6 Yhdistyneen kuningaskunnan lentokentät ottavat uudelleen käyttöön 100 millilitran rajoituksen käsimatkatavaroille.

| 14 kesäkuun, 2024
6 Yhdistyneen kuningaskunnan lentokentät ottavat uudelleen käyttöön 100 millilitran rajoituksen käsimatkatavaroille.

Kuusi suurta lentoasemaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa on ottanut uudelleen käyttöön 100 millilitran (ml) nestemäärärajoituksen käsimatkatavaroissa.

Näin tapahtui huolimatta viimeaikaisista tietoturvapäivityksistä, joiden olisi pitänyt poistaa sääntö, kuten TTG Media kertoo.

Muutos tuli voimaan 9. kesäkuuta, ja se koskee matkustajia, jotka matkustavat London Cityn, Aberdeenin, Newcastlen, Leeds Bradfordin, Southendin ja Teessiden lentoasemilta.

Kaikilla kuudella lentoasemalla on käytössä seuraavan sukupolven turvatarkastuspisteet (NGSC), minkä ansiosta ne voivat luopua 100 millilitran säännöstä.

Huipputeknologiset CT-skannerit käyttävät röntgentekniikkaa tuottaakseen 3D-kuvan matkustajien laukkujen sisällöstä.

Kehittyneiden skannereiden ansiosta matkustajat voivat pitää kannettavat tietokoneet ja muut elektroniset laitteet laukussaan turvatarkastusten aikana.

”Olemme ottaneet tämän säännön uudelleen käyttöön sillä aikaa, kun lentoasemien skannauslaitteisiin tehdään päivityksiä ja muutoksia”, Yhdistyneen kuningaskunnan liikenneministeri Mark Harper sanoi The Guardian -lehdelle.

Hän lisäsi, että näin ”varmistamme, että voimme jatkossakin tarjota maailman johtavan ilmailun turvallisuustason”.

Päätös ottaa 100 millilitran rajoitus uudelleen käyttöön johtuu lisääntyneistä turvallisuushuolista, jotka johtuvat tiedustelutietojen mukaan Euroopan lentoliikenteeseen kohdistuvista mahdollisista uhkista.

Liikenneministeriö (DfT) korosti kuitenkin, että kyseessä oli ”rutiinitoimenpide” eikä vastaus ”erityiseen uhkaan”.

Se lisäsi, että se on väliaikainen, mutta välttämätön, ”jotta uusiin tarkastuspistejärjestelmiin voidaan tehdä lisäparannuksia”.

100 ml:n nestemäinen rajoitus

100 millilitran nestemäistä nestettä koskeva sääntö otettiin ensimmäisen kerran käyttöön vuonna 2006 sen jälkeen, kun terroristi suunnitteli nestemäisten räjähteiden räjäyttämistä Atlantin ylittävillä lennoilla.

Sen mukaan kaikkien lentokoneessa kuljetettavien nesteiden on oltava enintään 100 ml:n astioissa ja ne on sijoitettava kirkkaaseen, uudelleen suljettavaan muovipussiin.

Säännön tarkoituksena oli parantaa turvallisuutta helpottamalla seulontatekniikan mahdollisuuksia havaita mahdolliset uhat.

Sen jälkeen lentoasemat ovat investoineet voimakkaasti kehittyneeseen turvatarkastustekniikkaan, kuten muutkin lentoasemat ympäri maailmaa.

Päivityksiin kuuluu huipputekniikkaa edustavia skannereita, jotka erottavat toisistaan vaaralliset nesteet ja vaarattomat aineet.

Nämä uudet NGSC:n 3D-skannerit tekevät 100 millilitran rajan tarpeettomaksi ja tarpeettomaksi.

Teknologisen kehityksen ansiosta Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on asettanut määräajaksi rajoituksen poistamisen kesäkuussa 2024.

Monet Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemat, kuten Heathrow, Lontoon Gatwick ja Manchester, ilmoittivat kuitenkin, etteivät ne ole täysin valmiita siihen mennessä.

