Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on virallisesti hylännyt ehdotuksen erillisestä Skotlannin viisumista.
Erillinen Skotlannin viisumi on suunniteltu auttamaan maata houkuttelemaan lisää ammattitaitoisia työntekijöitä ulkomailta.
Tämä asia otettiin esille Westminsterissä viime viikolla käydyssä keskustelussa, kun Skotlannin kansallispuolue (SNP) pyrki muuttamaan lakia, jotta Skotlannilla olisi oma viisumi.
Eräs hallituslähde kuitenkin kertoi BBC:lle: ”Skotlannin viisumijärjestelmää.”
Tämä päätös on herättänyt turhautumista Skotlannissa, jonka johtajat väittävät, että maan haasteet poikkeavat muusta Yhdistyneestä kuningaskunnasta.
Tämä koskee pääasiassa työvoimapulan ratkaisemista kriittisillä aloilla, kuten terveydenhuollossa, maataloudessa ja majoitus- ja ravitsemisalalla.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kuitenkin vakuuttaa, että maahanmuuttopolitiikka on edelleen koko maan, ei vain Skotlannin, asia.
Ehdotus Skotlannin viisumijärjestelmäksi
Skotlannin silloinen pääministeri Nicola Sturgeon ehdotti alun perin Skotlannin viisumijärjestelmää vuonna 2020.
Erillisessä viisumijärjestelmässä Skotlannin hallitus määrittelisi uuden viisumin kriteerit sekä ottaisi vastaan ja arvioisi hakemukset.
Sen jälkeen se nimeää menestyneet hakijat Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle, joka tarkistaa hakijoiden henkilöllisyyden ja tekee asianmukaiset turvatarkastukset.
Hakijoiden on asuttava Skotlannissa, ja heillä on oltava skotlantilainen verotunnus.
Se voisi tarkoittaa, että tietyt yritykset voitaisiin vapauttaa ulkomaisen työvoiman palkkaamista koskevista Yhdistyneen kuningaskunnan säännöistä.
Skotlannin johtajat, Sturgeon mukaan lukien, olivat sitä mieltä, että Skotlanti tarvitsee enemmän valvontaa maahanmuuton suhteen, jotta se voi vastata erityisiin talous- ja väestöongelmiinsa.
Monilla Skotlannin maaseutualueilla on ollut vaikeuksia houkutella riittävästi työntekijöitä erityisesti maatalouteen, vieraanvaraisuuteen ja matkailualalle.
Brexitin jälkeen eurooppalaisten työntekijöiden määrä väheni, mikä vaikutti merkittävästi näihin toimialoihin.
Sturgeon väitti, että Skotlannin erillinen viisumijärjestelmä antaisi Skotlannille mahdollisuuden tuoda maahan työntekijöitä, joita se tarvitsee pitääkseen taloutensa käynnissä.
”Maahanmuuttovaltuuksien hajauttaminen ottamalla käyttöön Skotlannin viisumi antaisi Skotlannille mahdollisuuden houkutella ja pitää maassa ihmisiä, joilla on ne taidot ja ominaisuudet, joita tarvitsemme yhteisöjemme ja taloutemme kukoistukseen”, hän sanoi pääministerinä.
Ehdotus sai kannatusta eri toimialoilta, erityisesti niiltä, joilla on vakava työvoimapula.
UK Hospitality Scotlandin kaltaiset organisaatiot uskoivat, että räätälöity viisumijärjestelmä voisi auttaa täyttämään avoimia työpaikkoja hotelli- ja ravintola-alalla.
Yhdistyneen kuningaskunnan entinen konservatiivihallitus kuitenkin esti ehdotuksen Skotlannin viisumijärjestelmästä.
Yhdistyneen kuningaskunnan työväenpuolueen hallituksen hylkääminen
SNP:n kansanedustaja Stephen Gethins aikoo esittää lakialoitteen, jonka avulla Skotlannin hallitus voisi perustaa Skotlannin viisumin.
