Pohjois-Irlannin tuomari katsoi, että Ruandan lakia ei pitäisi soveltaa alueella.

| 15 toukokuun, 2024
Pohjois-Irlannin tuomari katsoi, että Ruandan lakia ei pitäisi soveltaa alueella.
Kuva: Kenneth Allen via Wikimedia Commons

Pohjoisirlantilainen tuomari päätti, että Yhdistyneen kuningaskunnan kiisteltyä Ruanda-lakia ei pitäisi soveltaa alueella.

Korkeimman oikeuden tuomari Michael Humphreys julisti osan Ruandan laista Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi, kertoi The Guardian.

Tyypillisesti tämä on Yhdistyneen kuningaskunnan tuomioistuimen määräämä seuraamus, joka lähettää lainsäädännön takaisin parlamentille uudelleen valmisteltavaksi.

Pohjoisirlantilainen tuomari totesi myös, että se rikkoo Windsorin puitesopimusta, josta Yhdistynyt kuningaskunta ja Euroopan unioni (EU) ovat yhdessä sopineet Brexitin jälkeen.

Windsorin puitesopimuksessa täsmennetään, että Pohjois-Irlannissa vuonna 1998 tehtyyn pitkäperjantain rauhansopimukseen sisältyviä oikeuksia koskevia määräyksiä ei voida heikentää.

Pitkäperjantaisopimus oli Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin hallitusten välinen poliittinen sopimus, joka päätti Pohjois-Irlannin 30 vuotta kestäneen konfliktin, joka tunnettiin nimellä levottomuudet.

Hunphreyn tuomiossa todettiin kuitenkin, että Ruanda-lain säännökset johtivat ”oikeuksien heikentymiseen” Pohjois-Irlannissa.

Tämä koskee myös niiden asukkaiden oikeuksia, jotka hakevat turvapaikkaa alueelta.

Tuomio koski kahta tapausta: toista Pohjois-Irlannin ihmisoikeustoimikunta ja toista Pohjois-Irlannissa asuva 16-vuotias iranilainen turvapaikanhakija.

Ihmisoikeusjuristit sanovat, että Pohjois-Irlannin tuomarin päätös voi johtaa syrjintähaasteisiin. Tämä johtuu siitä, että turvapaikanhakijoita kohdellaan eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa eri tavoin.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus aikoo valittaa päätöksestä

Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Rishi Sunak sanoi, että ”tuomio ei muuta mitään” maan suunnitelmista lähettää laittomia siirtolaisia Ruandaan.

Se totesi myös, että Pohjois-Irlannin tuomarin päätös ei vaikuta uuden lain laillisuuteen.

”Suurperjantaisopimuksen sitoumuksia olisi tulkittava niin kuin ne on aina tarkoitettu, eikä niitä pitäisi laajentaa laittoman maahanmuuton kaltaisiin kysymyksiin”, hän sanoi.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus jatkaa laittomien maahanmuuttajien keräämistä Ruandaan karkotettavaksi, mikä on määrä tapahtua lähiviikkoina.

”Mikään ei häiritse meitä siitä tai asettamastani aikataulusta. Meidän on aloitettava lennot veneiden pysäyttämiseksi”, Sunak sanoi.

Ruandan laki on elintärkeä Sunakin suunnitelmassa laittoman maahanmuuton torjumiseksi. Sen tarkoituksena on estää maahanmuuttajia ylittämästä Englannin kanaalia tullakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Toisaalta teini-ikäistä poikaa edustava asianajaja Sinead Marmion oli tyytyväinen tuomioon.

”Pitkäperjantain sopimus on aina ollut ihmisoikeuksien suojelun ja toivon majakka”, hän sanoi.

Marmion lisäsi, että tuomiolla varmistetaan, että nämä oikeudet koskevat koko yhteisöä – myös turvapaikanhakijoita.”

Hänen mukaansa se on viesti Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle: ”Turvapaikanhakijat ovat tervetulleita Pohjois-Irlantiin, mutta heitä myös suojellaan oikeudellisesti.” Hän sanoi, että turvapaikanhakijat ovat tervetulleita Pohjois-Irlantiin.

Tällä hetkellä vangittuina olevat turvapaikanhakijat, jotka lähtevät ensimmäiselle lennolle Ruandaan, tulivat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ennen uuden lain voimaantuloa.

Pohjois-Irlannin tuomarin päätös ei vaikuta niihin suoraan.

Tulevat turvapaikanhakijat, jotka joutuvat pakkokarkotettaviksi Ruandaan, voivat kuitenkin käyttää maanantain päätöstä hyväkseen riitauttaakseen maastapoistamisensa.

Tie Yhdistyneen kuningaskunnan Ruanda-lakiin

Monet Englannin kanaalin yli Yhdistyneeseen kuningaskuntaan pyrkivät maahanmuuttajat ovat hakeneet turvapaikkaa. Hallitus on myöntänyt tämän monille aiemmin.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kuitenkin katsoo, että laittomasti Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvat maahanmuuttajat eivät ole pakolaisia.

Tämä johtuu siitä, että he eivät hakeneet turvapaikkaa ensimmäisestä turvallisesta maasta, johon he saapuivat, kuten Ranskasta.

Vuonna 2022 Yhdistynyt kuningaskunta teki Ruandan kanssa sopimuksen salamatkustajien ja venemuuttajien lähettämisestä Itä-Afrikan maahan.

Jos nämä laittomat maahanmuuttajat hakevat turvapaikkaa Yhdistyneestä kuningaskunnasta, hallitus arvioi heidän hakemuksensa heidän oleskellessaan Ruandassa.

Jos heidän turvapaikkahakemuksensa hyväksytään, nämä maahanmuuttajat voivat jäädä sinne.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin asetti kuitenkin kyseenalaiseksi Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen yritykset karkottaa henkilöitä Ruandaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan korkein oikeus ratkaisi asian vuonna 2023.

Se katsoi, että Ruanda ei ole turvallinen, koska se voi lähettää siirtolaiset takaisin kotimaahansa, josta he olivat paenneet.

Tämän vuoksi Yhdistynyt kuningaskunta ja Ruanda allekirjoittivat kansainvälisesti sitovan sopimuksen maahanmuuttajien suojelun vahvistamiseksi.

Se varmisti, että Ruanda ei lähetä Yhdistyneestä kuningaskunnasta karkotettuja maahanmuuttajia takaisin kotimaahansa tai muuhun turvattomaan maahan.

Sopimuksella otettiin myös käyttöön vahvistettu turvapaikkajärjestelmä, johon kuuluu myös valvontakomitea, joka varmistaa sen noudattamisen.

Huhtikuussa 2024 Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti hyväksyi lakiesityksen, ja kuninkaallinen nousu saattoi sen voimaan.

Sisäministeriö lähetti nopeasti täytäntöönpanoryhmät pidättämään ensimmäisen siirtolaiserän Ruandaan karkottamista varten.

Se on myös valmistautunut lähettämään ensimmäiset siirtolaiset Itä-Afrikan maahan. Lentoja on suunniteltu yhdeksästä yhteentoista viikkoon.

Tähän sisältyy säilöönottolaitosten kapasiteetin lisääminen ja turvapaikkahakemusten nopean arvioinnin mahdollistavien työntekijöiden kouluttaminen.