Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on tiukentanut sääntöjä, joiden mukaan tietyiltä viisuminhakijoilta vaaditaan rikosrekisteritodistus.
Joulukuun 11. päivänä 2024 julkistetuilla muutoksilla pyritään parantamaan yleistä turvallisuutta ja maahanmuuttoprosessin avoimuutta.
Päivityksillä varmistetaan, että henkilöt, joilla on vakavia rikostuomioita, eivät voi päästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ja näin korjataan viisumijärjestelmän pitkäaikaisia puutteita.
Uudet viisumisäännöt rikosrekisteritarkastuksista
Uusien sääntöjen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan ammattitaitoisen työntekijän reitillä tiettyihin ryhmiin hakevien henkilöiden on toimitettava rikosrekisteritodistus.
Mukana on oltava kaikki maat Yhdistynyttä kuningaskuntaa lukuun ottamatta, joissa hakija on asunut vähintään 12 kuukautta yhtäjaksoisesti tai ei yhtäjaksoisesti viimeisten 10 vuoden aikana 18-vuotiaasta alkaen.
Myös yli 18-vuotiaiden huollettavien, jotka hakevat viisumia Yhdistyneen kuningaskunnan pääviisuminhakijan rinnalla tai erillään, on täytettävä tämä kriteeri.
Viisuminhakijoiden on ilmoitettava rikostuomioistaan, ja ne tarkistetaan poliisin tietokannoista ja maahanmuuttorekisteristä.
Hakijalta voidaan evätä oikeus, jos hänellä on rikostuomio tai jos hän on syyllistynyt vakaviin tai pysyviin rikoksiin tai jos hän ei ilmoita tuomioistaan.
Uudet säännöt vaikuttavat ensisijaisesti niihin, jotka hakevat töitä arkaluonteisilla aloilla, kuten terveydenhuollossa, koulutuksessa ja sosiaalihuollossa.
Lääkärin, sairaanhoitajan, opettajan ja sosiaalityöntekijän kaltaisissa tehtävissä vaaditaan nykyään rikosrekisteritarkastuksia osana viisumimenettelyä.
Näiden alojen työnantajien on varmistettava, että hakijat täyttävät vaatimukset.
Vaikka vastaavien tarkastusten tekeminen ei ole pakollista muilla aloilla, sitä pidetään parhaana käytäntönä turvallisuuden ja luottamuksen varmistamiseksi.
Aiempien rikosrekisterin puutteiden korjaaminen
Uusilla toimenpiteillä puututaan The Telegraph -lehden mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihakemusjärjestelmän merkittäviin porsaanreikiin.
Aiemmin hakijoiden tarvitsi vain ilmoittaa itse rikoshistoriastaan, mikä mahdollisti sen, että jotkut vakavasti tuomitut pääsivät maahan helpommin.
Yhdistyneen kuningaskunnan rikosrekisteritoimiston (ACRO) tiedot korostavat asiaa.
Vuosien 2021 ja 2023 välisenä aikana tehdyissä tarkastuksissa paljastui tapauksia, joissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelevilla ulkomaalaisilla oli vakavia aiempia tuomioita, kuten murhista, raiskauksista ja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä kotimaassaan.
Varjoasuntoministeri Chris Philp korosti, että on tärkeää tiukentaa viisumivalvontaa sellaisten henkilöiden osalta, joilla on vakava rikollinen menneisyys.
”Jos ulkomaalaisten todetaan syyllistyneen vakaviin rikoksiin täällä tai muualla, on erittäin tärkeää, että heidät palautetaan nopeasti kotimaahansa”, hän sanoi.
Hän korosti: ”Emme voi sallia, että tunnetut ulkomaalaiset rikolliset liikkuvat kaduillamme.”
Rikosrekisteritodistuksen hankkiminen
ACRO tarjoaa ulkomailla työskentelyä tai viisumihakemuksia varten poliisitodistuksia, joilla todennetaan Yhdistyneen kuningaskunnan rikoshistoria.
