Bangor on Walesin vanhin kaupunki, jolla on rikas historia ja halutut näkymät Menai Straitille, joten se on kiinnostava kaupunki Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustaville. Rannikon sijainti ja paikalliset maamerkit, kuten Garth Pier ja Bangorin katedraali, houkuttelevat vierailijoita ja matkustajia, jotka kulkevat ohi matkalla Irlantiin Holyheadista Dubliniin kulkevan lautan kautta. Bangorin matkaa suunnitteleville on alla opas kaupungista ja tärkeää tietoa Yhdistyneen kuningaskunnan uusista ETA-vaatimuksista.
Bangorin historia
Bangor, Gwyneddissä sijaitseva katedraalikaupunki, jonka juuret juontavat juurensa 6. vuosisadan alkupuolelle, on kelttipyhimys Deiniolin perustaman Pyhän Deiniolin luostarin alkuperäinen sijaintipaikka. Bangor pysyi 1700-luvulle asti pienenä paikkakuntana. Vasta vuonna 1718 siitä tuli postikaupunki, kun Englannin ja Irlannin välille haluttiin luoda paremmat yhteydet Lontoo-Holyhead-Dublin -väylän kautta.
Bangor kasvoi voimakkaasti 1770-luvulta alkaen, kun läheisessä Bethesdan kaupungissa louhittiin liuskekiveä, josta tuli yksi maailman suurimmista liuskekivilouhoksista. Myös Lontoon ja Holyheadin välisen reitin parantaminen vuonna 1826 A5-tien avulla, joka kulkee kaupungin keskustan läpi ja Menai Suspension Bridgen yli, edisti kasvua[1].
Bangorin asema kaupunkina
Bangor käyttää katedraalinsa vuoksi ”kaupungin” nimitystä muinaisten oikeuksiensa perusteella. Vaikka tulevissa hallituksen selvityksissä todettiin, että Bangorin kaupunkikunta oli kuollut sukupuuttoon, paikallinen kiinnostus keräsi riittävästi tukea, jotta vuonna 1883 saatiin perustamisasiakirja, joka auttoi säilyttämään Bangorin muinaisen aseman. Kuningatar vahvisti tämän ”kaupungin” aseman uudelleen vuonna 1974. Useimmilla mittareilla Bangoria pidetään yhtenä Yhdistyneen kuningaskunnan pienimmistä kaupungeista[1].
Bangor tänään
Nykyään Bangorissa asuu yli 18 000 ihmistä, ja se tunnetaan parhaiten paikallisista historiallisista maamerkeistään, kuten Menai Suspension Bridge -sillasta, Garth Pieristä ja Bangorin katedraalista. Bangorissa sijaitsee myös Walesin pisin High Street, jonka pituus on 1,265 kilometriä.
Kaupungissa sijaitsee Bangorin yliopisto, joka on auttanut luomaan Bangorista Gwyneddin kosmopoliittisimman paikkakunnan suuren opiskelijaväestön ansiosta[1].
Bangor Cityn maamerkit, joissa kannattaa vierailla
Bangorin katedraali
https://goo.gl/maps/csasH8Yw8YjAcRxEA
Bangorin katedraalikaupungin nimikkokaupunki ja Pyhän Deiniolin luostarin alkuperäinen sijaintipaikka, Bangorin katedraali, on Bangorin tärkeimpiä maamerkkejä. Sen historia juontaa juurensa 6. vuosisadalle, ja itse katedraali on peräisin 12. vuosisadalta. Sitä restauroitiin useaan otteeseen sen jälkeen, kun normannien, englantilaisen kuningas Johanneksen ja Owain Glyn Dŵrin, 1400-luvun alun walesilaisen kapinallisjohtajan, hyökkäykset olivat vahingoittaneet sitä.
Bangorin katedraali on luokiteltu I-luokan rakennukseksi, mikä tekee siitä poikkeuksellisen kiinnostavan rakennuksen.[2]
Garth Pier
https://goo.gl/maps/Gemc4sVpYVqHnsLb9
Kaupungin pienestä koosta huolimatta Bangorissa on Walesin toiseksi pisin laituri. Garth Pier on 460 metrin pituudellaan myös Brittein saarten yhdeksänneksi pisin laituri. Garth Pier avattiin 14. toukokuuta 1896, ja se suunniteltiin rantalaituriksi lomailijoita ajatellen.
Nykyään laiturille on vapaa pääsy, ja se on kesäisin avoinna klo 21.00 asti. Sen erinomaisen sijainnin ja pituuden ansiosta kävijät voivat nähdä paikallisia merilintuja, kuten osterinsirriäisiä, lokkilintuja, punasotkia ja pikkuhaikaroita laskuveden aikaan.
