Yhdistynyt kuningaskunta, Euroopan kansakunnat keskeyttävät Syyrian turvapaikkahakemusten käsittelyn Assadin kaatumisen jälkeen

| 13 joulukuun, 2024
Yhdistynyt kuningaskunta, Euroopan kansakunnat keskeyttävät Syyrian turvapaikkahakemusten käsittelyn Assadin kaatumisen jälkeen
Kuvan on suonut Omar Ramadan via Pexels

Syyrian presidentin Bashar al-Assadin äskettäinen syrjäyttäminen on aiheuttanut sen, että syyrialaisten turvapaikkahakemusten käsittely on keskeytetty kaikkialla Euroopassa.

Tämä merkitsee Syyrian yli kymmenen vuotta kestäneen raa’an hallinnon päättymistä, sillä hänen hallituksensa joutui kohtaamaan laajalle levinneitä syytöksiä sotarikoksista.

Tämä koskee myös kemiallisten aseiden käyttöä ja siviileihin kohdistuneita hyökkäyksiä Syyrian sisällissodan aikana.

Yhdistyneen kuningaskunnan ja useiden Euroopan maiden virkamiehet totesivat, että tauko antaa niille mahdollisuuden arvioida politiikkaansa uudelleen.

Humanitaariset ryhmät ovat kuitenkin huolissaan Syyrian tulevaisuuden epävarmuuden vuoksi elämättömistä ihmishengistä.

Yhdistynyt kuningaskunta keskeyttää päätökset Syyrian turvapaikkahakemuksista

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö on ilmoittanut keskeyttävänsä noin 6500 syyrialaisen turvapaikkahakemuksen käsittelyn Assadin vallankaappauksen vuoksi.

Viranomaiset totesivat, että kyseessä on väliaikainen toimenpide, jonka tarkoituksena on arvioida, miten Syyrian muuttuvat olosuhteet voivat vaikuttaa pakolaisten turvallisuuteen ja oikeuksiin.

”Tarkistamme jatkuvasti kaikkia turvapaikkahakemuksiin liittyviä maakohtaisia ohjeita, jotta voimme reagoida esiin nouseviin ongelmiin”, sisäministeriön edustaja kertoi BBC:lle.

Britannian maahanmuuttoministeri Angela Eagle korosti varovaisuuden tarvetta.

”Meidän on odotettava hieman, ennen kuin yritämme tehdä turvapaikkapäätöksiä uudelleen alueella, jossa asiat muuttuvat niin nopeasti”, hän sanoi.

Eagle kertoi The Guardianille, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on valmis auttamaan pakolaisia, jotka haluavat palata vapaaehtoisesti Syyriaan.

”Jos ihmiset haluavat palata kotiinsa, haluamme varmasti helpottaa sitä”, ministeri totesi.

Eagle totesi kuitenkin myös, että Syyrian vakauteen liittyy epävarmuutta.

”Tämä on ratkaiseva hetki, ja meidän on arvioitava huolellisesti, voiko Syyria tarjota turvallisuutta palaaville kansalaisille”, hän lisäsi.

Euroopan maat seuraavat esimerkkiä

Yhdistynyt kuningaskunta, Euroopan kansakunnat keskeyttävät Syyrian turvapaikkahakemusten käsittelyn Assadin kaatumisen jälkeen
Kuvan tarjoaa Ahmed Akacha Pexelsin kautta.

Useat Euroopan maat ovat ryhtyneet vastaaviin toimiin keskeyttääkseen päätökset syyrialaisten turvapaikkahakemuksista.

Saksa, jossa asuu Euroopan suurin syyrialainen diaspora, on lykännyt päätöksiä yli 47 000 vireillä olevasta hakemuksesta.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser oli tyytyväinen Assadin eroon, mutta korosti, että olosuhteet ovat edelleen epävarmat.

