Ranskasta tulee ensimmäinen Euroopan unionin (EU) jäsenvaltio, joka voi hakea Schengen-viisumia verkossa.
Ranskan hallitus oli ottanut käyttöön sähköisen hakuprosessin 70 000 digitaalista Schengen-viisumia varten. Tämä on linjassa EU:n tulevan viisumihakemusstrategian kanssa.
Uuden digitaalisen järjestelmän odotetaan lisäävän viisumihakemusten määrää. Näihin kuuluvat urheilijat, toimihenkilöt ja vierailijat tulevissa vuoden 2024 olympialaisissa ja paralympialaisissa.
”[The system] on todellakin tarpeen, jotta voidaan taata viisumien myöntäminen ajoissa, jotka ovat sopusoinnussa kisojen onnistuneen järjestämisen kanssa”, totesi Ranskan sisäministeriö.
Vuoden 2024 olympialaiset ja paralympialaiset järjestetään Ranskassa 26. heinäkuuta – 11. elokuuta ja 28. elokuuta – 8. syyskuuta 2024.
Ranska isännöi olympialaisia ensimmäistä kertaa vuosisataan. Siellä järjestetään ensimmäistä kertaa historiassa paralympialaiset.
Hallitus katsoi, että digitaaliset viisumit ovat välttämättömiä, jotta väkijoukkoja voitaisiin hallita tehokkaammin tulevissa kisoissa. Se odottaa noin 1,5 miljoonaa katsojaa.
Olympialaisten osallistujien viisumien yksinkertaistaminen
Ranskan hallituksen”olympiakonsulaattijärjestelmä” aloitti toimintansa 1. tammikuuta 2024. Se keskittyy yksinomaan vuoden 2024 olympia- ja paralympiakisojen viisumihakemusten käsittelyyn.
Järjestelmän odotetaan käsittelevän 15 000 kansainvälisen urheilijan, 9 000 toimittajan ja tuleviin urheilutapahtumiin osallistuvien ulkomaisten maiden valtuuskuntien hakemuksia.
Tavoitteena on yksinkertaistaa viisuminhakuprosessia. Tavoitteena on myös välttää sekaannuksia, jotka johtuvat siitä, että Ranskan viisumikeskukset käsittelevät nykyisin eri puolilla maailmaa olevia asiakirjoja.
Hiljattain käyttöön otettu olympiakonsulijärjestelmä toimii France-Visas-portaalin kautta.
Portaali julkaisee akkreditointikortteja, joissa on fyysisten viisumileimojen sijasta integroitu digitaalinen viisumi.
Urheilijoiden ja toimihenkilöiden, joilla on voimassa oleva Schengenin monikertaviisumi, ei tarvitse hakea erillistä Ranskan Schengen-viisumia olympialaisia varten.
Vaikka nämä henkilöt voivat käyttää nykyistä monikertaviisumiaan, he tarvitsevat silti akkreditoinnin kisoihin.
Tämä sujuvoittaa viisuminhaltijoiden prosessia ja parantaa samalla turvallisuutta.
Schengen-viisumin hakuprosessin digitalisointi
EU:n neuvosto hyväksyi ensimmäisen kerran Schengen-viisumihakemusprosessin digitalisoinnin marraskuussa 2023.
Schengen-viisumi on lyhytaikainen oleskelulupa, joka oikeuttaa matkustamaan EU:n Schengen-alueen maissa enintään 90 päivän ajan 180 päivän aikana.
Schengenin yhteiseen matkustusalueeseen kuuluu 23 EU:n jäsenvaltiota ja naapurimaita, kuten Sveitsi, Norja, Islanti ja Liechtenstein.
Uusi Schengen-viisumin online-alusta on nimeltään Euroopan unionin viisumihakemusjärjestelmä eli EU VAP. Sen on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2026.
Lähes kaikki digitaalisia Schengen-viisumeja koskevat hakemukset tehdään EU:n VAP-järjestelmän kautta. Tämä pätee riippumatta hakijan matkasuunnitelmista tai tarkoituksista.
Henkilökohtaisia tapaamisia ei enää tarvita. Ainoat poikkeukset ovat ensikertalaiset hakijat tai hakijat, joiden biometriset tiedot ovat virheelliset.
Ne, joilla on oikeus hakea viisumia verkossa, voivat täyttää viisumihakemuksensa, vastata matkustamiseen liittyviin kysymyksiin ja ladata vaaditut asiakirjat EU:n VAP-alustalla.
Järjestelmä välittää hakemukset automaattisesti asianomaisille jäsenmaille käsiteltäväksi.
Hakijat voivat myös maksaa viisumimaksut EU:n VAP-järjestelmään liitetyn yhdyskäytävän kautta. Maksut siirretään suoraan jäsenvaltiolle.
Matkailun digitaalinen tulevaisuus
Schengen-viisumihakemusten digitalisoinnin lisäksi EU aikoo toteuttaa digitaalisia toimenpiteitä rajojensa turvaamiseksi.
Pariisin olympialaisten odotettu valtava osanotto on merkittävä syy siihen, että EU lykkää uuden maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmänsä (EES) käyttöönottoa.
EES on automatisoitu rajanylitysjärjestelmä, joka kirjaa maahantulot ja maastalähdöt sähköisesti sen sijaan, että passi leimattaisiin rajalle saavuttaessa.
Lokakuusta 2024 alkaen viisumivapaiden matkustajien ja Schengen-alueelle lyhytaikaista viisumia tarvitsevien matkustajien on annettava rajalla sormenjäljet ja kasvojen biometriset tiedot.
EU:n uusi sähköinen matkustuslupajärjestelmä ETIAS ( European Travel and Information and Authorization ) alkaa vuoden 2025 puolivälissä.
Kaikkien ulkomaan kansalaisten, jotka eivät tarvitse viisumia Schengen-alueelle saapuakseen, on hankittava ETIAS-lupa.
Ranskan vuoden 2024 digitaalista viisumikokeilua koskeva kokeilu voi olla merkittävä askel kohti tehokkaamman digitaalisen EU:n maahanmuuttojärjestelmän luomista.
Schengenin avoimien sisärajojen vuoksi maahanmuuttopolitiikan koordinointi on ratkaisevan tärkeää. Digitaaliset viisumit mahdollistavat sujuvamman täytäntöönpanon ja tietojenvaihdon jäsenvaltioiden välillä.
Onnistuessaan Pariisin olympialaiset voisivat osoittaa digitalisoinnin hyödyt omakohtaisesti.
Vastaa