Tutkimus osoittaa, että Yhdistynyt kuningaskunta ja Eurooppa hyötyvät merkittävästi hylätyistä viisumihakemusmaksuista.

| 2 heinäkuun, 2024
Tutkimus osoittaa, että Yhdistynyt kuningaskunta ja Eurooppa hyötyvät merkittävästi hylätyistä viisumihakemusmaksuista.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat tuoneet esiin huolestuttavan suuntauksen: Yhdistynyt kuningaskunta (UK) ja Euroopan unioni (EU) hyötyvät merkittävästi hylätyistä viisumihakemuksista.

Taiteeseen ja maahanmuuttoon keskittyvän LAGO Collective -tutkimusryhmän tekemän tutkimuksen mukaan viisumihakemusten hylkäämisestä on tullut Euroopan valtioille kukoistava tulonlähde.

Vuonna 2023 Yhdistynyt kuningaskunta keräsi 44 miljoonaa puntaa maksuja viisumihakemuksista, jotka sitten hylättiin.

Sitä vastoin EU sai 110 miljoonaa puntaa (130 miljoonaa euroa) hylätyistä viisumihakemusmaksuista.

Analyysi perustui EU:n maahanmuutto- ja sisäasioiden pääosaston ja Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön tietoihin.

”Viisumien eriarvoisuudella on hyvin konkreettisia seurauksia, ja maailman köyhimmät maksavat siitä”, sanoi LAGOn perustaja Marta Foresti.

Asia on herättänyt kritiikkiä erityisesti afrikkalaisissa ja aasialaisissa yhteisöissä, jotka kokevat, että heitä syrjitään epäoikeudenmukaisesti.

Viisumin hylkääminen on kasvava huolenaihe

Yhdistynyt kuningaskunta ja Euroopan maat ovat yhdessä ansainneet miljoonia viisumimaksuilla, vaikka hakemukset on hylätty.

Tätä käytäntöä on kritisoitu hyväksikäyttökäytännöksi lähinnä siksi, että maksuja ei palauteta.

Analyysi osoitti, että hylätyt hakijat tulevat pääasiassa matalan ja keskitulotason maista.

Tämä ongelma koskee erityisesti Afrikan ja Aasian maista tulevia hakijoita.

Afrikkalaisten matkustajien viisumihakemusten hylkäysprosentti oli huomattavasti korkeampi, joillakin jopa 40-70 prosenttia.

Analyysi osoittaa, että EU:n viisumihakemusten hylkäysprosentti on erityisen korkea Nigerian, Ghanan ja Senegalin kaltaisissa maissa, ja se vaihtelee 40 prosentista 47 prosenttiin.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa Algerialla on korkein viisumihylkäysprosentti, 71 prosenttia, ja seuraavaksi korkein on Bangladesh, 53 prosenttia.

Ghanan, Pakistanin ja Nigerian viisumien hylkäysprosentti Yhdistyneessä kuningaskunnassa vaihtelee 30 prosentista 46 prosenttiin.

Monet näiltä alueilta tulevat henkilöt hakevat viisumia voidakseen vierailla, työskennellä tai opiskella Euroopassa, mutta he kohtaavat paljon kielteisiä päätöksiä.

Vaikutus muusikoihin, taiteilijoihin

Yksi eniten tästä käytännöstä kärsivistä ryhmistä on afrikkalaiset ja aasialaiset muusikot ja taiteilijat.

Nämä henkilöt hakevat usein viisumia voidakseen esittää tai esitellä työtään Euroopassa, mutta monilta viisumi evätään.

Tämä vaikuttaa heidän uraansa ja riistää eurooppalaiselta yleisöltä monipuolisia kulttuurikokemuksia.

Afrikkalaiset ja aasialaiset muusikot ja taiteilijat ovat tuominneet viisuminhakuprosessin nöyryyttäväksi ja syrjiväksi.

