Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus esitteli uusia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään nettomuuttoa ja maan riippuvuutta ulkomaisista työntekijöistä.
Yhden uuden toimenpiteen tavoitteena on panna täytäntöön tiukemmat työviisumisäännöt ja rangaista yrityksiä, jotka rikkovat niitä.
Toiseksi maahanmuuttoa käsittelevän neuvoa-antavan komitean (MAC) roolia laajennetaan, jotta voidaan tunnistaa alat, joilla on merkittäviä puutteita ammattitaidosta.
Nämä kaksi uutta toimenpidettä vastaavat suunnitelmia, joiden tarkoituksena on yhdistää maahanmuuttopolitiikka paikallisen työvoiman osaamiseen ja koulutukseen.
Nämä sekä edellisen hallituksen maahanmuuttosääntöihin tekemät muutokset voivat laskea Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuuttoa.
Työviisumisääntöjen tiukempi täytäntöönpano ja ankarammat rangaistukset rikkojille.
Yksi merkittävistä ilmoitetuista toimista on suunnitelma ryhtyä tiukempiin toimiin sellaisia yrityksiä vastaan, jotka rikkovat työviisumimääräyksiä.
Yrityksille, joiden havaitaan rikkovan ulkomaisia työlakeja, langetetaan tiukemmat rangaistukset. Niihin kuuluu muun muassa sponsorointilupien tai oikeuden palkata ulkomaisia työntekijöitä menettäminen.
Tehokkaammat toimet työviisumisääntöjen rikkojia vastaan kohdistuvat yrityksiin, jotka maksavat alle vaaditun palkkarajan tai käyttävät työntekijöitä hyväkseen.
Sitä sovelletaan myös toistuviin rikoksentekijöihin ja niihin, jotka eivät täytä viisumin myöntämiselle asetettuja edellytyksiä.
Uusi toimenpide on osa laajempaa maahanmuuttoa väärinkäyttävien yritysten vastaisia toimia.
Sisäministeriö on lisännyt tarkastuksia. Se voi myös keskeyttää tai peruuttaa sponsorointiluvat työnantajilta, jotka käyttävät hyväksi siirtotyöläisiä tai rikkovat viisumisääntöjä.
Hallitus ei hyväksy sitä, että yritykset käyttävät järjestelmää hyväkseen brittiläisten työntekijöiden kustannuksella.
MAC:n laajentunut rooli toimialojen vuotuisten palkkaussuuntausten neuvonantajana
Toinen keskeinen osa hallituksen suunnitelmaa on laajentaa MAC:n roolia, joka on neuvonut hallitusta työmarkkinoiden tarpeista.
Uuden toimenpiteen mukaan komitean tehtävänä on kartoittaa alat, joilla käytetään paljon ulkomaista työvoimaa paikallisen osaamisen puutteen vuoksi.
Tavoitteena on vähentää riippuvuutta ulkomaisista työntekijöistä kannustamalla näitä aloja investoimaan enemmän paikallisten osaajien koulutukseen.
MAC laatii vuosittain raportteja, joissa tuodaan esiin, minkä toimialojen on keskityttävä koulutukseen ja paikallisten työntekijöiden työllistämiseen.
Sisäministeriö oli pyytänyt MAC:ia tutkimaan tietotekniikka-, terveydenhuolto- ja insinöörialoja.
Näillä aloilla käytetään perinteisesti kansainvälistä rekrytointia avoimien työpaikkojen täyttämiseksi.
Vuosikertomusten olisi kannustettava yrityksiä puuttumaan työvoimapulaan ja parantamaan ammattitaitokoulutusta.
Se auttaa vähentämään ulkomaisen työvoiman tarvetta ja varmistaa, että brittiläiset työntekijät voivat täyttää kriittisten alojen tehtävät.
Nettomuuton vähentämisen ja paikallisen osaamisen kehittämisen yhdistäminen
Nämä uudet toimenpiteet ovat linjassa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen suunnitelmien kanssa, joiden mukaan maahanmuuttopolitiikka kytketään tiiviisti osaamiseen ja laajempiin työmarkkinastrategioihin.
Tällä lähestymistavalla varmistetaan, että alat, joilla on vaikeuksia löytää työntekijöitä, voivat investoida paikallisiin lahjakkuuksiin sen sijaan, että turvautuisivat ulkomaiseen työvoimaan.
Sisäministeriö on asettanut useita ministeriöitä tekemään yhteistyötä.
Tähän sisältyy MAC:n uusi rooli ja sen yhteistyö työ- ja eläkeministeriön, teollisuusneuvoston ja äskettäin perustetun Skills Englandin kanssa.
Heidän tavoitteenaan on varmistaa, että maahanmuuttoa ei käytetä nopeana ratkaisuna ammattitaitovajeeseen, vaan sen sijaan keskitytään brittiläisten työntekijöiden kouluttamiseen.
Tarjoamalla enemmän ammatillista koulutusta ja urakehitysmahdollisuuksia brittiläiset työntekijät voivat olla kilpailukykyisempiä työmarkkinoilla.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Yvette Cooper tunnusti MAC:lle lähettämässään kirjeessä siirtotyöläisten panoksen Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Hän kuitenkin korosti, että maan muuttoliikejärjestelmää ”on hallittava ja valvottava”.
”Kansainvälisen rekrytoinnin nykyinen korkea taso heijastaa työmarkkinoiden heikkouksia, kuten jatkuvaa ammattitaitopulaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa”, Cooper kirjoitti.
Uusien työviisumisääntöjen oikeudenmukaisen täytäntöönpanon varmistaminen.
Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Sir Keir Starmer yhtyi tähän ja vannoi vähentävänsä nettomuuttoa ja maan riippuvuutta siitä.
”En ole koskaan ajatellut, että meidän pitäisi suhtautua joustavasti siihen, että joillakin aloilla tuodaan työvoimaa”, hän sanoi ensimmäisessä puoluekokouspuheessaan.
Starmer lisäsi: ”On miljoonia kunnianhimoisia ja erittäin lahjakkaita nuoria, jotka haluavat epätoivoisesti tehdä työtä ja antaa panoksensa yhteisölleen.”
Pääministerin mukaan on todisteita siitä, että oppisopimuskoulutuspaikat vähenevät, kun taas viisumihakemukset lisääntyvät. ”Me tulemme olemaan kovia tässä asiassa”, Starmer korosti.
Hän vakuutti kuitenkin, että työviisumirikkojien aggressiivisella torjunnalla ei pyritä lamauttamaan ulkomaisia työntekijöitä palkkaavia yrityksiä.
Numero 10 odottaa kuitenkin, että työnantajat tekevät yhteistyötä hallituksen kanssa ja investoivat osaamisstrategian ja koulutuksen kehittämiseen.
Näin varmistetaan, että paikallinen työvoima tai jo Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvat ihmiset voivat yhä useammin täyttää rakennus-, terveydenhuolto-, tietotekniikka- ja muiden alojen työpaikkoja.
”En aio katkaista jalkojasi sanomalla, ettet voi saada nyt tarvitsemiasi työntekijöitä”, Starmer sanoi The Timesin mukaan.
Hän lisäsi: ”Mutta en aio sietää tätä vuodesta toiseen. Meidän on siis tehtävä yhteistyötä.”
Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen viesti on selkeä: teollisuuden on investoitava paikallisiin lahjakkuuksiin, ja jos yritykset eivät noudata sääntöjä, niillä on vakavat seuraukset.
Strategialla vastataan yleiseen huoleen muuttoliikkeen määrän kasvusta ja työmarkkinoiden tarpeiden ja oikeudenmukaisen maahanmuuttopolitiikan yhteensovittamisesta.
Yhdistynyt kuningaskunta pyrkii kehittämään paikallista työvoimaansa luodakseen kestävämmät työmarkkinat ja vähentääkseen pitkäaikaista muuttoliikettä.