Lontoon pormestari kehottaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta harkitsemaan uudelleen nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta EU:n kanssa.

| 29 huhtikuun, 2024
Lontoon pormestari kehottaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta harkitsemaan uudelleen nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta EU:n kanssa.

Yhdistyneen kuningaskunnan olisi harkittava uudelleen Euroopan unionin (EU) viime viikolla ehdottamaa nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta.

Näin sanoo Lontoon pormestari Sadiq Khan, joka on ajanut nuorten liikkumisvapauden lisäämistä.

”Ihmisten pitäisi ymmärtää ero nuorten liikkuvuusohjelman ja ihmisten vapaan liikkuvuuden välillä, kun ollaan sisämarkkinoilla”, hän sanoi Financial Timesin haastattelussa.

Khan ”[fears] ihmiset sekoittavat nämä kaksi asiaa keskenään” ja toivoo, että ”seuraava työväenpuolueen hallitus ymmärtää eron”.

Englannin pääkaupungin pormestari piti nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta EU:n kanssa ”uskomattoman tärkeänä” Lontoolle.

Hän sanoi, että Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välinen nuorten liikkuvuussopimus auttaisi vieraanvaraisuutta, terveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa, joilla on pulaa ammattitaidosta.

Jos seuraava hallitus kieltäytyy tekemästä nuorten liikkuvuutta koskevaa sopimusta EU:n kanssa, Khan aikoo aloittaa opiskelijavaihto-ohjelman EU:n kanssa.

Yhdistynyt kuningaskunta hylkää EU:n laajuisen nuorten liikkuvuutta koskevan ehdotuksen

Toukokuussa 2024 kolmatta kertaa uudelleenvalintaa tavoittelevan Khanin kommentit poikkeavat hänen poliittisesta puolueestaan.

Työväenpuolueella ei ollut ”mitään suunnitelmia” Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisestä nuorten liikkuvuutta koskevasta sopimuksesta. Tämä vastaa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen nykyistä kantaa.

”Emme ole ottamassa käyttöön EU:n laajuista nuorten liikkuvuusjärjestelmää”, hallituksen tiedottaja sanoi EU:n nuorisoliikkuvuusehdotuksesta.

Tiedottaja lisäsi: ”Vapaa liikkuvuus EU:n sisällä lopetettiin, eikä sen käyttöönotto ole suunnitteilla.”

EU:n ehdotuksessa todettiin kuitenkin, että kyseessä olisi rajoitettu järjestely, ei vapaan liikkuvuuden palauttaminen.

Ehdotetun nuorten liikkuvuusohjelman ansiosta 18-30-vuotiaat Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n kansalaiset voisivat oleskella jossakin EU:n jäsenvaltiossa tai Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään neljä vuotta.

Nuoret kansalaiset, jotka täyttävät asetetut kriteerit ja ovat oikeutettuja järjestelmään, saisivat työskennellä, opiskella, osallistua koulutukseen ja matkustaa.

Yhdistyneestä kuningaskunnasta tuleville osallistujille tämä on sallittua vain kohdemaassa. Ehdotuksessa ei sallita EU:n sisäistä liikkuvuutta.

Ehdotetulla Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välisellä nuorten liikkuvuussopimuksella puututtaisiin myös EU:n niin kutsuttuihin liikkuvuuden esteisiin.

Sen tavoitteena on varmistaa, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa opiskelevia EU-opiskelijoita kohdellaan oikeudenmukaisesti lukukausimaksujen osalta. Brexitin jälkeen EU:n opiskelijoiden on maksettava korkeampia kansainvälisiä lukukausimaksuja ”kotimaan” maksujen sijaan.

Se mahdollistaa myös sen, että EU:n kansalaiset voivat suorittaa harjoittelujaksoja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, vaikka harjoittelu liittyisi EU:ssa suoritettaviin opintoihin.

Tällä hetkellä EU:n kansalaisten on täytettävä Yhdistyneen kuningaskunnan työviisumivaatimukset voidakseen osallistua koulutukseen, koska se katsotaan Yhdistyneen kuningaskunnan lainsäädännön mukaan työksi.

Tämä tarkoittaa, että on täytettävä palkkakynnys ja maksettava Yhdistyneen kuningaskunnan viisumimaksujen lisäksi terveysperusteinen maahanmuuttolisämaksu.

Nuorten liikkuvuussopimukseen osallistuviin ei sovellettaisi tällaisia vaatimuksia.

Muut EU:n kanssa toteutettavaa nuorten liikkuvuusohjelmaa koskevat pyynnöt

Lontoon pormestari ei ole ainoa, joka vaatii Yhdistynyttä kuningaskuntaa neuvottelemaan EU:n kanssa nuorten liikkuvuutta koskevan sopimuksen.

Konservatiivisen ja unionistisen puolueen entinen kabinettiministeri ja johtava brexitin kannattaja George Eustice kannatti samanlaista ajatusta.

Eustice ehdotti, että EU:n kansalaisille, jotka haluavat työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja EU:ssa oleskeleville Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille olisi tarjottava oikeus kahden vuoden työviisumiin.

Toisaalta Best for Britain 2023 -kampanjaryhmän kyselytutkimus osoitti, että 68 prosenttia 10 000 äänestäjästä kannattaa vastavuoroista nuorten liikkuvuusjärjestelmää EU:n kanssa.

Best for Britain -järjestön toimitusjohtaja Naomi Smith korosti, että ”vastavuoroinen nuorten liikkuvuusohjelma EU:n kanssa hyödyttää kaikkia”.

Myös monet nuorisojärjestöt eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja EU:ta kannattavat ehdotusta.

Kun Yhdistynyt kuningaskunta kuitenkin hylkäsi EU:n nuorisoliikkuvuusehdotuksen, English UK:n jäsenyysjohtaja Huan Japes kertoi The PIE News ille, että se oli pettymys mutta odotettavissa.

English UK on akkreditoitujen englannin kielenopetuskeskusten kansallinen jäsenjärjestö.

”Heidän perustelunsa, että he eivät halua, että vapaa liikkuvuus palautuu Brexitin jälkeen, ei ole kovinkaan relevantti”, Japes lisäsi.

Hänen mukaansa ”nuorten liikkuvuusohjelmat ovat sekä viisumipohjaisia että määräaikaisia”.

Yhdistyneellä kuningaskunnalla on tällä hetkellä nuorten liikkuvuutta koskevia sopimuksia yli kymmenen maan kanssa, muun muassa Australian, Kanadan, Etelä-Korean, Japanin ja Uuden-Seelannin kanssa.

Sen ansiosta kyseisten maiden nuoret voivat opiskella tai työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kaksi vuotta.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on ilmoittanut olevansa avoin nuorten liikkuvuutta koskevalle sopimukselle, joka koskisi tiettyjä maita eikä kaikkia EU:n jäsenvaltioita.

Euroopan komissio vahvisti, että Yhdistynyt kuningaskunta oli ottanut yhteyttä useisiin EU:n jäsenvaltioihin.

Se korosti kuitenkin, että vain EU:n laajuisella nuorten liikkuvuutta koskevalla sopimuksella voidaan varmistaa osallistujien oikeudenmukaisuus ja tasapuolinen kohtelu.