”Ajatuksena on, että et ole tervetullut”, brittiläinen runoilija ja lähetystoimittaja Lemn Sissay, jolla on etiopialaiset juuret, sanoi The Guardian -lehdelle.

Hänen joukkueensa ei kohdannut viisumiongelmia Etiopian vuoden 2024 näyttelyssä, mutta hän totesi, että muut afrikkalaiset kohtasivat niitä.

Portugalissa toimivan afganistanilaisen nuoriso-orkesterin johtaja Ahmad Sarmast oli yllättynyt, kun 47 jäseneltä evättiin maaliskuussa viisumit Englannin-kiertuetta varten.

Muusikot saivat oleskeluoikeuden Portugalissa paettuaan talebaneja ja ovat esiintyneet Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa.

Samastin mukaan he toimittivat kopiot portugalilaisista oleskelukorteista ja muista asiakirjoista, mutta monet heistä hylättiin silti.

Suurten vastalauseiden jälkeen sisäministeriö myönsi myöhemmin viisumit 14-22-vuotiaille afganistanilaisille muusikoille.

Sisäministeriö lopetti kiistellyn algoritmin käytön Yhdistyneen kuningaskunnan viisumipäätöksiä tehtäessä vuonna 2020.

Muutos tehtiin sen jälkeen, kun maahanmuuttajien oikeuksia puolustavat ryhmät olivat haastaneet heidät oikeuteen ja sanoneet, että järjestelmä oli puolueellinen värillisiä ihmisiä kohtaan.

Nyt sisäministeriö käyttää erilaista järjestelmää, jota kutsutaan ”monimutkaisuusreititystyökaluksi”.

Tällä uudella työkalulla arvioidaan hakijan toimittamien tietojen perusteella, kuinka monimutkainen hakemus voi olla.

Viisumihakemusmaksujen korottaminen

Viisumimaksujen kokonaismäärä todennäköisesti nousee vuonna 2024, kun Yhdistynyt kuningaskunta ja EU nostavat viisumihakemusmaksuja.

Lyhyiden vierailujen viisumihakemusmaksu nousi viime vuoden lokakuussa 100 punnasta 115 puntaan.

Tämän vuoden kesäkuussa EU:n lyhytaikaisen Schengen-viisumin hakumaksut nousivat 68 punnasta (80 eurosta) 76 puntaan (90 euroon).

Euroopan komissio perusteli viisumimaksujen korotusta sillä, että se on tarpeen hakemusten käsittelystä ja rajaturvallisuuden varmistamisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi.

EU mainitsi myös inflaation ja virkamiesten palkkojen nousun syinä Schengen-viisumimaksujen korotukseen.

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Eurooppaan matkustamisen monimutkaisuutta lisäävät uudet matkustuslupajärjestelmät.

Näiden järjestelmien tavoitteena on parantaa turvallisuutta, tehostaa maahantuloprosesseja ja lisätä matkustajille aiheutuvia kustannuksia ja vaatimuksia.

Lisäksi Yhdistynyt kuningaskunta otti marraskuussa 2023 käyttöön Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustusluvan (ETA) lyhytaikaista oleskelua varten ilman viisumia Yhdistyneessä kuningaskunnassa vieraileville kansalaisille.

Tällä hetkellä tiettyjen Persianlahden maiden kansalaisilla on oltava ETA-lupa ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

Sisäministeriön suunnitelmissa on laajempi täytäntöönpano koskemaan kaikkia viisumivapaita kansalaisia vuoteen 2024 mennessä.

EU käynnistää vuoden 2025 puolivälissä myös sähköisen matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmän(ETIAS) Schengen-alueelle lyhytaikaisesti ilman viisumia matkustaville.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA maksaa 10 puntaa ja ETIAS 6 puntaa (7 euroa), ja ne ovat voimassa kaksi ja kolme vuotta.

Matkustuslupahakemusmaksuja ei myöskään palauteta, jos hakijaa ei hyväksytä.