Garth Pierissä on myös useita kioskeja, joita on vuokrattu paikallisille pienyrityksille, kuten kahviloita, taiteilijoiden työhuoneita ja perinteinen merenrantateehuone. Muistopenkit ja istuimet reunustavat rantakatua, jossa kävijät kävelevät ja ulkoiluttavat koiriaan[3].
Menain riippusilta
https://goo.gl/maps/ysjo6RkkSpVMMP1ZA
Bangorissa sijaitsee maailman ensimmäinen suuri riippusilta, Menai Suspension Bridge. Vuonna 1826 rakennettu 417 metriä pitkä silta yhdistää Angleseyn saaren ja Walesin mantereen, ja se kuljettaa tieliikennettä vielä tänäkin päivänä.
Vierailijat, jotka haluavat ylittää Grade II -luokitellun sillan, huomaavat, että hitaasti ajaminen on paras tapa nauttia maisemista molemmin puolin.[4]
Bangor Cityn uusi Yhdistyneen kuningaskunnan ETA
Vuodesta 2023 alkaen Yhdistyneessä kuningaskunnassa otetaan käyttöön uusi digitaalinen matkustuslupajärjestelmä nimeltä UK ETA(Electronic Travel Authorisation), joka edellyttää hakemusta matkustajilta, jotka tällä hetkellä voivat tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia. Tämä uusi järjestelmä edellyttää Bangoriin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-todistusta, ja se vaikuttaa matkustajiin, jotka haluavat vierailla Britannian muissa osissa Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelta.
Mikä on Yhdistyneen kuningaskunnan ETA?
Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupa (ETA, Electronic Travel Authorisation)[5] on Yhdistyneen kuningaskunnan maahantulolupa, joka vaaditaan kaikilta ulkomaalaisilta matkustajilta, jotka saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Samanlainen kuin yhdysvaltalainen sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ESTA), Yhdistyneen kuningaskunnan ETA tarkistaa hakijan tiedot useista turvallisuustietokannoista, ennen kuin sähköinen matkustuslupa voidaan myöntää.
Kenen on haettava ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?
Kaikkien ulkomaalaisten matkustajien, jotka voivat tällä hetkellä saapua Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ilman viisumia, on haettava Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-viisumia ennen kuin he voivat vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa missä tahansa ominaisuudessa, mukaan lukien liike-, opiskelu-, sairaanhoito- tai matkailumatkat.
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-todistus Bangoriin tarvitaan matkustajilta, jotka vierailevat kaupungissa alle 6 kuukauden ajan ulkomailta.
Kuka ei tarvitse ETA-lupaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa?
Britannian passin ja Irlannin passin haltijat on vapautettu velvollisuudesta hakea Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-paikkaa.
Kuinka kauan kestää hakea ETA-lupaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan?
Sähköisen matkustusluvan voi hakea verkossa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista. ETA-hakemus käsitellään 48-72 tunnin kuluessa.
Hakijat tarvitsevat hakemusta varten voimassa olevan biometrisen passin, joka on peräisin hyväksyttävästä maasta, voimassa olevan sähköpostiosoitteen, luotto- tai pankkikortin maksun suorittamista varten sekä tietyt henkilö- ja matkatiedot[6].[6]
Milloin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä tulee voimaan?
Yhdistynyt kuningaskunta aloittaa uuden sähköisen matkustuslupajärjestelmän käyttöönoton vuonna 2023 tai 2024. Ohjelman alkamispäivästä alkaen 90 eri maasta tulevat matkustajat tarvitsevat Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapumista.
Miten Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä vaikuttaa henkilöihin, jotka matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan viisumin kanssa tai ilman viisumia?
Matkustajat, jotka eivät tällä hetkellä tarvitse viisumia matkustaakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, joutuvat uuden sähköisen matkustuslupajärjestelmän myötä hakemaan ETA-viisumia, kun he vierailevat Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään 6 kuukauden ajan. Viisumihakemus vaaditaan edelleen matkustajilta, jotka aikovat oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli 6 kuukautta tai jotka haluavat työskennellä siellä.
Mistä löydän viimeisimmät Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-tiedot?
Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustuslupajärjestelmän viimeisimmät päivitykset löytyvät Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuilta[7].[7]
Ennen kuin matkustat Bangorin historialliseen katedraalikaupunkiin tutustumaan sen maamerkkeihin ja tärkeimpiin nähtävyyksiin, matkustajien on syytä tutustua Yhdistyneen kuningaskunnan uusimpiin matkustusvaatimuksiin. Vuodesta 2024 alkaen Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-luvan hakeminen Bangoriin on vakiovaruste kaikille ulkomaalaisille matkustajille, jotka haluavat vierailla Walesin vanhimmassa kaupungissa.
Lähteet:
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Bangor,_Gwynedd
[2] https://www.visitsnowdonia.info/bangor
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Garth_Pier
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Menai_Suspension_Bridge
[5] https://www.gov.uk/guidance/electronic-travel-authorisation-eta
[6] https://www.etauk.uk/
[7] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet