Ranskalaiset parlamentin jäsenet ovat hyväksyneet maahanmuuttolain, joka voisi mahdollisesti vapauttaa brittiläiset kakkosasunnon omistajat Brexitin jälkeisistä viisumisäännöistä.
Ranskan lainsäätäjät hyväksyivät 19. joulukuuta 2023 erittäin kiistanalaisen lakiehdotuksen, jolla tiukennetaan maahanmuuttosäännöksiä. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun se oli hylätty ja palautettu uudelleen laadittavaksi ja tarkistettavaksi.
Yksi uuteen maahanmuuttolakiehdotukseen uudelleen sisällytetty säännös on artikla, jolla myönnetään automaattinen pitkäaikainen viisumi brittiläisille toisen asunnon omistajille.
”Pitkäaikaiseen oleskeluun tarkoitettu viisumi myönnetään automaattisesti niille Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille, joilla on toinen koti Ranskassa. Näin ollen heidän ei tarvitse hakea pitkäaikaiseen oleskeluun tarkoitettua viisumia”, todetaan Ranskan äskettäin hyväksytyn maahanmuuttolain artiklassa.
Lisäksi siinä luki: ”Conseil d’Etat säätää asetuksella, miten tätä sovelletaan.”
Ranskassa kiinteistöjä omistavia Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia koskeva säännös poistettiin lakiehdotuksesta ennen kuin se pääsi ensimmäistä kertaa perustuslakia säätävään kansalliskokoukseen.
Kansanedustajat väittivät, että omaisuuden omistaminen Ranskassa ei riitä perusteeksi viisumivapaudelle. Sen voidaan myös katsoa suosivan jotakin ihmisryhmää heidän taloudellisen tilanteensa vuoksi.
Ranskan uuden maahanmuuttolainsäädännön muita säännöksiä ovat muun muassa tiukemmat etuuksia koskevat säännöt erityisesti ei-työssäkäyville ulkomaalaisille, tiukemmat edellytykset perheenyhdistämiselle ja rajoitukset oleskelulupahakemuksille.
Mitä se tarkoittaa Ranskassa asuville brittiläisille asunnonomistajille?
Ranskan äskettäin hyväksytty maahanmuuttolaki on mahdollisesti hyvä uutinen Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille, jotka omistavat kiinteistöjä Ranskassa.
Britannian kansalaiset ostivat kiinteistöjä Ranskasta ennen kuin Yhdistynyt kuningaskunta päätti lähteä Euroopan unionista (EU) eli Brexitistä.
Sen jälkeen kun Yhdistynyt kuningaskunta erosi EU:sta, he saivat kuitenkin oleskella ranskalaisissa kodeissaan vain alle 90 päivää tai kolme kuukautta 180 päivän jakson aikana.
He eivät myöskään voisi vierailla muissa EU-maissa, kun he ovat jo viettäneet 90 päivää omassa Ranskan kodissaan. Näin noudatetaan EU:n politiikkaa, joka koskee kolmansien maiden kansalaisten vierailuja.
Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten on haettava viisumia tai oleskelulupaa, jos he haluavat oleskella pidempään ranskalaisessa asunnossaan tai vierailla muissa Schengen-alueen maissa.
Toisaalta Yhdistyneen kuningaskunnan matkustussäännöt sallivat kaikkien EU-maista tulevien vierailijoiden vierailla täällä enintään kuusi kuukautta ilman viisumia.
Ranskan uuden maahanmuuttolain myötä brittiläisten asunnonomistajien ei ehkä tarvitse enää käydä läpi viisumimuodollisuuksia. Nämä osoittautuvat pitkiksi, monimutkaisiksi ja työläiksi menettelyiksi.
Mitä seuraavaksi lakiehdotuksen hyväksymisen jälkeen?
Lakiehdotuksen mukainen muutos palauttaisi brittiläiset kakkosasunnon omistajat ennen Brexitiä voimassa olleisiin sääntöihin, selittää The Local .
Vaikka Ranskan parlamentti on hyväksynyt lain, sillä on vielä useita vaiheita ennen kuin siitä tulee laki.
Ensin se on toimitettava perustuslakineuvoston käsiteltäväksi, jotta voidaan varmistaa, että se on Ranskan perustuslain mukainen.
Sen jälkeen asia siirtyy valtioneuvostolle, joka selvittää, miten poikkeusta sovelletaan.
Kumpikin näistä elimistä voi hylätä esityksen vedoten EU:n lainsäädäntöön tai Ranskan perustuslakiin liittyviin huolenaiheisiin.
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, lakiehdotuksen odotetaan tulevan voimaan vuonna 2024.
Mahdollisia komplikaatioita brittiläisille kiinteistönomistajille Ranskassa
Ranska voi vahvistaa omat viisumi- ja oleskelulupasääntönsä, mutta 90 päivän säännön muuttaminen voisi vaikuttaa muihin EU-maihin.
Jotta EU:n politiikkaa, kuten 90 päivän sääntöä, voidaan muuttaa, kaikkien jäsenvaltioiden on äänestettävä sen muuttamisesta.
On myös epäselvää, miten Ranskassa toisen asunnon omistavat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset todistaisivat viisumivapauden saapuessaan rajalle.
Ranskalaiset parlamentin jäsenet eivät myöskään täsmentäneet, mitä asiakirjoja voitaisiin käyttää todisteena Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisuudesta tai kiinteistönomistuksesta Ranskassa.
Uutta lakia saattaa myös vaikeuttaa erityisesti EU:n uuden rajavalvontajärjestelmän käyttöönotto lokakuussa 2024.
Siihen saattaa vaikuttaa myös EU:n tuleva sähköinen matkustuslupa, eurooppalainen matkustuslupajärjestelmä ETIAS ( European Travel and Information Authorization System ). Tämä on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 puolivälissä.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan suhteet
Näiden kahden maan läheisyyden vuoksi Yhdistyneellä kuningaskunnalla ja Ranskalla on ainutlaatuinen suhde.
Ranskan kansallisen tilasto- ja talousinstituutin (Insee) mukaan Britannian kansalaiset omistavat Ranskassa 86 000 kiinteistöä.
Connexionin tekemän tutkimuksen mukaan monet 1300 brittiläisestä asunnon omistajasta käyttävät Ranskassa noin 3 000 euroa kuukaudessa.
Ranskassa asuvat brittiläiset kakkosasunnon omistajat ovat myös ilmaisseet haluavansa käydä useammin Ranskassa. Ennen brexitiä he viettivät Ranskassa yleensä puoli vuotta.
Joulukuussa 2023 Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus kumosi Brexitin jälkeiset matkustussääntönsä, jotta Ranskan koulumatkoilla olevat oppilaat voivat matkustaa Ranskaan kansallisella henkilökortillaan.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan välisen rajan ylittävät EU:n ulkopuoliset opiskelijat eivät tarvitse vierailuviisumia, mutta heillä on silti oltava passi mukanaan.
Päätös tehtiin sen jälkeen, kun brittiläisten koulutusvierailujen määrä väheni jyrkästi, mikä vaikutti talouteen.