Yhdistyneen kuningaskunnan EU-valvontavaliokunta on ilmoittanut aloittavansa perusteellisen tutkimuksen Euroopan unionin (EU) ehdottamasta maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmästä, jolla on tarkoitus uudistaa Schengen-alueelle saapuvien ja sieltä poistuvien matkustajien rajavalvontaa. Järjestelmän tarkoituksena on nykyaikaistaa rajatarkastuksia korvaamalla perinteinen passin leimaamismenetelmä automaattisella tietotekniikkajärjestelmällä.
Järjestelmät voidaan ottaa käyttöön syksyllä 2024, ja komitea tutkii nyt, miten ne voivat vaikuttaa Yhdistyneen kuningaskunnan rajoihin ja satamatoimintoihin, erityisesti niihin, joissa toteutetaan rinnakkaisia tarkastuksia.
Vaikutukset Yhdistyneen kuningaskunnan rajoihin ja operaatioihin
EES:n tarkoituksena on parantaa turvallisuutta ja politiikan täytäntöönpanoa Schengen-alueella, mutta sen käyttöönotto on herättänyt suurta huolta Yhdistyneen kuningaskunnan rajaviranomaisten ja toimijoiden keskuudessa.
EU:n valvontavaliokunnan puheenjohtaja Sir William Cash korosti, että Yhdistyneen kuningaskunnan satamiin ja matkustajiin kohdistuvien vaikutusten tutkiminen on kiireellistä, koska satamaoperaattorit ovat antaneet hälyttävää palautetta odotettavissa olevista häiriöistä erityisesti Englannin kanaalin ylittävässä liikenteessä.
Se, ettei EES:ään voi rekisteröityä etukäteen etänä, on keskeinen kysymys, sillä se voi aiheuttaa logistisia haasteita Yhdistyneen kuningaskunnan satamissa, kuten Doverissa ja Folkestonessa, joissa suoritetaan EU:n rajatarkastuksia Yhdistyneen kuningaskunnan alueella.
Mahdolliset häiriöt vierekkäisillä valvontakohteilla
Satamissa, joissa on käytössä rinnakkaisia valvontatoimia, Euroopan työllisyysstrategian odotetaan aiheuttavan huomattavia mullistuksia, jotka herättävät hälytystä komiteassa. Matkustajat saattavat joutua jättämään ajoneuvonsa fyysisesti, jotta heidät voidaan tarkastaa, mikä voi aiheuttaa huomattavia viivästyksiä.
Kuten Sir Cash korosti, komitea kannattaa asiantuntijoiden esittämää näyttöä, jotta voidaan ymmärtää ja käsitellä Euroopan työllisyysstrategian aiheuttamia haasteita erityisesti Lontoon St Pancras Internationalin, Folkestonen ja Doverin lentoasemilla.
Euroopan työllisyysstrategian ja todentamispyynnön ymmärtäminen
EU:n suunnitelmat Euroopan työllisyysstrategiaa varten ovat kehittyneet viimeisten 15 vuoden aikana, ja alkuperäiset ehdotukset ovat peräisin helmikuulta 2008. Alun perin vuodeksi 2022 suunnitellun täytäntöönpanon viivästymiseen liittyviä haasteita tutkitaan parhaillaan.
Komitea tutkii vaikutuksia EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten matkustuskokemukseen ja selvittää, olisiko etärekisteröinti Euroopan työllisyysstrategiaa varten sallittava erityisesti sellaisten maiden osalta, joiden turvallisuusstandardit ovat EU:n kanssa vertailukelpoisia. Kirjallisten todisteiden toimittamisen määräajaksi on asetettu 12. tammikuuta kello 17.00.
Tutkimuksessa tarkastellaan myös uusien sähköisten matkustusjärjestelmien laajempia vaikutuksia, kuten EU:n tulevaa eurooppalaista matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmää (ETIAS) ja Yhdistyneen kuningaskunnan sähköistä matkustuslupajärjestelmää. Näiden järjestelmien yhteentoimivuuteen liittyvät kysymykset ja niiden vaikutukset matkustajiin ja liikenteenharjoittajiin kiinnostavat komiteaa erityisesti.
Eurooppalaisen valvontakomitean rooli
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisen erosopimuksen Pohjois-Irlantia koskevaan pöytäkirjaan liittyvien EU:n asiakirjojen oikeudellisen ja/tai poliittisen merkityksen arvioinnissa keskeisessä asemassa on Euroopan parlamentin alahuoneen valintakomitea, jolla on tärkeä rooli.
Valiokunta pitää säännöllisesti istuntoja ja tutkii Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisiä suhteita, joten se on keskeinen toimija Brexitin jälkeisessä dynamiikassa ja varmistaa, että Yhdistyneen kuningaskunnan etuja edustetaan ja suojellaan.
EU:n vierailijat ja Euroopan työllisyysstrategian kehitys
EU:n Euroopan työllisyysstrategian lähestyvä täytäntöönpano merkitsee merkittävää muutosta siinä, miten vierailijat, myös Schengen-alueelta tulevat, kokevat rajavalvonnan. Tämä muutos on erityisen tärkeä ETIAS-järjestelmän piiriin kuuluvien matkustajien kannalta.
Matkailijoille ja lyhytaikaisille vierailijoille Euroopan työllisyysstrategia lupaa sujuvampaa maahantuloa, mutta se edellyttää myös, että viisumien voimassaoloaikoja ja Schengen-alueella liikkumista noudatetaan tarkemmin. Järjestelmän vaikutus ulottuu laajempaan joukkoon pitkäaikaisia vierailijoita, kuten muuttaviin perheisiin, sijoittajiin, digitaalisiin nomadeihin ja opiskelijoihin. Näiden ryhmien on suunnistettava uudessa ympäristössä, jossa heidän liikkumisensa kirjataan ja tutkitaan entistä tarkemmin, mikä saattaa vaikuttaa päätöksiin, jotka koskevat pidempiaikaista oleskelua tai toistuvaa maahantuloa.
Euroopan työllisyysstrategia voi myös vaikuttaa niiden päätöksiin, jotka harkitsevat EU:ta opiskelu-, työ- tai investointikohteena, kun otetaan huomioon tehostettu valvonta ja tietojen seuranta.
EU:n maahanmuuttopolitiikka Euroopan työllisyysstrategian aikakaudella
Euroopan työllisyysstrategian käyttöönotto on käänteentekevä hetki EU:n maahanmuuttopolitiikassa, sillä se on merkki siirtymisestä kohti entistä teknologiapainotteisempia ja tietopainotteisempia lähestymistapoja. Tällä muutoksella on syvällisiä vaikutuksia laajempaan maahanmuuttokehykseen, sillä se saattaa muuttaa sitä, miten EU hallinnoi ETIAS-/Schengen-viisumiin perustuvien lyhytaikaisten vierailujen lisäksi myös pitkäaikaista maahanmuuttoa.
Digitalisoimalla maahantulo- ja maastapoistumistietoja EU pyrkii parantamaan turvallisuutta ja politiikan täytäntöönpanoa, mikä voi johtaa maahanmuuttohakemusten ja niiden uusimisen tiukempaan valvontaan. Euroopan työllisyysstrategia voisi toimia katalysaattorina, jonka avulla jäsenvaltiot voisivat arvioida uudelleen maahanmuuttopolitiikkaansa erityisesti turvallisuuskysymysten sekä lahjakkuuksien ja investointien tarpeen välisen tasapainon löytämiseksi. Tämä uudelleenarviointi voi johtaa vivahteikkaampaan politiikkaan, jossa otetaan huomioon erilaisten ryhmien, kuten yrittäjien, ammattitaitoisten ammattilaisten ja pakolaisten, tarpeet.
Euroopan työllisyysstrategian keräämät tiedot voivat myös olla pohjana tuleville poliittisille muutoksille, jotta EU:n maahanmuuttosääntöjä voitaisiin mukauttaa paremmin maailmanlaajuisiin kehityssuuntauksiin ja haasteisiin.
Vastaa