningaskunta ”jää paitsi kalliista tuotteista, joita vierailijat ostavat maailmanlaajuisesti”.
Ilman verovapaata ostoskäytäntöä matkailijat keskeyttäisivät Yhdistyneen kuningaskunnan-lomansa ja kävisivät ostoksilla muissa Euroopan maissa.