Maahanmuuttajien terveydenhuoltomaksujen korotus tulee voimaan helmikuussa 2024

| 19 tammikuun, 2024
Maahanmuuttajien terveydenhuoltomaksujen korotus tulee voimaan helmikuussa 2024

Maahanmuuttajien terveydenhuoltomaksun eli IHS-maksun korottaminen on hyvässä vauhdissa.

Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on hyväksynyt 16. tammikuuta 2024 maahanmuuttomääräyksen (terveysmaksu) muutosmääräyksen 2024 (Immigration (Health Charge) Amendment Order 2024 ).

Korotettu IHS-määrä tulee voimaan 6. helmikuuta 2024 sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja julkaistu.

Aikuisten vuotuinen lisämaksu nousee 624 punnasta 1 035 puntaan.

Alle 18-vuotiaiden lasten, opiskelijoiden ja nuorten liikkuvuusohjelman hakijoiden maksua korotetaan myös 470 punnasta 776 puntaan vuodessa.

Uudet maksut lisäävät merkittävästi Yhdistyneen kuningaskunnan viisumin saamisen kokonaiskustannuksia.

Maahanmuuttajien ja heidän huollettaviensa on maksettava terveydenhuoltolisämaksu jokaiselta oleskeluvuodelta.

Viisumihakemuksen kokonaiskustannukset vaihtelevat sen mukaan, kuinka kauan henkilö oleskelee maassa ja kuinka monta huollettavana olevaa henkilöä hakemukseen mahdollisesti sisältyy.

Maahanmuuttajien terveydenhuoltomaksun korottaminen

Ison-Britannian hallitus ilmoitti IHS:n 66 prosentin korotuksesta heinäkuussa 2023.

Mukaan Electronic Immigration Network mukaan korotuksen odotettiin tulevan voimaan 16. tammikuuta 2024 alkuperäisen määräysluonnoksen mukaan viime lokakuussa 2023.

Alahuone keskusteli asetusluonnoksesta kuitenkin vasta 10. tammikuuta. Tämä esti sen voimaantulon 16. tammikuuta, kuten oli tarkoitus.

Määräysluonnoksessa täsmennettiin, että korotus tulisi voimaan joko 16. tammikuuta 2024 tai kahdentenakymmenentenä ensimmäisenä päivänä sen jälkeen, kun määräys oli annettu, sen mukaan, kumpi ajankohta on myöhäisempi.

Koska Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti hyväksyi määräysluonnoksen ja se annettiin 16. tammikuuta 2024, uusi voimaantulopäivä on 6. helmikuuta 2024.

IHS määritetään arvioimalla tyypillisen maksajan keskimääräinen terveydenhuollon käyttö. Määrä ei perustu kunkin henkilön erityisiin terveydenhuollon tarpeisiin.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus selittää, että IHS:n päivitetty korko heijastaa terveydenhuoltokustannusten nousua. Se vastaa myös tarkistettuja odotuksia siitä, miten maahanmuuttajat käyttävät terveydenhuoltopalveluja.

Lisäksi mukautus perustuu tuoreempiin ja edustavampiin tietoihin.

Mikä on maahanmuuton terveyslisä?

Immigration Health Surcharge ( IHS) on lisämaksu, jonka jotkut henkilöt maksavat hakiessaan Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia.

IHS:n kautta maahanmuuttajilla on oikeus maksuttomaan sairaalahoitoon Yhdistyneen kuningaskunnan kansallisessa terveyspalvelussa (NHS) samoin perustein kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvilla.

Kun henkilö saapuu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, hän voi käyttää maan terveydenhuoltopalveluja, rekisteröityä lääkärille ja saada reseptejä ilman ylimääräistä sairausvakuutusta.

Jotkut henkilöt, jotka ovat maksaneet IHS-maksunsa, saattavat kuitenkin edelleen joutua maksamaan tietyistä palveluista. Näihin kuuluvat reseptit, hammashoito, silmätutkimukset ja avustettu hedelmöityshoito.

