UK ETA Riponiin

Joidenkin mukaan se on Englannin vanhin kaupunki. Riponin pikkuruisen kaupungin pieni väkiluku ei kerro sen pitkästä ja rikkaasta perinnöstä. Riponiin matkustavien on vuodesta 2024 alkaen haettava uutta Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-paikkaa. Tässä oppaassa kerrotaan, miten se onnistuu ja mitä kannattaa nähdä, kun saavut tähän Yorkshiren kätkettyyn helmiympäristöön.

Riponin kasvu

Roomalaiset eivät asuttaneet Riponia. Sen sijaan se kehittyi kauan sen jälkeen, kun he olivat lähteneet Britanniasta 7. vuosisadalla. Riponin ensimmäinen rakennus oli vuonna 658 rakennettu kristillinen kirkko. Kaupungilla oli uskonnollisia tavoitteita jo varhaisimmista ajoistaan lähtien. Monet sen ensimmäisistä uudisasukkaista olivat kivimiehiä ja muita käsityöläisiä, jotka tulivat työskentelemään luostariin. Tämä ajanjakso oli levotonta aikaa Englannin historiassa. Ensin tanskalaiset viikingit ryöstivät ja hyökkäsivät Riponiin ja moniin muihin asutuksiin. Sitten tuli normannien hyökkäys, jota seurasivat pohjoisen kapinat, jotka johtivat Harrying of the Northiin, kampanjoihin levottomuuden tukahduttamiseksi. Tänä aikana Ripon pysyi vahvasti uskonnollisena yhteisönä, jonka ytimessä oli luostari.

Riponin katedraali

https://goo.gl/maps/eyQNDxNAFJKhabncA

Alkuperäinen luostari on jo kauan sitten kadonnut, mutta sen tilalla on upea Riponin katedraali. Suuri osa nykyisestä rakennuksesta on peräisin 1200-luvulta, mutta 7. vuosisadan krypta on yhä nähtävissä, ja se on yksi maan varhaisimmista kristillisen arkkitehtuurin esimerkeistä. Alkuperäisen kirkon perusti Pyhä Wilfrid, joka on haudattu kryptaan. Vuosisatojen ajan kirkkoa pidettiin ministeriönä. Se sai lopulta katedraalin aseman vuonna 1836, kun Riponin hiippakunta perustettiin. Sen varhaisenglantilaistyylinen arkkitehtuuri houkuttelee kävijöitä, ja sitä käytetään edelleen säännöllisesti jumalanpalvelustalona.

Fountains Abbey

https://goo.gl/maps/cCNbSZGpauimudFg7

Katedraali ei ole alueen ainoa merkittävä uskonnollinen rakennus. Vaikka Fountains Abbey on jo kauan sitten hylätty, se on yksi maan parhaiten säilyneistä raunioituneista sistertsialaisluostareista. Luostari perustettiin vuonna 1132, jolloin Riponin uskonnollinen merkitys kasvoi. Siitä oli määrä tulla yksi Englannin rikkaimmista luostareista, mutta sen päivät olivat luetut. Kun Henrik VIII erosi katolisesta kirkosta, hän määräsi luostarit lakkautettaviksi. Kruunu takavarikoi Fountainsin luostarin vuonna 1540, ja sen annettiin rappeutua. Nykyään se on National Trustin omistuksessa, ja raunioiden ympärille on rakennettu hoidettu Studley Royal Gardens -puisto.

Tudor Ripon

Riponin oli määrä kärsiä Tudorien kaudella. Koska kaupunki on syvästi uskonnollinen, Henrik VIII:n uskonpuhdistus vaikutti siihen voimakkaasti. Ympäröivä alue nousi kapinaan Henrikiä vastaan, ja tämä epäonnistunut kapina tunnetaan nimellä Pilgrimage of Grace. Myös toinen kapina, Pohjoisen kapina, päättyi katastrofiin, ja 300 kapinallista hirtettiin Riponin Gallows Hillillä tammikuussa 1570. Vaikka Tudorien aikakausi ei ollut Riponin kannalta hyvä, Stuarttien aikana kaupunki eli onnellisempia päiviä. Kuningas Jaakko I myönsi kaupungille kuninkaallisen peruskirjan vuonna 1604, ja hän jopa vieraili täällä vuonna 1617, jolloin kaupungin tunnetut terästyöläiset lahjoittivat hänelle parin mittatilaustyönä valmistettuja ratsastuskannustimia.

Ripon Marketplace

https://goo.gl/maps/nfuz1HX5NMYXSqeK8

Uskonnon lisäksi Ripon oli tunnettu myös kaupastaan ja teollisuudestaan. Nykyinen kauppapaikka on georgialainen, ja Riponin markkinat järjestetään edelleen joka viikko, ja torstaiaamuisin torilla on kojuja. Erikoinen perinne jatkuu joka päivä torilla klo 21.00, kun kaupungin Hornblower tulee ulos aloittamaan yövartion. Tämä perinne juontaa juurensa 1 000 vuoden takaa, ja alun perin siitä vastasi Ripon Wakeman. Hänen yöllinen torvensa ilmoitti kaupunkilaisille, että heidän oli oltava varuillaan viikinkiryöstäjien varalta. Kun Jaakko I antoi Riponille kuninkaallisen peruskirjan, Wakeman korvattiin pormestarilla. Perinne säilyi kuitenkin, ja se on yhä 2000-luvulla iltaisin toistuva rituaali. Vierailijat voivat myös nähdä Wakeman’s Housen, joka on huomattavan hyvin restauroitu Tudor-rakennus torilla.

