Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Namibian kansalaisille: Nibibinistanin kansalaisille: Opas matkustajille

Matkustaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan muuttuu pian monien mielestä, sillä maa ottaa käyttöön uuden ETA-ohjelman. ETA:n odotetaan tulevan voimaan vuoteen 2024 mennessä, eikä se vaikuta Yhdistyneessä kuningaskunnassa vieraileviin Namibian kansalaisiin.
Tämä johtuu siitä, että Namibia poistettiin viisumivapausmaiden luettelosta 19. heinäkuuta 2023, mikä johtui pääasiassa turvapaikkahakemusjärjestelmän väärinkäytöstä , kuten sisäministeriö katsoi.
Näin ollen vuoden 2024 lopusta lähtien namibialaiset eivät ole oikeutettuja ETA-viisumiin, kun järjestelmä otetaan täysimääräisesti käyttöön vuonna 2025.

Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA?

ETA eli sähköinen matkustuslupa on Britannian hallituksen kehittämä uusi järjestelmä, jonka tarkoituksena on digitalisoida maan rajat. Järjestelmän kaksi päätavoitetta ovat valvonta ja turvallisuus. Kun ETA on toiminnassa, hallitus voi valvoa tehokkaammin maahan saapuvia henkilöitä ja tunnistaa mahdolliset turvallisuusuhat. ETA on uusi ohjelma Yhdistyneessä kuningaskunnassa, mutta joillakin matkustajilla saattaa olla jo kokemusta vastaavista järjestelmistä. Kanadan ETA- ja Yhdysvaltojen ESTA-ohjelmien kaltaiset ohjelmat, jotka ovat olleet käytössä jo muutaman vuoden ajan, ovat hyvin samankaltaisia kuin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-ohjelma.

ETA korvaa Yhdistyneen kuningaskunnan viisumivapausjärjestelmän. Kyseessä ei ole viisumi, ja hakuprosessi on paljon nopeampi ja yksinkertaisempi. Toisin kuin viisumi, ETA voidaan hankkia täysin verkossa. ETA-luvan saanut matkustaja voi oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kuusi kuukautta.

Vaikuttaako ETA namibialaisiin matkustajiin?

Ei, Namibia oli kansainyhteisön jäsenenä niiden maiden luettelossa , joiden kansalaiset voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia.
Tämä kuitenkin muuttui heinäkuussa 2023.
Nyt Namibian kansalaisten on haettava Yhdistyneen kuningaskunnan tavanomaista vierailijaviisumia useista eri syistä. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

– Matkailu
– Työmatkat
– Lyhytaikaiset kurssit tai opinto-ohjelmat
– Vierailut ystävien ja perheenjäsenten luona
– Sairaanhoito

Namibialaiset, jotka haluavat viettää Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli kuusi kuukautta, jotka toivovat asuvansa siellä pysyvästi tai jotka haluavat työskennellä siellä (joko tilapäisesti tai pitkäaikaisesti), joutuvat edelleen hakemaan viisumia, aivan kuten nykyisessäkin järjestelmässä.

Namibia saatetaan lisätä takaisin viisumivapausohjelman maiden luetteloon, mutta vuoden 2024 lopulla ei ole ilmoitettu sääntöihin tehtävistä päivityksistä.

Yhdistyneen kuningaskunnan vakiovierailuviisumin hakeminen

Vaihe 1: Vahvista viisumin tarve

Namibian kansalaisena sinun on hankittava viisumi, ennen kuin matkustat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkailua varten.

Vaihe 2: Kerää olennaiset asiakirjat

Varmista, että sinulla on seuraavat asiakirjat valmiina, jotta hakemusprosessi sujuisi ongelmitta:

  • Voimassa oleva passi: Passi: Passisi on oltava voimassa koko Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelusi ajan.
  • Täytetty viisumihakemuslomake: Täytä sähköinen hakemuslomake täsmällisin ja tarkoin tiedoin.
  • Rahoitusasiakirjat: Esitä todisteet siitä, että sinulla on riittävät varat kattamaan kulusi Yhdistyneessä kuningaskunnassa ollessasi, kuten tuoreet tiliotteet, palkkakuitit tai kirje rahoittajalta.
  • Matka- ja majoitustiedot: Liitä mukaan todisteet matkasuunnitelmistasi, kuten lento- ja hotellivaraukset, sekä yksityiskohtainen matkasuunnitelma, jos sellainen on saatavilla.
  • Todisteet siteistä Namibiaan: Toimita asiakirjat, jotka osoittavat vahvat siteesi Namibiaan, kuten todistus työpaikasta, omaisuuden omistusoikeudesta tai perhevelvoitteista.
  • Viimeisin passikokoinen valokuva: Varmista, että valokuva täyttää Yhdistyneen kuningaskunnan viisumiviranomaisten asettamat erityisvaatimukset.

Vaihe 3: Täytä sähköinen viisumihakemus

  1. Vieraile Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen virallisella viisumihakemusportaalilla.
  2. Täytä kaikki sähköisen hakulomakkeen vaaditut kentät tarkasti.
  3. Maksa viisumihakemusmaksu verkossa voimassa olevalla luotto- tai pankkikortilla.

Vaihe 4: Varaa aika biometristen tietojen keräämistä varten.

  • Kun olet lähettänyt sähköisen hakemuksen, varaa aika lähimpään viisumikeskukseen.
  • Valitse päivämäärä ja kellonaika, joka sopii parhaiten aikatauluusi.
  • Sinun on esitettävä passisi ja todistusasiakirjat ajanvarauksen yhteydessä.
    Lisäksi sinulta on otettava biometriset tiedot (sormenjäljet ja valokuva).

Vaihe 5: Odota viisumin käsittelyä ja päätöstä

  • Viisumin käsittelyaika voi vaihdella, joten on suositeltavaa hakea viisumia hyvissä ajoin ennen suunniteltuja matkapäiviä.
    Voit tarkistaa arvioidut käsittelyajat Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivustolta.
  • Kun päätös on tehty, sinulle ilmoitetaan asiasta, ja passisi palautetaan sinulle viisumin kanssa, jos hakemuksesi hyväksytään.

Lisäsuositukset

  • Hae ajoissa: Lähetä hakemus useita viikkoja ennen aiottua lähtöaikaa, jotta vältät mahdolliset viivästykset.
  • Tarkkuus on avainasemassa: Tarkista kaikki hakemuksessa antamasi tiedot kahteen kertaan varmistaaksesi, ettei niissä ole virheitä, jotka voisivat johtaa komplikaatioihin tai viivästyksiin.
  • Paikalliset ohjeet: Tarkista kaikki Namibian kansalaisia koskevat erityisohjeet tai -vaatimukset Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuilta varmistaaksesi, että hakemuksesi on täysin vaatimusten mukainen.