Iso-Britannia ottaa käyttöön uusia tiukkoja rikoslakeja ihmissalakuljettajia vastaan.

| 7 tammikuun, 2025
Iso-Britannia ottaa käyttöön uusia tiukkoja rikoslakeja ihmissalakuljettajia vastaan.
Kuvan tarjoaa Wirestock iStockin kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on ilmoittanut uusista tiukoista rikoslaeista, joilla torjutaan ihmissalakuljetusjengejä.

Uusien rikoslakien tavoitteena on hajottaa laittomat järjestäytyneet verkostot ja parantaa rajaturvallisuutta.

Ne kohdistuvat epäiltyihin salakuljettajiin ja asettavat tiukkoja rajoituksia niiden toiminnan häiritsemiseksi ja laittoman maahanmuuton vähentämiseksi.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Yvette Cooper korosti, että on tärkeää saada ihmissalakuljettajajoukot kiinni.

”Vaaralliset rikolliset ihmissalakuljettajat hyötyvät rajaturvallisuutemme heikentämisestä ja vaarantavat ihmishenkiä”, hän sanoi tiedotteessa.

Cooper korosti: ”Heidän ei voida antaa selvitä siitä.”

Hän lisäsi: ”Annamme lainvalvontaviranomaisille vahvemmat valtuudet näiden ilkeiden jengiverkostojen jahtaamiseen ja pysäyttämiseen.”

Uudet valtuudet ja rikoslainsäädäntö

Keskeinen osa ihmiskauppajengien vastaisia toimia on väliaikaisten vakavan rikollisuuden torjuntamääräysten (SCPO) käyttöönotto.

Nämä määräykset antavat lainvalvontaviranomaisille mahdollisuuden asettaa välittömiä rajoituksia henkilöille, joita epäillään vakavasta rikollisesta toiminnasta, jo ennen kuin tuomioistuin on tehnyt päätöksen.

Varhaisen puuttumisen tarkoituksena on katkaista salakuljetusoperaatioiden juuret rajoittamalla epäiltyjen mahdollisuuksia organisoida tai rahoittaa laitonta toimintaa.

Näiden uusien rikoslakien mukaan epäillyt ihmissalakuljettajat voivat joutua:

  • Matkustusrajoitukset: Koti- ja ulkomaanmatkustuskiellot salakuljetustoimintaan osallistumisen estämiseksi.
  • Viestinnän valvonta: Matkapuhelinten, kannettavien tietokoneiden ja sosiaalisen median käytön rajoittaminen laittomien operaatioiden koordinoinnin estämiseksi.
  • Taloudellinen seuranta: Pankkitilien ja muiden rahoitusvälineiden valvonta rikollisverkostoja tukevien varojen virtauksen estämiseksi.
  • Yhdistyskiellot: Säännöt, joilla estetään vuorovaikutus tiettyjen salakuljetusrenkaisiin liittyvien henkilöiden kanssa.

Näiden rajoitusten rikkomisesta voi seurata ankaria rangaistuksia, jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.

Vaarallisiin pienveneiden ylityksiin puuttuminen

Iso-Britannia ottaa käyttöön uusia tiukkoja rikoslakeja ihmissalakuljettajia vastaan.
Kuvan tarjoaa Roman Grac Pixabayn kautta.

Tiukat uudet toimenpiteet ovat vastaus vaarallisten pienveneiden ylitysten jyrkkään kasvuun Englannin kanaalin yli.

Sisäministeriön virallisten tietojen mukaan yli 36 800 ihmistä yritti tätä matkaa vuonna 2024.

Määrä on kasvanut 25 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Pelkästään joulukuun 2024 viimeisinä päivinä 1 776 ihmistä ylitti Kanaalin 38 pienessä veneessä.

Tämä vuosi on tähän mennessä vaarallisin, sillä 77 siirtolaisen on raportoitu kuolleen Kanaalin ylityksessä, kun vastaava luku vuonna 2022 oli 12.

Näin on siitä huolimatta, että sisäministeriö ja kansallinen rikostorjuntavirasto (National Crime Agency, NCA) pyrkivät estämään rajanylityksiä, takavarikoimaan veneitä ja pidättämään ihmissalakuljettajia.

Pienten veneiden ylitykset ovat aiheuttaneet valtavia paineita Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukselle kriisin ratkaisemiseksi.

Ihmisten salakuljetusjengit ovat merkittävä tekijä kasvussa, sillä ne käyttävät yksilöitä hyväkseen tarjoamalla vaarallisia laittomia reittejä korkeaa hintaa vastaan.

Nämä rikollisjengit ovat helpottaneet yli 150 000 pienveneellä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapunutta henkilöä vuodesta 2018 lähtien.

Uudet toimenpiteet ovat osa rajaturvallisuus-, turvapaikka- ja maahanmuuttolakia.

Tämän uuden lakiehdotuksen tavoitteena on keskittää lainvalvonta salakuljetusverkostoihin ja käsitellä samalla laajempia laittomaan maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä.

Kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen

Britannian hallitus syventää myös kansainvälistä yhteistyötään ihmisten salakuljetuksen torjumiseksi maailmanlaajuisesti.

Saksan kanssa tehdyt sopimukset auttavat yhdenmukaistamaan lakeja ja tekemään laittoman maahanmuuton helpottamisesta rikoksen.

Yhdistynyt kuningaskunta osallistuu aktiivisesti myös G7-maiden salakuljetuksen vastaiseen toimintasuunnitelmaan, jolla edistetään yhteistyötä tutkimuksissa, tiedustelutietojen jakamisessa ja rajatylittävässä täytäntöönpanossa.

Lähempänä kotimaata Yhdistynyt kuningaskunta tekee yhteistyötä Ranskan ja Belgian kanssa partioinnin ja valvonnan tehostamiseksi Englannin kanaalin varrella.

Yhteiset operaatiot ja resurssien jakamista koskevat sopimukset ovat ratkaisevan tärkeitä salakuljetusyritysten estämiseksi ennen kuin siirtolaiset lähtevät liikkeelle.

Viranomaiset korostavat, että kansainvälinen yhteistyö on elintärkeää salakuljetusliigojen kauaskantoisten operaatioiden purkamisessa.

Sisäministeri totesi, että kansainvälinen yhteistyö on viime kuukausina johtanut merkittäviin pidätyksiin ja vaarallisten jengien vastaisiin toimiin.

Turvallisuuden ja kansalaisvapauksien tasapainottaminen

Iso-Britannia ottaa käyttöön uusia tiukkoja rikoslakeja ihmissalakuljettajia vastaan.
Kuvan tarjoaa Ahmed Akacha Pexelsin kautta.

Uudet toimenpiteet ja epäiltyihin ihmissalakuljettajiin kohdistuvat rikoslait ovat myös herättäneet huolta kansalaisvapauksista.

Kriitikot väittävät, että rajoitusten asettaminen ilman täydellistä oikeudenkäyntiä voisi loukata yksilön oikeuksia.

Entinen konservatiivien hallituksen ministeri Sir David Davis väitti, että uudet valtuudet ja rikoslait kuulostavat ”tarpeettoman ankarilta”.

”Jos tämä perustuu pelkkiin epäilyihin eikä vankkoihin todisteisiin, se merkitsee massiivista lisäystä paitsi poliisin myös kaikkien valtion virastojen valtuuksiin”, hän sanoi The Timesille.

Hallitus on pyrkinyt vastaamaan näihin huolenaiheisiin sisällyttämällä uusiin lakeihin suojatoimia.

Väliaikaiset SCPO:t edellyttävät tuomioistuimen hyväksyntää, ja niitä tarkastellaan säännöllisesti oikeudenmukaisuuden varmistamiseksi ja liiallisen toiminnan estämiseksi.

Jotkut asiantuntijat ovat myös esittäneet kysymyksiä epäiltyjen kohdentamisen tehokkuudesta pitkällä aikavälillä.

Salakuljetusverkostot ovat usein hyvin organisoituja, ja niiden keskeiset toiminnot sijaitsevat Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolella, mikä tekee täytäntöönpanosta haastavaa.

Pakolaisneuvoston toimitusjohtaja Enver Solomon sanoi, että pelkkä tiukempi valvonta ei auta.

”Jos ei puututa myös syihin, joiden vuoksi ihmiset ovat valmiita vaarantamaan henkensä, se johtaa todennäköisesti vaarallisempiin matkoihin ja inhimillisiin tragedioihin”, hän sanoi Guardianille.

Solomon vaati, että hallituksen olisi sen sijaan laadittava strategia turvallisia ja laillisia reittejä varten Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa maahanmuuttoon

Hallituksen uudet lait ovat osa laajempaa strategiaa laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

Salakuljetusverkostojen purkamisen lisäksi hallitus laajentaa laillisia ja turvallisia väyliä turvapaikkaa hakeville siirtolaisille.

Lisäksi pyritään lisäämään yhteistyötä naapurimaiden kanssa muuttovirtojen hallitsemiseksi.

Siihen kuuluu myös tuen lisääminen kansakunnille, jotka kärsivät laajamittaisista siirtolaisuuksista.

Yhdistämällä lainvalvonnan ja humanitaariset toimet hallitus pyrkii puuttumaan laittoman maahanmuuton perimmäisiin syihin samalla kun se valvoo rajojaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan vakavaa rikollisuutta koskevien lakien uudistaminen on osoitus määrätietoisesta pyrkimyksestä puuttua vaaralliseen ja hyväksikäyttävään ihmissalakuljetukseen.

Hallitus toivoo voivansa vähentää laittomia rajanylityksiä ja pelastaa ihmishenkiä puuttumalla näihin ihmissalakuljetusverkostoihin.

Näiden toimenpiteiden onnistumisen kannalta on kuitenkin keskeistä, että varmistetaan oikeudenmukainen tasapaino tiukan täytäntöönpanon ja kansalaisvapauksien suojelun välillä.