Englannin yliopistomaksut nousevat ensi syksynä, mikä lisää opiskelijoiden vuotuisia koulutuskustannuksia.
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus hyväksyi lukukausimaksujen korotuksen, vaikka kansainvälisten opiskelijoiden hakemukset ovat viime aikoina vähentyneet.
Tämä herättää huolta siitä, miten lisääntyneet kustannukset vaikuttavat opiskelijoihin, perheisiin ja yliopistoihin.
Syynä yliopistomaksujen korotukseen
Lokakuusta 2025 alkaen yliopisto-opiskelun vuosikustannukset nousevat Englannissa 9 250 punnasta 9 535 puntaan, mikä on 285 punnan korotus, kertoo BBC.
Tämä korotus rikkoo kahdeksan vuotta kestäneen yliopistomaksujen jäädytyksen, joka rajoitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017.
Sillä pyritään ratkaisemaan alan rahoituskriisi, jota ovat pahentaneet vuosia jatkunut maksujen muuttumattomuus ja inflaatiosta johtuva kustannusten nousu.
Yhdistyneen kuningaskunnan opetusministeri Bridget Phillipson totesi, että korotuksella katettaisiin opettajien palkkojen ja tarvikkeiden kaltaisia kuluja, jotka ovat olleet kalliimpia.
”Hallituksen on tehtävä vaikeita päätöksiä, jotta yliopistot saadaan vakaammalle taloudelliselle pohjalle”, Philipson sanoi alahuoneessa.
Näin varmistetaan, että ”ne voivat tarjota enemmän mahdollisuuksia opiskelijoille ja kasvua taloudellemme”, hän lisäsi.
Lisäksi hallitus ilmoitti lisäävänsä ylläpitolainojen määrää jopa 414 punnalla vuodessa, mikä auttaa opiskelijoita selviytymään elinkustannuksista.
”Tämän hallituksen tehtävänä on poistaa mahdollisuuksien esteet”, opetusministeri sanoi.
”Me korjaamme perustukset, me turvaamme korkeakoulutuksen tulevaisuuden”, Phillipson korosti.
Lähes 40 prosenttia yliopistoista on alijäämäisiä, ja viimeaikaiset viisumipolitiikan muutokset ovat vaikuttaneet pyrkimyksiin saada lisää kansainvälisiä opiskelijoita.
Kansainvälisten opiskelijoiden hakemusten väheneminen
Lukukausimaksujen korotus johtuu siitä, että myös Englannin yliopistoihin hakee vähemmän kansainvälisiä opiskelijoita.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön tietojen mukaan opiskelijaviisumihakemukset vähenivät 16 prosenttia tämän vuoden heinä-syyskuun välisenä aikana viime vuoteen verrattuna.
Kansainväliset opiskelijat maksavat usein korkeampia lukukausimaksuja kuin paikalliset opiskelijat, joten he ovat merkittävä tulonlähde yliopistoille.
Kansainvälisten opiskelijoiden määrän huomattava väheneminen voisi johtaa koulujen rahoituksen vähenemiseen.
Kansainvälisten opiskelijoiden hakemusten väheneminen johtuu pääasiassa maahanmuuttosääntöihin äskettäin tehdyistä muutoksista.
Vuonna 2024 Yhdistynyt kuningaskunta salli vain jatko-opiskelijoiden ja valtion rahoittamilla kursseilla opiskelevien tuoda perheenjäseniä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.
Kansainvälisiä opiskelijoita kielletään myös vaihtamasta työviisumia ennen kurssin päättymistä.
Myös viisumivaatimuksia ollaan tiukentamassa, ja opiskelijoiden on täytettävä korkeampi vähimmäistulovaatimus vuodesta 2025 alkaen.
Hallitus aikoo säännellä opiskelijoiden rekrytointia ulkomailta ja rangaista agentteja tai yrityksiä, jos heidän rekrytoimansa henkilöt eivät läpäise viisumitarkastuksia tai ilmoittautuvat.
Säännöt ovat osa hallituksen suunnitelmaa, jolla pyritään hillitsemään Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuuttoa, joka oli kaikkien aikojen korkeimmillaan 764 000 vuonna 2022.
Jotkut johtajat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että ne saattavat estää opiskelijoita valitsemasta brittiläisiä yliopistoja opintojaan varten.
Miten yliopistomaksujen korotus vaikuttaa opiskelijoihin
Opiskelijoille ja perheille lukukausimaksujen nousu lisää taloudellisia haasteita.
Englannin yliopistomaksut ovat jo nyt maailman korkeimpia, ja myös muut elinkustannukset, kuten vuokra, ruoka ja kuljetus, ovat nousseet.
Tämän vuoksi monet opiskelijat ovat huolissaan siitä, että he ottavat lisää velkaa maksaakseen koulutuksensa.
Monet opiskelijat sanovat, että heidän perheensä ovat jo tehneet uhrauksia, jotta he voivat opiskella yliopistossa, ja lukukausimaksujen korotus on taakka, johon heillä ei ole varaa.
Opiskelijoiden kansallisen liiton (NUS) mukaan keskimääräinen opiskelija Englannissa käyttää vuosittain yli 12 000 puntaa elinkustannuksiin ilman yliopistomaksuja.
Tämä taloudellinen paine saa jotkut kyseenalaistamaan, onko yliopisto kustannusten arvoinen.
NUS:n raportissa opiskelijoiden taloudesta kehotettiin hallitusta löytämään uusia tapoja tukea opiskelijoita ja tehdä korkeakoulutuksesta edullisempaa.
Korkeakoulutuksen tulevaisuus Englannissa
Korkeammat lukukausimaksut ja kansainvälisten opiskelijoiden väheneminen yhdessä herättävät kysymyksiä korkeakoulutuksen tulevaisuudesta Englannissa.
Joidenkin asiantuntijoiden mielestä hallituksen olisi harkittava uudelleen kansainvälisiä opiskelijaviisumeja koskevaa viisumipolitiikkaansa.
Perheen mukaan tuomisen palauttaminen voisi auttaa varmistamaan, että Yhdistynyt kuningaskunta pysyy houkuttelevana kohteena opiskelijoille kaikkialla maailmassa.
Toisten mielestä tarvitaan uusi suunnitelma yliopistojen rahoittamiseksi tavalla, joka ei perustuisi niin voimakkaasti opiskelijoiden lukukausimaksuihin.
Uusien yliopistomaksujen käyttöönoton myötä monet toivovat keskustelua siitä, miten yliopistosta voidaan tehdä edullisempi ja kestävämpi.
Oppilaiden, perheiden ja koulutusjohtajien ääni on todennäköisesti keskeisessä asemassa näiden keskustelujen muotoilussa.