Yhdistyneen kuningaskunnan passinhaltijoiden on täytettävä 2 ehtoa matkustaakseen EU:hun

| 29 joulukuun, 2023
Yhdistyneen kuningaskunnan passinhaltijoiden on täytettävä 2 ehtoa matkustaakseen EU:hun

Yhdistyneen kuningaskunnan passinhaltijoilla on tällä hetkellä ongelmia lennolle pääsyssä Brexit-sääntöihin liittyvän sekaannuksen vuoksi.

Vuonna 2023 on ollut tapauksia, joista on raportoinut The Independent joissa briteiltä on virheellisesti evätty pääsy lennolle säännösten ristiriitaisuuksien vuoksi.

Tämä on aiheuttanut monille ahdinkoa ja taloudellisia tappioita.

Lähes kolme vuotta Brexitin jälkeen monet Yhdistyneen kuningaskunnan matkustajat, myös liikenteenharjoittajat, eivät vieläkään ole tietoisia päivitetyistä passin voimassaoloaikojen säännöistä.

Harhaanjohtavat ja virheelliset neuvot

Yhdistyneen kuningaskunnan ulko- ja kansainyhteisön ministeriö ja sisäministeriö antoivat aluksi virheellisiä tietoja, joiden mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan passin voimassaolo päättyy yhdeksän vuoden ja yhdeksän kuukauden kuluttua.

Väärää tietoa laajennettiin lyhyesti siten, että lasten Yhdistyneen kuningaskunnan passit eivät enää ole voimassa neljän vuoden ja yhdeksän kuukauden jälkeen.

Marraskuussa 2021 EU toisti uudet Brexitin jälkeiset säännöt lentoyhtiöille ja muille asianomaisille virkamiehille.

Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiehet ja ministerit myönsivät virheen kuitenkin vasta toukokuussa 2022. He ovat sittemmin oikaisseet hallituksen virallista neuvoa.

Tästä korjauksesta huolimatta Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemien maahenkilökunta käännytti tarpeettomasti matkustajia, mikä johti ahdistukseen ja mahdollisiin korvausvaatimuksiin.

EU:n säädösten mukaan matkustajat, joita asia koskee, voivat vaatia 220 puntaa ja korvausta lentolippunsa hinnasta. Tämä voidaan tehdä lentoyhtiön verkkoportaalin kautta.

Jotkin lentoyhtiöt saattavat kieltäytyä myöntämästä lupaa vedoten Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen aiemmin antamiin virheellisiin neuvoihin. Tämä tekosyy on kuitenkin heikko, sillä lentoyhtiöille ilmoitettiin oikeista EU:n säännöistä vuonna 2021.

Toisaalta lentoyhtiöt eivät yleensä korvaa lisäkuluja, kuten lentokenttäkuljetuksia tai etukäteen varattuja hotelleja. Matkustajat saattavat joutua turvautumaan oikeustoimiin saadakseen korvausvaatimukset.

Yhdistyneen kuningaskunnan passin voimassaolo EU-matkailua varten

Useimmissa, ellei kaikissa, passeissa on viimeinen voimassaolopäivä, mutta kaikki passit eivät ole voimassa matkustamiseen niiden voimassaolon päättymiseen asti. Näin ei aina ole.

Ennen kuin Yhdistynyt kuningaskunta erosi EU:sta, Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset saattoivat matkustaa Schengen-alueelle passinsa voimassaolon päättymispäivään asti.

Brexitin jälkeen Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia pidetään kuitenkin nyt kolmansien maiden kansalaisina. Tämä tarkoittaa, että heillä on oltava passi voidakseen matkustaa EU:hun.

Se tarkoittaa myös sitä, että Yhdistyneen kuningaskunnan passin on täytettävä kaksi ehtoa, jotta se kelpaa EU:hun matkustamiseen:

  1. Passit eivät saa olla yli kymmenen vuotta vanhoja matkustuspäivänä.
  2. Paluumatkalla passissa on oltava vähintään kolme kuukautta aikaa ennen passin voimassaolon päättymistä.

Britannian kansalaiset voivat tulla Schengen-alueelle, jos heidän passinsa on voimassa vain kolme kuukautta. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kuitenkin suosittelee, että heidän passinsa on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta ennen niiden voimassaolon päättymistä.

Tämä on ratkaisevan tärkeää 90 päivän viisumivapaan vierailun kannalta, eli Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen voi vierailla Schengen-alueella ja useimmissa EU-maissa, kuten Sveitsissä, Norjassa ja Islannissa, 180 päivän aikana enintään viisumivapaasti.

Kun passin voimassaoloaikaa on jäljellä kuusi kuukautta, Britannian kansalaiset voivat matkustaa Eurooppaan sallitussa enimmäisajassa (90 päivää) ja poistua maasta edelleen voimassa olevalla passilla.

Britannian passin voimassaolo EU:n ulkopuolelle matkustettaessa

Kun matkustat muualle EU:sta, passivaatimukset voivat olla tiukemmat.

Tietyt maat, erityisesti Aasiassa ja Afrikassa, edellyttävät, että Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisilla on passi, jonka voimassaoloaika on kuusi kuukautta lähtöpäivää pidempi. Tämä koskee erityisesti Kiinan, Singaporen ja Egyptin kaltaisia maita.

Sitä vastoin joillakin mailla on löyhemmät säännökset. Esimerkiksi Japanissa, Meksikossa ja Australiassa passin on oltava voimassa vain oleskelusi ajan.

Brittimatkustajat voivat tarkistaa erityiset maahantulovaatimukset ja passin voimassaolon Yhdistyneen kuningaskunnan ulkoministeriön verkkosivuilta välttääkseen viivytykset tai epäämiset.

Passit ja biometrinen teknologia

Monet matkailuvirkailijat uskovat, että perinteiset paperiset asiakirjat, kuten viisumit ja passit, jäävät menneisyyteen.

Monet maat ovat siirtymässä automaattisiin digitaalisiin järjestelmiin ja biometriseen teknologiaan, kuten sormenjälkiin ja kasvoskannauksiin, henkilöllisyyden tunnistamiseksi ja lupien vahvistamiseksi.

Saksan Frankfurtin lentoasema, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubain lentoasema ja Singaporen Changin lentoasema käyttävät jo tai aikovat käyttää biometriikkaa automaattiseen tunnistautumiseen ja kosketuksettomaan matkustamiseen.

Yhdistynyt kuningaskunta on hieman jäljessä, mutta joissakin maahantulopaikoissa käytetään jo sähköisiä passiportteja (eGates). Se on myös siirtymässä viisumi- ja maahanmuuttostatuksen osalta sähköiseen rekisteriin eli eVisaan.

Samaan aikaan Yhdistynyt kuningaskunta on alkanut virtaviivaistaa ennalta varmennettujen, matalan riskin matkustajien maahanmuuttoprosessia Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustusluvan (ETA) avulla.