Skotlannin työväenpuolueen kansanedustaja Grady sanoi, että sekä Skotlannin että Yhdistyneen kuningaskunnan työväenpuolueet tukevat täysin ammattitaitoisten ihmisten tuomista Skotlantiin.
Hän lisäsi, että sisäministeri Yvette Cooper on sitoutunut toteuttamaan tämän.
Haasteena on kuitenkin löytää paras tapa tehdä se.
Glasgow Eastin kansanedustaja paljasti, että maahanmuuttoa käsittelevä neuvoa-antava komitea, joka neuvoo hallitusta, tutkii asiaa huolellisesti.
Sisäministeriön tiedottaja korosti kuitenkin, että maahanmuuttoa olisi käsiteltävä kansallisella tasolla.
Erillisten maahanmuuttojärjestelmien luominen Yhdistyneen kuningaskunnan eri osiin voisi aiheuttaa sekaannusta ja vaikeuttaa maahanmuuttosääntöjen täytäntöönpanoa.
Lähteen mukaan maahanmuutto on koko Yhdistynyttä kuningaskuntaa koskeva asia, eikä räätälöity Skotlannin viisumi olisi maan etujen mukaista.
Sen sijaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus luottaa pisteisiin perustuvaan maahanmuuttojärjestelmäänsä, joka otettiin käyttöön Brexitin jälkeen.
Tässä pistepohjaisessa järjestelmässä ulkomaalaisten työntekijöiden on ansaittava pisteitä, jotka perustuvat esimerkiksi heidän koulutukseensa, ammattitaitoonsa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa tarjottuihin työpaikkoihin.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus uskoo, että tämä järjestelmä vastaa kaikkien alueiden, myös Skotlannin, tarpeita ja että sillä voidaan puuttua työvoimapulaan koko maassa.
Turhautuminen Skotlannissa
Skotlannin työväenpuolueen vaalijulistuksessa luvattiin uudistuksia, joilla varmistetaan, että maahanmuutto- ja osaamispolitiikka hyödyttää kaikkia Yhdistyneen kuningaskunnan osia.
Manifestissa pyrittiin myös vähentämään pitkäaikaista riippuvuutta ulkomaisista työntekijöistä tietyillä teollisuudenaloilla.
Ennen heinäkuun kansallisia vaaleja Skotlannin työväenpuolueen varajohtaja Jackie Baillie ilmoitti suunnitelmista kannustaa heitä asettumaan Skotlantiin.
Vaalien jälkeen hän ei kuitenkaan kannattanut erillistä maahanmuuttojärjestelmää Skotlantiin.
Skotlannin työväenpuolueen johtaja Anas Sarwar sanoi BBC Scotlandille: ”Ei, tarvitsemme yhden Yhdistyneen kuningaskunnan rajaviranomaisen ja yhden maahanmuuttojärjestelmän.”
Sisäministeriön hiljattain hylkäämä erillinen skotlantilainen viisumijärjestelmä on turhauttanut monia skotlantilaisia johtajia ja yrityksiä.
Monet väittivät, että Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen hylkäys jättää huomiotta Skotlannin ainutlaatuiset tarpeet.
Monet skotlantilaiset teollisuudenalat ovat yhtyneet näihin huolenaiheisiin ja lisänneet, että maa on vaarassa jäädä jälkeen talouden kriittisillä aloilla.
Asian odotetaan pysyvän keskeisenä keskustelunaiheena tulevina vuosina, sillä Skotlanti kärsii edelleen työvoimapulasta ja väestön vähenemisestä.
Skotlannin johtajat jatkavat todennäköisesti sellaisten muutosten ajamista, jotka vastaavat paremmin heidän alueensa tarpeita.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen on sen jälkeen tehtävä yhteistyötä Skotlannin johtajien kanssa sellaisen yhtenäisen maahanmuuttopolitiikan luomiseksi, joka toimii sekä Skotlannin että koko maan kannalta.