Määräaikaa on sittemmin siirretty vuoteen 2025, koska monilla Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemilla on ollut ongelmia uusien skannereiden hankkimisessa ja asentamisessa.

Uudelleen käyttöön otetun 100 millilitran säännön vaikutus matkustajiin

DfT:n mukaan 100 millilitran nestemäärärajoitus vaikuttaa vain pieneen määrään matkustajia.”

”Useimpien matkustajien turvatoimet pysyvät ennallaan”, se totesi lausunnossaan.

Se lisäsi: ”Matkustajien on edelleen tarkistettava turvallisuusvaatimukset lähtölentoasemalta ennen matkaa.”

Rajoituksen äkillinen palauttaminen on aiheuttanut hämmennystä ja turhautumista.

Matkustajien on jälleen kerran mukautettava pakkaustottumuksiaan ja mahdollisesti hävitettävä arvokkaat nesteet turvatarkastuksessa.

Tämä on seurausta huolista, jotka liittyvät pitkiin viivästyksiin ja epäyhtenäisiin turvamenettelyihin eri lentoasemilla.

Liikenneministeri Mark Harper sanoi, että matkustajien olisi ”tarkistettava lentoasemalta, mitkä ovat säännöt” käsimatkatavaroissaan olevien nesteiden osalta.

Association of British Travel Agents (ABTA) oli kehottanut matkustajia noudattamaan käsimatkatavaroissa 100 litran nestemäärärajoitusta.

Tämä johtui aluksi siitä, että Yhdistyneen kuningaskunnan lentoasemilla ei ollut yhtenäisyyttä, sillä joillakin lentoasemilla oli uudet skannerit ja toisilla ne olivat vielä asentamatta.

ABTA:n julkisten asioiden johtaja Luke Petherbridge sanoi, että näin matkustajat ”ovat valmiita noudattamaan sääntöjä, olipa tilanne mikä tahansa”.

100 millilitran säännön noudattaminen auttaa merkittävästi välttämään turhia turvatarkastusten aiheuttamia viivästyksiä ja muita vaikeuksia lomamatkojen aikana.

Lentoyhtiöiden reaktio 100 ml:n säännön palauttamiseen ennalleen

Päätös palauttaa käsimatkatavaroihin sovellettava 100 litran nestemäärärajoitus on herättänyt kritiikkiä myös matkailualalla.

Lentoyhtiöt, lentoaseman pitäjät ja matkatoimistot ovat ilmaisseet huolensa matkustajakokemukseen ja toiminnan tehokkuuteen kohdistuvista vaikutuksista.

Rajoituksen palauttamisen odotetaan aiheuttavan viivästyksiä turvatarkastuspisteissä ja lisäävän paineita lentoaseman henkilökunnalle.

Silti 100 millilitran nestemäärärajoitus käsimatkatavaroissa pysynee voimassa toistaiseksi.

Matkustajien on pakattava nesteet 100 ml:n astioihin kirkkaaseen, uudelleen suljettavaan pussiin käsimatkatavaroihin.

Lentoasemat ja lentoyhtiöt tarjoavat myös lisätietoja ja apua, jotta matkustajat selviytyisivät uusituista rajoituksista.

Lentoasemien turvatarkastuksia lisätään, mikä voi aiheuttaa viivästyksiä

Matkustajien on myös oltava entistä tietoisempia tulevista uusista rajatarkastusjärjestelmistä, jotka Euroopan unioni (EU) ottaa pian käyttöön.

Lokakuusta 2024 alkaen maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmä (EES) korvaa manuaalisen passin leimaamisen EU:n ulkorajoilla.

EES käyttää muiden kuin EU:n kansalaisten biometrisiä tietoja, kuten kasvojen ja sormenjälkien skannauksia, rekisteröidäkseen heidän Schengen-alueelle saapumisensa ja sieltä poistumisensa.

EU ottaa vuoden 2025 puoliväliin mennessä käyttöön sähköisen matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmän(ETIAS) kaikille viisumivapaille kansalaisille, kuten Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille.

Se toimii samalla tavalla kuin Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupa (ETA) ja Yhdysvaltojen sähköinen matkustuslupajärjestelmä.