Hakijat, jotka haluavat työskennellä lasten parissa ulkomailla, voivat hankkia kansainvälisen lastensuojelutodistuksen (ICPC), jolla tarkistetaan Yhdistyneen kuningaskunnan ja kansainväliset rikosrekisterit.
Yhdistyneen kuningaskunnan viisuminhakijoiden on pyydettävä rikosrekisteritodistukset niiden maiden viranomaisilta, joissa he ovat asuneet.
Tietoa rikosrekisteritarkastuksen hankkimisesta ulkomailla toimivaltaisilta viranomaisilta löytyy Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen verkkosivuilta.
Rikosrekisteritodistusta ei kuitenkaan ole aina mahdollista saada kahdesta syystä:
Joissakin maissa ei ole täysin toimivaa tai luotettavaa rikosrekisteritietokantaa.
Lisäksi muut maat kieltäytyvät antamasta niitä muille kuin omille kansalaisilleen.
Jos todistusta ei voida toimittaa, hakijan on selitettävä tilanne ja osoitettava, että hän on kohtuullisesti yrittänyt hankkia asiakirjan.
Yhdistyneen kuningaskunnan viisumi- ja maahanmuuttovirasto (UKVI) voi tarkastella tätä selitystä suhteessa kyseisten maiden olosuhteisiin ja päättää luopua vaatimuksesta.
Jos UKVI uskoo, että rikosrekisteritodistus voidaan hankkia kyseisistä maista, mutta hakijat eivät tee niin, heidän hakemuksensa todennäköisesti hylätään.
Jos UKVI luopuu tästä vaatimuksesta, työnantajan on kerättävä mahdollisimman paljon viitetietoja ennen työtarjouksen tekemistä.
Haasteet ja huolenaiheet
Uusi toimintatapa on herättänyt huolta käsittelyn viivästymisestä ja rikosrekisteritodistusten aitoudesta.
Eräs entinen rajavartiolaitoksen virkamies totesi, että tällaisten todistusten hankkiminen voi hidastaa viisumimenettelyä merkittävästi.
”Se on hankalaa, koska viisumijärjestelmä pysähtyisi Intian ja Pakistanin kaltaisissa paikoissa, koska todistusten saaminen viivästyy”, virkailija sanoi The Telegraphille.
Toinen ongelma on mahdollinen väärentäminen, johon hallitus on luvannut puuttua parantamalla asiakirjojen tarkastusprosesseja.
Se on myös luvannut tehostaa rajat ylittävää yhteistyötä rikosrekisteritietojen jakamisessa muiden maiden kanssa.
Aiemmista virheistä oppiminen
Tiukempien toimenpiteiden tarve tuli ilmeiseksi useiden aiempien sääntöjen nojalla toteutettujen korkean profiilin tapausten myötä.
Esimerkiksi Michael Podlaszczyk, jolla oli aiempi tuomio taposta Puolassa, tuli Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja syyllistyi raiskaukseen.
Samoin Vytautas Jokubauskas, joka oli tuomittu murhasta Liettuassa, tuomittiin myöhemmin toisesta murhasta Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Nämä tapaukset korostavat vankkojen rikostaustan tarkistusten merkitystä rikosten uusimisen estämiseksi ja yleisen turvallisuuden suojelemiseksi.
Päivitetyt viisumisäännöt ovat merkittävä edistysaskel Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttojärjestelmän heikkouksien korjaamisessa.
Hallitus pyrkii tasapainottamaan turvallisuuden ja avoimuuden vaatimalla rikosrekisteritodistuksia.
Hakijoiden ja työnantajien on perehdyttävä muutoksiin varmistaakseen, että ne ovat säännösten mukaisia.
Huolellisella täytäntöönpanolla ja jatkuvalla seurannalla nämä toimenpiteet voisivat tehdä Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttojärjestelmästä turvallisemman ja tehokkaamman.