”Vaikka Assadin julman hallinnon kaatuminen on historiallinen hetki, emme voi kiirehtiä turvapaikka- ja palautuspäätösten tekemisessä varmistamatta turvallisuutta paikan päällä”, hän sanoi.

Yhdistyneen kuningaskunnan tavoin myös Saksassa tutkitaan tapoja tukea vapaaehtoista paluuta.

Se korosti kuitenkin, että pakkopalautuksia ei tehdä ennen kuin olosuhteet paranevat merkittävästi.

Itävallan kerrotaan myös valmistelevan ohjelmaa vapaaehtoisen paluun kannustamiseksi, ja Ranska harkitsee vastaustaan.

Myös Tanska ja Ruotsi ovat väliaikaisesti keskeyttäneet päätökset syyrialaisten turvapaikkahakemuksista.

Nämä keskeytykset ovat osoitus siitä, että koko Euroopassa ollaan yhä enenevässä määrin arvioimassa politiikkaa uudelleen Syyrian muuttuvan poliittisen tilanteen valossa.

Huoli turvallisuudesta ja vakaudesta

Tästä merkittävästä poliittisesta muutoksesta huolimatta Syyria on edelleen sekasorron vallassa, ja miljoonilla siirtymään joutuneilla syyrialaisilla on edessään epävarma tulevaisuus.

Eri aseistetut ryhmittymät hallitsevat edelleen osia maasta, ja infrastruktuuri on raunioina monien Assadin armeijan kanssa käytyjen yhteenottojen jälkeen.

Nämä olosuhteet vaikeuttavat pyrkimyksiä määrittää, onko Syyria turvallinen paikka pakolaisten paluulle.

Humanitaariset järjestöt ovat suhtautuneet erittäin varauksellisesti pakolaisten paluuseen tällä hetkellä.

He varoittavat, että vaikka Assadin syrjäyttäminen on merkittävä virstanpylväs, se ei välttämättä tarkoita, että Syyria olisi turvassa.

Amnesty Internationalin mukaan Syyria on edelleen epävakaa turvallisuusongelmien, miliisien toiminnan ja puutteellisen infrastruktuurin vuoksi.

”Diktaattorin loppu ei ole sama kuin rauhan alku”, järjestö totesi BBC:n mukaan.

Euroopan komissio on kehottanut jäsenvaltioita toimimaan varovaisesti ja koordinoimaan vastauksiaan.

Tiedottaja korosti, että on tärkeää varmistaa, että kaikki palautukset ovat vapaaehtoisia, turvallisia ja arvokkaita.

Syyrialaispakolaisten turvapaikkahakemusten tulevaisuus

Yhdistynyt kuningaskunta, Euroopan kansakunnat keskeyttävät Syyrian turvapaikkahakemusten käsittelyn Assadin kaatumisen jälkeen
Kuvan tarjoaa Ahmed Akacha Pexelsin kautta.

Vaikka Syyriaan on muodostettu siirtymävaiheen hallitus, raportit kertovat laajasta turvattomuudesta ja merkittävistä humanitaarisista haasteista.

Yhdistynyt kuningaskunta ja Saksa ovat vedonneet näihin ratkaisemattomiin ongelmiin turvapaikkahakemusten lykkäämiseksi ja mahdollisesti halukkaiden palauttamisen helpottamiseksi.

Monille pakolaisille Syyriaan palaaminen merkitsee kuitenkin edelleen huomattavia riskejä.

Näiden maiden virkamiehet seuraavat kuitenkin tiiviisti maan haurasta siirtymävaihetta.

EU:n sisäministerien on määrä kokoontua myöhemmin tässä kuussa keskustelemaan yhtenäisestä strategiasta.

Sillä välin syyrialaiset turvapaikanhakijat, joihin keskeytys vaikuttaa, ovat jääneet odottamaan selvyyttä asemaansa.

Poliittisilla päättäjillä on edessään haastava tehtävä löytää tasapaino Syyrian tulevaisuutta koskevan toivon ja haavoittuvien väestöryhmien suojelun välillä.