Maahanmuuttajat voivat käyttää NHS-palveluja viisumin myöntämispäivästä sen voimassaolon päättymiseen saakka.

Jotta IHS-maksun maksaneet henkilöt pääsisivät terveydenhuoltoon Yhdistyneessä kuningaskunnassa, heidän on osoitettava, että heillä on oikeus oleskella maassa.

Maahanmuuttajat voivat tehdä tämän esittämällä biometrisen oleskeluluvan, jos sellainen on saatavilla.

He voivat myös todistaa maahanmuuttaja-asemansa verkossa käyttämällä Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi- ja maahanmuuttoviraston (UKVI) tililtä löytyvää yhteiskoodia.

Kenen on maksettava IHS:lle?

Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia tai maahanmuuttohakemusta hakevien henkilöiden on maksettava terveydenhuoltolisämaksu riippumatta siitä, onko heillä yksityinen vakuutus.

IHS-järjestelmää sovelletaan Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolella tehtyihin hakemuksiin, jotka koskevat yli kuuden kuukauden oleskelua Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Sama pätee myös Yhdistyneen kuningaskunnan sisällä tehtyihin hakemuksiin, jotka koskevat vierailua minkä tahansa pituista oleskelua.

Jotkin hakemukset, jotka koskevat rajoitettua lupaa jäädä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, voidaan myös vapauttaa IHS-maksusta. Näille henkilöille annetaan sen sijaan IHS-viitenumero.

IHS-viitenumeroita voivat saada muun muassa Euroopan unionin sijoittautumisjärjestelmän (EUSS) hakijat, diplomaatit tai vierailevat asevoimien jäsenet ja heidän huollettavanaan olevat henkilöt sekä S2 Healthcare -vierailijat.

Sitä sovelletaan myös henkilöihin, joilla on muun muassa terveydenhuolto- ja hoitotyöntekijän viisumi, rajatyöntekijän lupa tai S1-todistus.

Niiden, jotka hakevat toistaiseksi voimassa olevaa oleskelulupaa, mutta joille myönnetään rajoitettu oleskelulupa, on silti maksettava terveydenhuoltolisämaksu.

Kenen ei tarvitse maksaa terveyslisämaksua?

Henkilöiden, jotka hakevat tavanomaista vierailijaviisumia tai pysyvää oleskelua Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ei tarvitse maksaa terveydenhuollon lisämaksua.

Myöskään uuden sähköisen matkustusluvan (ETA) avulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvien ei tarvitse maksaa IHS-maksua.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA on digitaalinen matkustuslupa, joka on pakollinen viisumivapaille kansalaisille lyhyillä matkoilla, kun he tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustaessa on suositeltavaa hankkia myös matkasairausvakuutus, vaikka se ei olekaan pakollinen.

Elleivät ulkomailla asuvat henkilöt käytä NHS:n ilmaispalveluja, heidän on tarvittaessa maksettava terveydenhuollosta Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

IHS:n rahoittaminen

Maahanmuuttajat saavat tietyissä olosuhteissa täyden korvauksen IHS-maksusta. Syynä voi olla esimerkiksi se, että hän on maksanut kaksi kertaa, hänen viisumihakemuksensa on hylätty tai hän on peruuttanut hakemuksensa.

Jos hakijan viisumi hyväksytään Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelua varten haettua lyhyemmäksi ajaksi tai jos hakijan huollettavana olevien henkilöiden oleskelu evätään, hakija saa osittaisen hyvityksen.

Mitään toimenpiteitä ei tarvita, vaan palautus maksetaan automaattisesti maksuna käytetylle tilille tai kortille.

Henkilöt, joilla on hyväksytty viisumi, mutta jotka eivät tule Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, eivät ole oikeutettuja hyvitykseen. He menettävät myös IHS-maksunsa, jos he lähtevät tai heitä kehotetaan lähtemään ennen viisumin voimassaolon päättymistä.

Myöskään toistaiseksi voimassa olevaa oleskelulupaa hakevilla ei ole oikeutta IHS-korvaukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *