Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) matkailualan johtaja syytti maan pienentynyttä kävijämäärää Brexitin jälkeisistä viisumisäännöistä, jotka on asetettu Euroopan unionin (EU) kansalaisille.
Brexitin jälkeen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkalla olevat EU:n kansalaiset eivät saaneet käyttää kansallisia henkilökortteja, vaan heillä oli oltava passi.
Johtavien vierailukohteiden yhdistyksen (Association of Leading Visitor Attractions, ALVA) johtaja Bernard Donoghue totesi, että on ”järjetöntä” kieltää EU:n kansalaisia vierailemasta Yhdistyneessä kuningaskunnassa kansallisilla henkilökorteillaan.
”Mielestämme se oli katastrofaalinen taloudellinen itsensä vahingoittaminen”, hän sanoi The Independentille.
ALVA:n jäseniin kuuluu Yhdistyneen kuningaskunnan johtavia museoita, gallerioita, historiallisia kohteita ja vapaa-ajan nähtävyyksiä, yhteensä yli 2200 paikkaa.
Ryhmä puolustaa jäseniään hallituksessa, tiedotusvälineissä ja yrityksissä ja pyrkii saamaan tukea alalle.
Se, että EU:n kansalaisilta vaadittiin passi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista varten, oli valtava vaatimus matkustajille ja riski hallitukselle.
EU:n kansalaiset voivat liikkua vapaasti Schengen-alueella. Muihin EU-maihin matkustaessaan heidän tarvitsee esittää vain kansallinen henkilökorttinsa.
Tämän seurauksena yli 200 miljoonalla potentiaalisella eurooppalaisella Yhdistyneen kuningaskunnan vierailijalla on vain henkilökortti.
Hallituksen mukaan maa menettäisi vuosittain noin 890 000 EU-kansalaisen vierailua. Tämä tarkoittaa noin 590 miljoonan punnan taloudellista tappiota vuosittain.
Yhdistyneen kuningaskunnan koulut ”kärsivät” Brexitin jälkeisistä viisumisäännöistä.
ALVA:n johtaja paljasti, että englanninkieliset koulut Yhdistyneessä kuningaskunnassa ”ovat myös kärsineet”.
”He ovat menettäneet sekä asiakkaita että rahaa viimeisten kolmen vuoden aikana”, Donaghue sanoi.
Irlanti, Malta ja Yhdysvallat olivat ainoat maat, jotka hyötyivät EU:n henkilöllisyystodistusten kieltämisestä tuleville kieltenopiskelijoille.
”Se on todella vaikuttanut matkailutalouteen täällä Yhdistyneessä kuningaskunnassa”, Donoghue totesi.
Institute of Tourist Guidingin mukaan koululaisryhmien varaukset Yhdistyneessä kuningaskunnassa vähenivät Brexitin jälkeen 99 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.
Ennen brexitiä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan järjestettiin vuosittain noin 10 000 ranskalaista koulumatkaa, jotka hyödyttivät taloutta 100 miljoonalla punnalla.
Yhdistyneen kuningaskunnan Brexitin jälkeiset EU:n opiskelijoita koskevat viisumisäännöt ovat kuitenkin vaikeuttaneet opettajien mahdollisuuksia järjestää opiskelijamatkoja.
Sen lisäksi, että monilla ranskalaisilla opiskelijoilla ei ole passia, EU:n ulkopuolisilla opiskelijoilla on oltava viisumi, mikä aiheuttaa lisäkustannuksia ja harmia.
Joulukuun 2023 loppuun mennessä Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on päättänyt lieventää Brexitin jälkeisiä viisumisääntöjä ranskalaisten koulujen opintomatkoja varten.
EU:n, Islannin, Liechtensteinin, Norjan ja Sveitsin opiskelijat voivat nyt matkustaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan henkilökortillaan.
Ranskan kouluissa opiskelevilla EU:n ulkopuolisilla opiskelijoilla on edelleen oltava passi, mutta heiltä ei enää vaadita vierailuviisumia.
Hallituksen tiedottaja sanoi, että se ”harkitsee neuvotteluja muiden maiden kanssa laajempien maahanmuuttokysymyksiä koskevien keskustelujen yhteydessä”.
Saksa pyrkii samanlaiseen järjestelyyn ja luopuu passivaatimuksista brittiläisille opiskelijoille, jotka vierailevat Saksassa opintomatkoilla tai kouluvaihdossa.
Se on osa laajempaa aloitetta, jolla kannustetaan nuoria brittiläisiä opiskelijoita opiskelemaan saksan kieltä.
Sen tavoitteena on myös tehdä matkustamisesta Saksaan helpompaa ja houkuttelevampaa brittiläisille opiskelijoille.
Kävijämäärien väheneminen osittain henkilökorttikiellon vuoksi.
Donoghue sanoo, että Yhdistyneen kuningaskunnan suosituimmat nähtävyydet ovat edelleen alle pandemiaa edeltävien kävijämäärien.
”Olemme laskeneet noin 11 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna”, hän sanoi.
ALVA:n johtajan mukaan kiinalaiset ovat merkittävin väestöryhmä, joka ei ole vielä elpynyt. Kiina poisti COVID-19-matkustusrajoitukset myöhemmin kuin useimmat muut maat.
Donoghue toivoo, että kiinalaisten kävijämäärät palaavat pandemiaa edeltäviin lukemiin vuoden 2025 loppuun mennessä.
”He ovat asettaneet etusijalle matkustamisen Kiinassa ja Itä-Aasiassa, mutta nyt he alkavat palata Yhdistyneeseen kuningaskuntaan”, hän sanoi.
VisitBritain ennustaa, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 39,5 miljoonaa kävijää vuoden 2024 loppuun mennessä. Se odottaa kuitenkin, että kävijämäärät jäävät vain kolme prosenttia alle pandemiaa edeltävien lukujen.
Kiinalaisten matkailijoiden lisäksi kansallinen matkailutoimisto odottaa amerikkalaisten ja Persianlahden maiden matkailijoiden lisäävän matkailijamääriä.
VisitBritain ennustaa maahan suuntautuvan matkailun elpyvän täysin vuoden 2019 tasolle sekä vierailujen että menojen osalta vuoden 2025 alkuun mennessä.
Vaikka Yhdistyneen kuningaskunnan kävijämäärät elpyivät vuoteen 2019 verrattuna samaan tapaan kuin muissa Länsi-Euroopan maissa, virasto odottaa markkinaosuuden pienenevän vuoteen 2028 mennessä.
Yhdistyneen kuningaskunnan kävijämäärän ennustetaan kasvavan vuoteen 2028 mennessä vain 19 prosenttia pandemiaa edeltävästä tasosta, kun taas Länsi-Euroopassa kasvu on 26 prosenttia.
VisitBritainin toimitusjohtaja Patricia Yates selittää laskun johtuvan Euroopan sisäisen matkailun vähenemisestä.
EU:sta tulevien matkailijoiden määrän väheneminen johtuu osittain siitä, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustaminen edellyttää passia pelkän henkilökortin sijasta.
Verovapaiden ostosten poistaminen sai brittiläiset vierailijat lähtemään aikaisin
Donoghue, joka on myös pormestarin nimittämä Lontoon kulttuurimatkailun suurlähettiläs, sanoi, että verovapaiden ostosten poistaminen vuonna 2021 oli jälleen yksi väärä liike.
Hän sanoi, että arvonlisäverottoman myynnin poistaminen matkailijoilta tekee Yhdistyneestä kuningaskunnasta ”vähemmän kilpailukykyisen ja vähemmän houkuttelevan matkakohteen”.
ALVA:n johtaja kertoi, että tämän seurauksena ulkomaiset vierailijat viettävät vähemmän aikaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja tekevät ostoksia muissa Euroopan kaupungeissa, kuten Pariisissa, Milanossa tai Roomassa.
Yhdistyneen kuningaskunnan budjettivastuuvirasto arvioi, että vuonna 2020 hallitus säästäisi noin 400 miljoonaa puntaa vuodessa lakkauttamalla arvonlisäveron palautusjärjestelmän.
Tämän muutoksen odotettiin vähentävän matkailijoiden määrää arviolta 20-30 000:lla vuosittain.