Yhdistynyt kuningaskunta (UK) saavutti ennätyksellisen 906 000:n nettomuuton vuonna 2023, joka on korkein luku sen historiassa.
Konservatiivihallituksen vuonna 2024 käyttöön ottama tiukempi maahanmuuttopolitiikka johti kuitenkin 20 prosentin laskuun vuoden puoliväliin mennessä.
Nykyinen työväenpuolueen hallitus pääministeri Sir Keir Starmerin johdolla lupaa nyt lisää uudistuksia maahanmuuttojärjestelmään.
Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuutto saavuttaa historiallisen huippunsa vuonna 2023
Nettomuutto eli maahan muuttavien ihmisten määrä oli huomattavasti suurempi kuin maasta lähtevien ihmisten määrä.
Kansallisen tilastokeskuksen (ONS) tietojen mukaan nettomuutto Yhdistyneessä kuningaskunnassa on 906 000 henkeä kesäkuussa 2023 päättyvään vuoteen mennessä.
Tämä oli nelinkertainen määrä verrattuna 184 000:een Yhdistyneeseen kuningaskuntaan samana ajanjaksona vuonna 2019 muuttaneeseen henkilöön.
ONS:n mukaan tarkistus ylöspäin johtui uusista tiedoista Ukrainasta tulevista henkilöistä ja pitkäaikaisten viisumien saamisesta jo maassa asuville henkilöille.
Yhdistyneeseen kuningaskuntaan asumaan tulleista 1,2 miljoonasta henkilöstä 86 prosenttia oli Euroopan unionin (EU) ulkopuolisten maiden kansalaisia, jotka tulivat maahan työn, opiskelun tai perheenyhdistämisen vuoksi.
Heistä 845 000 oli työikäisiä ja 179 000 lapsia tai alle 18-vuotiaita.
Monet maahanmuuttajat tulivat Intian, Nigerian ja Pakistanin kaltaisista maista, mikä heijastaa Brexitin jälkeen avautuneita uusia viisumireittejä.
Näillä uusilla reiteillä pyrittiin vastaamaan työvoimapulaan terveydenhuollon ja teknologian kaltaisilla aloilla.
Ennennäkemätön määrä herätti kuitenkin myös kysymyksiä vaikutuksista asumiseen, julkisiin palveluihin ja infrastruktuuriin.
Nettomuutto vähenee poliittisten muutosten myötä
Ennätyksellisen korkeiden maahanmuuttolukujen vuoksi konservatiivihallitus ilmoitti tiukemmista maahanmuuttopolitiikoista joulukuussa 2023.
Edellinen hallinto pani nämä uudet toimenpiteet asteittain täytäntöön vuoden 2024 alkupuoliskolla.
Siihen sisältyi rajoituksia kansainvälisten opiskelijoiden sekä terveydenhuolto- ja hoitotyöntekijöiden mukana tuleville huollettaville henkilöille.
Toisessa toimenpiteessä nostettiin yleisiä palkkarajoja viisumia hakeville ammattitaitoisille työntekijöille.
Näiden muutosten vuoksi Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuutto on jo vähentynyt 20 prosenttia vuoden 2024 puoliväliin mennessä.
Näin nettomuutto laskee noin 724 800:aan kesäkuussa 2024.
Vaikka se on askel oikeaan suuntaan, monet kriitikot varoittavat, että lukumäärän valvomiseksi on tehtävä enemmän.
Yhdistyneen kuningaskunnan työväenpuolueen hallitus lupaa tasapainoisempia uudistuksia
Pääministeri Starmer kutsui Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuuton merkittävää kasvua ”järkyttäväksi”.
”Tämä tapahtui tarkoituksella, ei vahingossa”, hän sanoi puheessaan 28. marraskuuta, kun ONS:n viimeisimmät tiedot julkaistiin.
Starmer huomautti, että brexitiä, jolla tarkoitetaan Yhdistyneen kuningaskunnan eroamista EU:sta vuonna 2020, käytettiin perusteena kokeilla avoimia rajoja.
Vuonna 2024 virkaan astuttuaan hän on luvannut uudistaa Brexitin jälkeen käyttöön otetun pistepohjaisen maahanmuuttojärjestelmän.
Tällä pyritään varmistamaan, että viisumireittejä käyttävillä ulkomailla työskentelevillä työntekijöillä on uusia odotuksia maassamme tapahtuvasta koulutuksesta.
”Yhdistynyt kuningaskunta ei voi luottaa siihen, että taloudelliset haasteet ratkaistaan pelkästään maahanmuuton avulla”, Starmer sanoi puheessaan.
”Uudistamme järjestelmää ja varmistamme, että yritykset investoivat paikallisiin lahjakkuuksiin, mutta pidämme samalla yllä tiukkaa valvontaa maahantulon suhteen”, hän korosti.
Hänen suunnitelmallaan pyritään vähentämään riippuvuutta ulkomaisesta työvoimasta kannustamalla yrityksiä kouluttamaan kotimaisia työntekijöitä.
Starmer on myös korostanut, että on tärkeää löytää tasapaino taloudellisten tarpeiden ja maahanmuuttoa koskevan yleisen mielipiteen välillä.
Sisäministeriö ilmoitti myös sitoutuvansa vähentämään korkeaa nettomaahanmuuttoa ja korjaamaan ”rikkinäisen” maahanmuuttojärjestelmän.
”Maahanmuutto on aina ollut tärkeä osa Yhdistyneen kuningaskunnan historiaa ja talouttamme, mutta järjestelmää on hallinnoitava ja valvottava asianmukaisesti.” Sisäministeri Yvette Copper sanoi tiedotteessa.
Hän korosti, että on ratkaisevan tärkeää puuttua ulkomaisen rekrytoinnin valtavaan kasvuun viime vuosina.
Yhdistyneeseen kuningaskuntaan suuntautuvan korkean nettomaahanmuuton vuoksi hallituksen aiemmat viisumijärjestelmän uudistukset ovat edelleen voimassa, mutta ne on yhdistetty ammattitaitokoulutukseen.
Sisäministeriö aikoo myös puuttua tiukasti työnantajiin, jotka rikkovat työviisumikäytäntöjä ja käyttävät väärin muita viisumisääntöjä.
Se on myös esittänyt suunnitelmia turvapaikkahakemusten ruuhkautumisen korjaamiseksi ja niiden henkilöiden palauttamiseksi, joilla ei ole oikeutta oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Yhdistyneen kuningaskunnan uusi rajaturvallisuuskomento (Border Security Command , BSC) pyrkii hajottamaan rikollisia salakuljettajia ja ihmiskauppajengiläisiä.
Korkean nettomaahanmuuton vaikutus julkisiin palveluihin
Suuri muuttoliike on lisännyt paineita Yhdistyneen kuningaskunnan julkisiin palveluihin, kuten asumiseen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen.
Vuonna 2023 hallitus käytti 5,38 miljardia puntaa turvapaikanhakijoiden majoittamiseen, ja monet heistä asuivat hotelleissa sopivien majoituspaikkojen puuttuessa.
Kriitikot väittävät, että nämä kustannukset ovat kestämättömiä ja että julkista infrastruktuuria on laajennettava, jotta se pystyy vastaamaan väestönkasvuun.
Toisaalta ihmisten tulo maahan on tukenut elintärkeitä teollisuudenaloja.
Esimerkiksi kansallinen terveyspalvelu (NHS) ja teknologiayritykset ovat turvautuneet ulkomaisiin työntekijöihin kriittisen työvoimapulan täyttämiseksi.
Taloustieteilijät ovat korostaneet, että maahanmuuttajat edistävät merkittävästi Yhdistyneen kuningaskunnan taloutta maksamalla veroja ja täyttämällä avoimia työpaikkoja.
Yritysjohtajat varoittavat, että tiukempi maahanmuuton valvonta voisi johtaa työvoimapulaan kriittisillä aloilla, mikä voisi vahingoittaa taloutta.
Mitä seuraavaksi Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttopolitiikassa tapahtuu
Työväenpuolueen hallituksen haasteena on vastata yleisön huolenaiheisiin ja samalla varmistaa, että Yhdistynyt kuningaskunta pysyy houkuttelevana ammattitaitoisten työntekijöiden kannalta.
Asiantuntijat suosittelevat nettomuuton vähentämistä ja samalla investointeja julkiseen infrastruktuuriin ja kotimaisten koulutusohjelmien parantamista tasapainon saavuttamiseksi.
Starmerin ehdottamat uudistukset pistepohjaiseen järjestelmään voivat myös tarjota keskitien.
Hänen hallintonsa on kuitenkin toistaiseksi kieltäytynyt asettamasta viisumimäärille ylärajaa, koska aiemmilla rajoituksilla ei ole ollut merkittävää vaikutusta.
Yhdistynyt kuningaskunta voi mukauttaa maahanmuuttopolitiikkaa taloudellisiin realiteetteihin ja kansalaisten odotuksiin keskittymällä osaamiseen ja taloudelliseen panokseen.