Ranskassa asuvia brittiläisiä kakkosasunnon omistajia kannustetaan kannattamaan lakiesitystä, jonka mukaan he voivat oleskella ranskalaisissa asunnoissaan pidempiä aikoja.
Ranska pitää henkilöitä toisen asunnon omistajina, jos heidän pääasiallinen asuinpaikkansa on maan ulkopuolella, mutta heillä on omaisuutta Ranskassa.
Ranskan senaatti hyväksyi 14. marraskuuta 2023 muutoksen, jonka mukaan Ranskassa kiinteistöjä omistavat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset voivat oleskella maassa yli 90 päivää 180 päivän aikana.
Ranskassa asuvia brittiläisiä kiinteistönomistajia kehotetaan kirjoittamaan sille ranskalaiselle parlamentin jäsenelle, jonka alueella heidän kotinsa sijaitsee, ja ilmaisemaan tukensa, raportoi Connexion France .
Senaatti lisäsi onnistuneesti ”automaattisen pitkäaikaista oleskelua koskevan viisumioikeuden” Ranskan maahanmuuttolakiin. Perustuslakia säätävä kansalliskokous keskustelee siitä 11. joulukuuta 2023.
Jos laki hyväksytään, brittiläiset kakkosasunnon omistajat voivat oleskella ranskalaisissa kodeissaan yli kolme kuukautta ilman virallista hakemusta.
Tämä tarkoittaa, että Ranskassa asuvien brittiläisten kiinteistönomistajien ei tarvitse käydä läpi mitään hakemusprosessia tai vaatia tarraa passiinsa.
He voisivat yksinkertaisesti näyttää Ranskan rajaviranomaisille asiakirjoja, jotka todistavat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuuden ja asunnon omistamisen Ranskassa.
Vaikutukset Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan suhteisiin
Ranskalainen senaattori Martine Berthet esitti lakiehdotuksen, jossa tunnustetaan monien brittiläisten kakkosasunnon omistajien kohtaamat vaikeudet ja niiden vaikutus Ranskan talouteen.
Lakiehdotuksessa mainitaan vaikeudet, kuten verkkosivuvirheet ja viisumiajanvarausten rajallinen saatavuus, tekijöinä, jotka vaikuttavat brittiläisiin kakkosasunnon omistajiin.
Ranskan kansallisen tilasto- ja talousinstituutin (Insee) mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset omistavat 86 000 ranskalaista kiinteistöä.
Connexionin tutkimuksessa todettiin myös, että suurin osa 1 300 ranskalaisesta kakkosasunnon omistajasta käyttää Ranskassa noin 3 000 euroa kuukaudessa. Monet ilmaisivat, että he haluaisivat vierailla ranskalaisissa kodeissaan useammin.
”Muutoksen hyväksyminen osoittaa, kuinka tärkeänä senaatti pitää Ranskan ja Britannian suhteita”, senaattori Berthet sanoi.
Hän toivoo, että muut parlamentin jäsenet suostuvat säilyttämään ehdotetun muutoksen maahanmuuttolakiehdotuksessa.
Brexitin jälkeinen maahanmuuttolainsäädäntö
Monet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset ostivat kiinteistöjä Ranskasta ennen kuin Yhdistynyt kuningaskunta päätti erota Euroopan unionista (EU).
Ennen tammikuuta 2020 he saattoivat edelleen vierailla Ranskassa enintään puoli vuotta tai kuusi kuukautta ilman viisumimuodollisuuksia.
Yhdistyneen kuningaskunnan EU-eron jälkeen Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset eivät voi enää oleskella missään Schengen-alueen maassa yli 90 päivää 180 päivän aikana.
Nykyinen rajoitus tarkoittaa myös sitä, että Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset eivät voi vierailla muissa EU-maissa, jos he ovat jo asuneet 90 päivää omassa kodissaan Ranskassa.
Niiden, jotka haluavat viipyä Ranskassa tai muussa Schengen-alueen maassa useampia päiviä, on nyt haettava viisumia tai oleskelulupaa.
Näihin muodollisuuksiin liittyy pitkiä ja monimutkaisempia menettelyjä, jotka voivat myös tarkoittaa viisumin hakemista jokaista pitkäaikaista vierailua varten.
Toisaalta Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttolaki pysyi ennallaan. Sen ansiosta kaikki EU:n jäsenvaltioista tulevat vierailijat voivat vierailla Englannissa, Walesissa, Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa enintään kuuden kuukauden ajan.
90 päivän säännön lieventämisen mahdolliset komplikaatiot
Ranskalla on valtuudet laatia omat viisumi- ja oleskelulupasääntönsä alueellaan.
Jos muutoksesta tulee laki, se voi kuitenkin luoda ennakkotapauksen muissa EU-maissa.
90 päivän sääntö on EU:n politiikka. Kaikkien 28 EU:n jäsenvaltion on äänestettävä säännön muuttamisesta, jotta se voidaan hyväksyä virallisesti.
Ehdotus on jo aiheuttanut kohua. Espanjan hallituksen on raportoitu haluavan myöntää brittiläisille lomailijoille saman vapautuksen.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä on myös tulossa pakollisia matkustuslupia ja -valtuuksia.
Vuonna 2024 Yhdistynyt kuningaskunta odottaa, että kaikki viisumivapaat matkustajat, kuten ranskalaiset ja muiden EU-maiden kansalaiset, hankkivat sähköisen matkustusluvan (ETA) lyhytaikaista, enintään kuuden kuukauden oleskelua varten.
Vuoden 2025 puoliväliin mennessä EU vaatii viisumivapaita kansalaisia, kuten brittejä, käyttämään eurooppalaista matkustustieto- ja -lupajärjestelmää (ETIAS) lyhyitä Schengen-alueella tehtäviä vierailuja varten. 90 päivän sääntö säilyy ennallaan.
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-matkailulupa on voimassa useita lyhyitä oleskeluja varten kahden vuoden sisällä. Sillä välin ETIAS-järjestelmä kelpaa useisiin lyhyisiin vierailuihin kolmen vuoden kuluessa.
Näiden järjestelmien tarkoituksena on tehostaa turvatoimia ja helpottaa viisumivapaiden matkustajien vierailuja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, Ranskaan ja muihin EU-maihin.
Vastaa