Euroopan unionin (EU) suurlähettiläs Yhdistyneessä kuningaskunnassa ehdotti hiljattain, että Britannia löysäisi rajojaan EU-suhteiden parantamiseksi.
Miguel Berger, Saksan suurlähettiläs Yhdistyneessä kuningaskunnassa, sanoi, että rajarajoitusten lieventäminen parantaa merkittävästi kauppa- ja turvallisuussuhteita EU:n kanssa.
”Mielestämme meidän pitäisi etsiä aloja, jotka ovat yhteisen edun mukaisia”, hän sanoi Politicolle Daily Mailin mukaan.
Hän ehdotti työnimeksi turvallisuus- ja yhteistyösopimusta uudelle sopimukselle sekä nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä.
Nuorten liikkuvuussopimus antaa nuorille ja tietyille ammattilaisille mahdollisuuden liikkua vapaammin Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä.
Bergerin kommentit tulivat sen jälkeen, kun Britannian pääministeri Keir Starmer sanoi haluavansa palauttaa EU-suhteet ennalleen.
Yhdistyneen kuningaskunnan numero 10 sanoi kannattavansa tiiviimpiä EU-suhteita ja pyrkivänsä neuvottelemaan uudelleen osia Brexit-sopimuksesta.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen nuorten liikkuvuussopimus
Suurlähettiläs Berger myönsi, että Berliini halusi laajemman EU-suhteita koskevan sopimuksen kuin Starmerin ehdottama.
Hän korosti, että EU asettaa etusijalle vapaamman liikkuvuuden lisäämisen erityisesti nuorten osalta.
Bergerin ehdotus Yhdistyneen kuningaskunnan rajarajoitusten lieventämisestä ei toisi takaisin samaa liikkumisvapautta kuin silloin, kun Yhdistynyt kuningaskunta oli osa EU:ta.
”Minusta on hyvin tärkeää, että ihmiset ymmärtävät, ettei tällä ole mitään tekemistä siirtolaisasioiden kanssa”, suurlähettiläs vakuutti.
Hän lisäsi: ”Ihmiset tulevat tänne opiskelemaan, työskentelemään, tekemään harjoittelua tai mitä tahansa, ja sitten he lähtevät pois”. Kyse ei siis ole maahanmuutosta.”
Berger sanoi, että hän haluaisi ”nähdä enemmän edistystä” nuorten vapaan liikkuvuuden osalta.
Tähän sisältyvät muun muassa nuorten liikkuvuusohjelma, Erasmus-ohjelma, koulumatkat, nuorisovaihdot ja viisumikustannukset.
Nuorten liikkuvuussopimus ja liittyminen uudelleen Erasmus-ohjelmaan hyödyttäisi nuoria ja lisäisi kulttuuri- ja koulutussuhteita.
Koulumatkoihin, harjoitteluun ja nuorisovaihtoon liittyvien viisumikustannusten ja -menettelyjen keventäminen voisi myös parantaa nuorten päivittäistä liikkuvuutta.
Yhdistyneen kuningaskunnan kanta EU-suhteisiin
Pääministeri Keir Starmerin tavoitteena on palauttaa EU-suhteet ennalleen ja tiivistää taloussuhteita EU:n kanssa.
Tähän sisältyy brexit-sopimusten uudelleenneuvottelu erityisesti maatalouden, kemikaalien ja ammattipätevyyksien alalla.
Hiljattain Blenheimin palatsissa pidetyssä EU:n huippukokouksessa Starmer ilmaisi sitoumuksensa luottamuksen palauttamiseen EU:n johtajien kanssa.
Hän sanoi: ”Haluamme olla Euroopan ystävä ja kumppani ja tehdä tiivistä yhteistyötä turvallisuuden, kaupan ja muiden molempia osapuolia kiinnostavien alojen parissa.”
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri teki kuitenkin selväksi, että Yhdistynyt kuningaskunta ei aio liittyä uudelleen EU:n sisämarkkinoihin tai tulliliittoon.
Hänen hallituksensa korosti myös, että Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n väliseen vapaaseen liikkuvuuteen ei palata.
Sen sijaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus pyrkii EU:n laajuisen sopimuksen sijasta tekemään yksittäisten EU-maiden kanssa yksittäisiä nuorten liikkuvuussopimuksia.
EU-suhteiden parantamiseen liittyviä huolenaiheita ja kritiikkiä
Starmerin lähestymistapa brexit-neuvotteluihin ja halukkuus tehdä yhteistyötä blokin johtajien kanssa ovat merkki mahdollisesta muutoksesta EU-suhteissa.
EU on puolestaan laatinut luettelon vaatimuksista, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan on täytettävä, jotta suhteet paranisivat Brexitin jälkeen.
Tähän kuuluu ensisijaisesti se, että Yhdistynyt kuningaskunta noudattaa erosopimusta ja pitää kiinni Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvien Euroopan kansalaisten oikeuksista.
Toinen keskeinen vaatimus on yleissopimus nuorten liikkuvuudesta kaikissa EU:n jäsenvaltioissa ja alhaisemmat viisumikustannukset osallistuville nuorille.
Bryssel haluaa myös varmistaa, että Pohjois-Irlannin pöytäkirja ja kauppapolitiikka koskevat tavaroiden ja lemmikkieläinten turvallista liikkumista.
Tuoreen raportin mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus harkitsee uudelleen päätöstään hylätä EU:n ehdotus nuorten liikkuvuudesta.
Britannian hallitus on kuitenkin sittemmin tyrmännyt jutun.
Sen on kuitenkin punnittava EU:n tiiviimpien suhteiden etuja ja vaatimustensa poliittisia ja sosiaalisia vaikutuksia.
Kriitikot väittävät, että jotkin EU:n vaatimukset voivat heikentää Yhdistyneen kuningaskunnan rajavalvontaa, joka oli keskeinen kysymys Brexit-kampanjan aikana.
He pelkäävät, että rajoitusten lieventäminen saattaisi johtaa muuttoliikkeen lisääntymiseen ja paluuseen riippuvuuteen EU:n lainsäädännöstä ja tuomareista.
Jotkut kriitikot väittivät myös, että EU:n yhtenäismarkkinoihin liittyminen saattaisi johtaa siihen, että Yhdistynyt kuningaskunta joutuisi jälleen EU:n lakien ja asetusten alaiseksi.