Euroopan unionin (EU) neuvosto on ilmoittanut virallisesti, että Bulgaria ja Romania liittyvät Schengen-alueeseen lento- ja meriteitse 31. maaliskuuta 2024 alkaen.
Tämä päätös on merkittävä saavutus molemmille maille, sillä se merkitsee niiden kauan odotettua liittymistä Schengen-alueeseen.
”Olen hyvin iloinen siitä, että vuonna 2024 Bulgarian ja Romanian sekä muiden Schengen-maiden väliset sisäiset lento- ja meritarkastukset poistuvat menneisyyteen 12 vuoden neuvottelujen jälkeen”, Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska Gómez sanoi lehdistötiedotteessa.
Hän lisäsi: ”Näin ollen jatkamme yhä laajemman ja vahvemman vapaan liikkuvuuden alueen rakentamista.”
Bulgariasta ja Romaniasta tuli Euroopan unionin jäseniä vuonna 2007. Korruptio ja rajaturvallisuusongelmat kuitenkin vastustivat niiden liittymistä Schengen-alueeseen.
Maiden rajaturvallisuuspolitiikkojen viimeaikaiset parannukset tasoittivat tietä niiden sisällyttämiselle.
Bulgarian pääsy Schengenin tietojärjestelmään
Sopimus julkistettiin 30. joulukuuta, ja sillä varmistetaan Bulgarian täysipainoinen osallistuminen Schengenin tietojärjestelmään (SIS), joka on keskeinen osa Bulgarian liittymistä.
Schengenin tietojärjestelmä (SIS) on kattava tietojenvaihtojärjestelmä, joka auttaa hallitsemaan turvallisuutta ja Euroopan rajoja.
Schengen-maiden välillä ei ole sisärajoja. SIS on EU:n ja Schengen-maiden rajavalvonta-, maahanmuutto-, poliisi-, tulli- ja oikeusviranomaisten tärkeä väline.
Rajatarkastusten lopettaminen Bulgarian, Romanian ja Schengen-maiden välillä
Maaliskuun 31. päivästä 2024 alkaen henkilöitä ei enää tarkasteta Bulgarian ja Romanian välisillä sisäisillä lento- ja merirajoilla. Sama koskee myös muita EU:n ja Schengenin jäsenmaita.
Schengenin yhteiseen matkustusalueeseen kuuluu 23 EU:n jäsenvaltiota ja naapurimaita, kuten Sveitsi, Norja, Islanti ja Liechtenstein.
Muutos vastaa Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) asettamaa talvi-kesä-aikataulua.
Neuvoston odotetaan päättävän päivämäärän asettamisesta sisäisten maarajojen tarkastusten poistamiseksi.
Se pyrkii parhaillaan saavuttamaan yksimielisyyden henkilöiden tarkastusten poistamisesta sisäisillä maarajoilla.
Maarajojen poistaminen edellyttää yksimielistä päätöstä.
Kun lento- ja meriyhteys on varmistettu, Romania ja Bulgaria neuvottelevat Schengenin täysjäsenyydestä, joka kattaa myös maarajat.
Tätä varten EU:n neuvoston on yksimielisesti hyväksyttävä sisäisten maarajojen poistaminen.
Neuvoston on tärkeää ottaa huomioon tekniset, toiminnalliset ja yhteistyöhön liittyvät tekijät näillä rajoilla.
Tämä edellyttää uusia neuvotteluja Itävallan ja Euroopan komission kanssa vuonna 2024.
Itävalta on pyrkinyt lisäämään turvallisuutta Bulgarian Turkin vastaisella rajalla ja Romanian Serbian vastaisella rajalla.
Sen tavoitteena on vahvistaa suojelua laittomalta maahanmuutolta.
Molempia pidetään merkittävinä reitteinä Syyrian ja Afganistanin kaltaisilta konfliktialueilta Eurooppaan pyrkiville turvapaikanhakijoille.
Bulgarian pääministerin mukaan Euroopan komissio on suostunut tukemaan EU:n Turkin ja Serbian vastaisia ulkorajoja parempaan valvontaan.
Maavalvonnan mahdollinen keventäminen voisi hyödyttää Bulgariaa ja Romaniaa taloudellisesti. Se voisi tasoittaa tietä sujuvammalle kaupalliselle liikenteelle ja lyhentää odotusaikoja rajoilla.
Laajennettu Schengen-alue, ETIAS ja EES.
Bulgarian ja Romanian liittyminen Schengen-alueeseen helpottaa EU:n lyhytaikaisten vierailijoiden lento- tai merimatkoja sinne.
Bulgariassa ja Romaniassa pitkään asuneiden, kuten digitaalisten nomadien, opiskelijoiden ja maahanmuuttajaperheiden, on nyt myös helpompi liikkua vapaasti Euroopassa.
Bulgarian ja Romanian mukaan ottaminen on linjassa uuden digitaalisen lupajärjestelmän, eurooppalaisen matkustus-, tieto- ja valtuutusjärjestelmän (ETIAS) täytäntöönpanon kanssa.
Vuoden 2025 puoliväliin mennessä kaikkien viisumivapaiden ulkomaan kansalaisten on hankittava ETIAS-lupa ennen Schengen-alueelle matkustamista.
Matkustamista edeltävän luvan tarkoituksena on lisätä matkustamisen helppoutta ja vahvistaa turvatoimia Schengen-alueella.
Schengen-alueen laajentamisella ja uusien turvatoimien toteuttamisella pyritään löytämään tasapaino vapaan liikkuvuuden helpottamisen ja maahanmuuton valvonnan välillä.
ETIAS-järjestelmän lisäksi EU ottaa lokakuussa 2024 käyttöön uuden automatisoidun rajajärjestelmänsä, Entry/Exit System (EES).
Sen sijaan, että passit leimattaisiin rajalle saavuttaessa, EES-järjestelmä kirjaa maahantulot ja maastalähdöt sähköisesti.
EES havaitsee väärennetyt henkilöllisyydet ja passit ja kirjaa maahantulokieltoja.
Se helpottaa niiden henkilöiden tunnistamista, joilla ei ole maahantulolupaa ja jotka ovat oleskelleet Schengen-alueella liian kauan.
Neuvoston odotetaan tekevän lisää poliittisia mukautuksia, kun EU pyrkii yhtenäiseen ja rajattomaan matkustusalueeseen.
Vastaa