Riponin museot

https://goo.gl/maps/JpRwH8BgGp6mqzvKA

Yorkshiren historiasta kiinnostuneet voivat vierailla Riponin museoissa, joissa keskitytään erityisesti lakiin ja järjestykseen. Niitä on kolme: Työväentalomuseo, oikeustalomuseo sekä vankila- ja poliisimuseo. Vaikka siellä on joitakin näyttelyitä, joissa kerrotaan sen varhaisemmasta historiasta, ne keskittyvät pääasiassa viktoriaanisen ajan Yorkshireen. Nämä museot ovat hyvin perheystävällisiä, ja niissä on pukuoppaita ja interaktiivisia näyttelyitä, jotka herättävät lasten mielikuvituksen.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA Riponiin

Yhdistyneen kuningaskunnan uuden ETA-järjestelmän käyttöönotto vuonna 2024 vaikuttaa Riponiin matkustaviin. ETA eli sähköinen matkustuslupa perustuu nykyaikaisiin ohjelmiin, jotka ovat käytössä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Se auttaa digitalisoimaan rajan ja antaa hallitukselle enemmän valtaa ja valvontaa maahantulon ja maasta poistumisen suhteen.

Tällä hetkellä Yhdistyneellä kuningaskunnalla on viisumivapausohjelma, jonka ansiosta 90 maan kansalaiset voivat matkustaa ilman viisumia. Uudessa järjestelmässä näiden vierailijoiden on haettava ETA-lupaa. Nykyinen viisumivapausohjelma katoaa, ja sen korvaa uusi ETA-järjestelmä.

ETA-matkailulupa vaaditaan vierailijoilta, jotka aikovat viipyä maassa alle kuusi kuukautta, olivatpa he sitten lomalla, perhevierailulla, työmatkalla tai opiskelemassa lyhyen aikaa. Vierailijoiden, jotka aikovat viipyä yli kuusi kuukautta tai jotka haluavat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on edelleen haettava erillistä viisumia.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemusjärjestelmä

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuslomake Riponiin on saatavilla vain verkossa. Hyväksytty ETA on maahantulon edellytys niille, jotka vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa ilman viisumia. Matkustajien on varmistettava, että he tekevät hakemuksen hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä lentoliikenteen harjoittajat saattavat evätä heiltä lennolle pääsyn, jos heillä ei ole hyväksyttyä ETA-lentoa.

ETA-hakemusprosessin aikana on täytettävä useita vaatimuksia. Matkustajilla on esimerkiksi oltava voimassa oleva biometrinen passi. Hakemuksessa kysytään myös henkilökohtaisia tietoja, kuten yhteystietoja, työpaikkatietoja, syntymäaikaa ja niin edelleen.

Osana prosessia matkustajien odotetaan myös paljastavan arkaluonteisia tietoja. Tähän sisältyvät rikosrekisteritiedot, maahanmuuttorikokset ja kiellettyjen järjestöjen jäsenyys. Lisäksi heidän on annettava tietoja matkasuunnitelmistaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tämä voi sisältää osoitteen tai osoitteet, joissa he yöpyvät, sekä matkasuunnitelman.

Kun ETA-lomake on toimitettu asianmukaisesti, käsittelyaika on enintään 72 tuntia, joten matkustajien on syytä pitää tämä mielessä matkan valmisteluissa. ETA-hakemuksesta peritään myös maksu, jota ei palauteta. Hakemuksia ei käsitellä ennen kuin maksu on suoritettu.

Matkustaminen Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa ETA Riponin kohdalla

Kun Riponia koskeva ETA-hakemus on hyväksytty, vierailijalla on oikeus oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa kuusi kuukautta. Tänä aikana ne voivat matkustaa vapaasti ympäri osavaltiota. Yhdistynyt kuningaskunta koostuu neljästä osavaltiosta, mutta niiden välillä ei ole rajavalvontaa. Matkailija ei siis rajoitu pelkästään Englantiin, vaan hän voi vierailla myös Skotlannissa, Walesissa tai Pohjois-Irlannissa. Ripon on noin 120 mailin päässä Skotlannin rajalta, joten matkailijat vierailevat siellä usein osana matkaansa.

Matkustajat voivat liikkua Yhdistyneessä kuningaskunnassa haluamallaan tavalla: junalla, maanteitse, laivalla tai lentokoneella. Heidän on kuitenkin oltava varovaisia, jos he aikovat vierailla muissa maissa. Irlannin tasavalta on erillinen suvereeni valtio, eikä Yhdistyneen kuningaskunnan ETA myönnä lupaa matkustaa sinne. Myös muut Euroopan maat asettavat omat pääsyvaatimuksensa. Matkustajan vastuulla on pysyä ajan tasalla ja täyttää nämä vaatimukset ennen kuin hän yrittää ylittää kansainvälisiä rajoja.

Vierailu Riponissa uuden Yhdistyneen kuningaskunnan ETA:n kanssa

Kun ETA-hakemuksesi on valmis, olet valmis vierailemaan Riponissa. Sen pitkä historia ja ylpeät, jatkuvat perinteet tekevät siitä kiehtovan kohteen kaikille, jotka haluavat oppia lisää Britannian menneisyydestä. Yhdistä matka Riponiin seikkailuun Yorkshire Dalesin vuoristossa, tutustu muihin kaupunkeihin Pohjois-Englannissa tai ylitä raja Skotlantiin. Kun ETA-hakemuksesi on hyväksytty, Yhdistynyt kuningaskunta odottaa sinua.