Yli puolet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista ei tiedä EU:n uudesta rajatarkastusjärjestelmästä – EES-tutkimus.

| 17 huhtikuun, 2024
Yli puolet Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista ei tiedä EU:n uudesta rajatarkastusjärjestelmästä - EES-tutkimus.

Uusi tutkimus on paljastanut, että suurin osa Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista on edelleen tietämättömiä maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmästä (EES).

EES on Euroopan unionin (EU) uusi automatisoitu rajatarkastusjärjestelmä. Sen on määrä tulla markkinoille tämän vuoden marraskuussa.

Sen sijaan, että passit leimattaisiin EU:n rajalla, EES-järjestelmä rekisteröi maahantulot ja maastalähdöt biometristen tietojen avulla.

Se vaikuttaa kaikkiin EU:n ulkopuolisten maiden matkustajiin, myös lyhytaikaista oleskelua varten myönnettävän viisumin haltijoihin ja viisumivapauden piiriin kuuluviin kansalaisiin, kuten Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisiin.

Lähes kaksi kolmasosaa eli 63 prosenttia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista ei vieläkään tiedä Euroopan työllisyysstrategiasta ja siitä, miten se vaikuttaa Schengen-alueelle matkustamiseen.

Tämä käy ilmi Co-op Insurance -yhtiön tekemästä EES-tutkimuksesta, johon osallistui 2 000 brittiläistä aikuista.

Lähes neljäsosa eli 22 prosenttia ilmoitti, että Euroopan työllisyysstrategia ”lannistaisi” heitä vierailemasta EU:n alueella.

Co-op-vakuutusyhtiön matkatoimistopäällikkö Graham Ward-Lush totesi, että stressi matkoilla ei ole tavatonta.

Se johtuu yleensä siitä, että ”lentoaseman nopeassa tahdissa liikkuminen ja eri prosessien seuraaminen on vaikeaa”.

EES:n kyselytutkimus osoitti, että 27 prosenttia pitää lentoaseman turvatarkastuksia lomamatkan stressaavimpana osana.

”Kun nämä uudet muutokset lentoasemien turvallisuuteen käynnistyvät, on tärkeää, että matkustajat tietävät, mitä on odotettavissa, jotta he voivat suunnitella sen mukaisesti”, Ward-Lush sanoi TTG Median mukaan.

EES-kysely mahdollisista pitkistä viivästyksistä matkan aikana

EES:n tutkimuksen mukaan 38 prosenttia vastaajista sanoi, että pitkien viivästysten mahdollisuus saa heidät harkitsemaan uudelleen Schengen-alueelle matkustamista.

Useat matkailu- ja kuljetusviranomaiset olivat varoittaneet Yhdistyneen kuningaskunnan eurooppalaista tarkastusvaliokuntaa pitkistä jonoista Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n rajalla.

Esimerkiksi Doverin satama kertoi Euroopan unionin valvontavaliokunnalle mahdollisista 14 tunnin viivästyksistä Euroopan työllisyysstrategian vuoksi.

Tämä johtuu siitä, että matkustajien on ensin poistuttava autoista tai linja-autoista ajoneuvojen rajanylityspaikoilla rekisteröityäkseen EES:ään.

Jonossa olevien ajoneuvojen aiheuttama ruuhka vaikuttaisi vakavasti myös paikallisiin yrityksiin.

Eurostar saattaa myös joutua rajoittamaan matkustajamääriä Lontoon St Pancrasin rautatieasemalla pitkien odotusaikojen välttämiseksi.

Juna-asemilla ei ole tilaa asentaa ylimääräisiä EES-kioskeja uusien automaattisten rajatarkastusten helpottamiseksi.

Matkailu- ja liikenneviranomaiset odottavat, että viivästykset pahenevat Ranskan ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisillä rajoilla valtavan matkustajamäärän vuoksi.

He odottavat myös pitkiä jonoja rajoilla, joilla on ”rinnakkaistarkastuksia”, joissa EU:n rajatarkastukset tehdään Yhdistyneen kuningaskunnan puolella.

Toinen merkittävä viivästymisen syy on se, että matkustajien on rekisteröitävä biometriset tiedot rajavirkailijan edessä.

EU kehittää parhaillaan sovellusta tämän ongelman ratkaisemiseksi. Monet eivät kuitenkaan ole optimistisia sen suhteen, että se voisi nopeuttaa prosessia.

Miten EU:n työllisyysstrategia vaikuttaa brittimatkustajiin?

EU:n politiikan mukaisesti matkustajien on rekisteröitävä kasvojen ja sormenjälkien tiedot EES-järjestelmään rajavartijan edessä, kun he saapuvat Schengen-alueelle ensimmäistä kertaa.

Tulevilla käynneillä he voivat käyttää sormenjälkiä tai kasvoskannausta lupansa vahvistamiseksi ja sisään- ja ulospääsyn kirjaamiseksi.

EES tallentaa matkustajien passeja ja biometrisiä tietoja kolmen vuoden ajan tai siihen asti, kunnes heidän passinsa vanhentuu.

Se päivittää ja säilyttää heidän tietonsa vielä kolme vuotta joka kerta, kun he vierailevat Schengen-alueella.

Jos he vierailevat EU:n alueella kolmen vuoden kuluttua, kun heidän tietonsa vanhenevat, heidän on rekisteröidyttävä uudelleen rajavartijalle.

Noin puolet eli 46 prosenttia EES:n kyselyyn vastanneista ilmoitti, että he eivät pidä ajatuksesta, että heidän biometriset tietonsa kerätään tai tallennetaan järjestelmään.

Valmistaudu lisääntyviin matkustusvaatimuksiin Brexitin jälkeen

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia pidetään kolmansien maiden tai EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisina sen jälkeen, kun Yhdistynyt kuningaskunta erosi EU:sta.

Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset eivät tarvitse viisumia vieraillakseen Schengen-alueella lyhyillä matkoilla. Heidän on kuitenkin noudatettava EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia koskevia matkustussääntöjä.

Tähän kuuluu rekisteröityminen EES:ään ja vuoden 2025 puoliväliin mennessä ETIAS-järjestelmän hankkiminen ennen Schengen-alueelle matkustamista.

ETIAS eli sähköinen matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmä on EU:n vastine Yhdistyneen kuningaskunnan uudelle sähköiselle matkustusluvalle (ETA).

Molemmat ovat digitaalisia matkustuslupia, joiden avulla oikeutetut henkilöt voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa tai Schengen-alueella ilman viisumia.