GCC-maiden ja Jordanian kansalaiset voivat nyt nauttia Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n matkaeduista.

| 23 helmikuun, 2024
GCC-maiden ja Jordanian kansalaiset voivat nyt nauttia Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n matkaeduista.

Yhdistyneen kuningaskunnan uusi sähköinen matkustuslupajärjestelmä (UK ETA) on nyt pakollinen Persianlahden yhteistyöneuvoston (GCC) ja Jordanian kansalaisille.

GCC-maihin kuuluvat Qatar, Bahrain, Kuwait, Oman, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia.

Helmikuun 22. päivästä 2024 alkaen Persianlahden yhteistyöneuvoston ja Jordanian kansalaisilla on oltava voimassa oleva ETA-lentoasiakirja matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Bahrainista, Kuwaitista, Omanista, Arabiemiraateista, Saudi-Arabiasta ja Jordaniasta tulevat matkustajat ovat voineet hakea ETA-lupaa 1. helmikuuta 2024 alkaen.

Qatar oli ensimmäinen valtio, joka voi käyttää Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmää matkustaessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan marraskuusta 2023 alkaen.

”ETA parantaa tuhansien Persianlahdelta ja Jordaniasta tulevien vierailijoiden matkustuskokemusta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan”, Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri James Cleverly sanoi lausunnossaan.

ETA on digitaalinen matkustuslupa, joka on pakollinen kaikille matkustajille, jotka voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia vuoden 2024 loppuun mennessä.

ETA Persianlahden kävijöille Yhdistyneen kuningaskunnan matkailun edistämiseksi

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapui vuonna 2022 lähes 800 000 Persianlahden kävijää, jotka tekivät noin 2 miljardin punnan arvosta matkailukuluja Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelunsa aikana.

Näin ollen Persianlahti on Yhdistyneen kuningaskunnan talouden toiseksi suurimmat matkailumarkkinat Yhdysvaltojen jälkeen.

Yhdistyneen kuningaskunnan ulkoministeri Lord Ahmad uskoo, että sekä Yhdistynyt kuningaskunta että Persianlahden maat hyötyvät ETA:n myötä vahvistuvista kauppa-, koulutus- ja matkailusuhteista.

VisitBritainin toimitusjohtaja Patricia Yates sanoi, että he tekevät yhteistyötä myös Persianlahden matkailu- ja kauppakumppaneiden kanssa Yhdistyneen kuningaskunnan matkakohteiden edistämiseksi.

”Odotamme innolla, että saamme toivottaa tervetulleeksi entistä enemmän vierailijoita, jotka voivat tutustua elinvoimaiseen ja dynaamiseen matkailutarjontaamme”, hän lisäsi.

ETA tekee matkustamisesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan halvempaa Persianlahden vierailijoille.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemus maksaa 10 puntaa kappaleelta. Tämä tekee matkustamisesta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan halvempaa Persianlahden maiden ja Jordanian kansalaisille.

ETA korvaa sähköisen viisumivapauden (EVW), jota vaaditaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustavilta GCC:n kansalaisilta. EVW maksaa 10 puntaa kappale.

Se poistaa myös viisumipakon, joka koskee jordanialaisten vierailijoiden lyhytaikaista oleskelua Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Yhdistyneen kuningaskunnan tavallinen vierailijaviisumi maksaa 115 puntaa.

Toisin kuin EVW- tai tavanomaisen vierailijaviisumin, Persianlahden maiden ja Jordanian kansalaisten ei tarvitse hakea ETA-viisumia jokaista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvaa vierailua varten.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-lupa on voimassa kaksi vuotta, ja se mahdollistaa rajoittamattomat lyhyet matkat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, enintään kuusi kuukautta vierailua kohden.

ETA:sta hyötyvät kauttakulkumatkustajat tai ne, jotka tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vapaa-ajan viettoon, lyhytaikaiseen opiskeluun tai sallittuun liiketoimintaan.

Sitä voidaan käyttää myös luovan työn tekijöille myönnettävää viisumia ja sairaanhoitoa varten edellyttäen, että kaikki muut vaatimukset täyttyvät.

ETA tehostaa matkustamista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan

ETA ei ole viisumi vaan digitaalinen matkustuslupa, jota muutkin maat käyttävät.

Se toimii kuten Yhdysvaltojen sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ESTA) tai Kanadan sähköinen matkustuslupa (eTA).

ETA-hakemusprosessi on myös nopea ja helppo. Konsulaateissa tai viisumitoimistoissa ei tarvitse käydä.

Hakijoiden on annettava biografiset ja biometriset tiedot ja vastattava kysymyksiin, jotka koskevat hakukelpoisuutta ja mahdollista rikoshistoriaa.

He voivat täyttää ETA-hakemuksen verkossa muutamassa minuutissa ja saada päätöksen kolmessa päivässä.

Lisäksi matkustajien tarvitsee hakea ETA-lupaa vain kahden vuoden välein tai passin voimassaolon päättyessä, jotta he voivat jatkaa vierailua Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Koska kyseessä on sähköinen asiakirja, matkustajien ei tarvitse ottaa mukaan tulostetta ETA-asiakirjasta. Se liitetään heidän passiinsa.

Lentoyhtiöt, rautatieyhtiöt ja merenkulkuyritykset voivat tarkistaa matkustajien luvan matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan skannaamalla heidän passinsa.

Miksi ETA otetaan käyttöön viisumivapaiden matkustajien osalta

ETA-järjestelmän tavoitteena on parantaa rajavalvonnan turvallisuutta ja sujuvoittaa maahanmuuttoprosessia ennakkotarkastettujen matkustajien osalta.

Se koskee vain viisumivapaita matkustajia, myös Euroopan unionin (EU) kansalaisia. Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskenteleviltä tai siellä yli kuusi kuukautta oleskelevilta vaaditaan edelleen viisumi.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus jatkaa ETA-hakemusten tekemistä ja täytäntöönpanoa kansalaisuusperusteisesti koko vuoden 2024 ajan.

Se ilmoittaa, milloin muut kansalaisuudet voivat hakea lupaa, ja antaa brittimatkustajille riittävästi aikaa valmistautua uuteen järjestelmään.

Vuoden 2025 puoliväliin mennessä EU ottaa käyttöön myös ETIAS-järjestelmän eli eurooppalaisen matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmän.

Britannian kansalaisten on hankittava tällainen lupa ennen kuin he matkustavat EU:n Schengen-alueelle.