Britannian entinen rajapäällikkö sanoi, että EU:n pitäisi sallia sormenjälkitarkastukset etukäteen matkustuskaaoksen estämiseksi.

| 22 elokuun, 2024
Britannian entinen rajapäällikkö sanoi, että EU:n pitäisi sallia sormenjälkitarkastukset matkustuskaaoksen estämiseksi.
Kuva on otettu Onur Binayn kautta Unsplashin kautta

Euroopan unioniin (EU) saapuvien brittiläisten matkailijoiden sormenjälkitarkastusten aiheuttamat mahdolliset viivästykset huolestuttavat yhä enemmän.

Yhdistyneen kuningaskunnan rajavartiolaitoksen entinen päällikkö Tony Smith on varoittanut, että EU:n uusi rajatarkastusjärjestelmä eli maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmä (EES ) voi johtaa merkittäviin häiriöihin matkustamisessa.

Euroopan työllisyysstrategian aiheuttamat odotetut viivästykset ja pitkät jonot olisivat erityisen pahoja tärkeimmissä maahantulopaikoissa, kuten Doverin satamassa ja Kanaalitunnelissa.

Smithin mukaan uusi automatisoitu rajatarkastusjärjestelmä voisi lisätä rajanylityspaikkojen kestoa noin seitsemän minuuttia autoa tai perhettä kohti.

Vaikka tämä ei vaikuta paljolta, Smith korosti, että ruuhka-aikoina odotusaika voi olla jopa tunteja.

Soita sormenjälkien ennakkotarkastuksia varten

EU käynnistää EES-järjestelmänsä tämän vuoden marraskuussa, jotta EU:n ulkopuolisista maista tulevia matkustajia voidaan seurata,

Järjestelmän mukaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten on toimitettava biometriset tiedot, kuten sormenjäljet tai kasvokuva, Schengen-alueelle saapuessaan tai sieltä poistuessaan.

Smith, joka on nykyään kansainvälisen rajavalvonta- ja teknologiayhdistyksen (IBMATA) puheenjohtaja, kehotti EU:ta antamaan brittimatkustajille mahdollisuuden suorittaa sormenjälkitarkastukset etukäteen.

Hän ehdottaa, että brittimatkustajat rekisteröisivät biometriset tiedot etukäteen, jotta kaaos Britannian ja EU:n vilkkailla rajanylityspaikoilla voitaisiin välttää.

Tämä voi olla mahdollista älypuhelimen kehittyneen mobiilisovelluksen avulla.

Mobiilisovelluksen avulla matkustajien olisi voitava toimittaa henkilötietonsa, valokuvansa tai kasvoskannauksensa ja sormenjälkensä ennen matkaa.

Smith uskoo, että tämä lähestymistapa voisi lyhentää merkittävästi odotusaikoja rajoilla ja estää monien odottaman matkustuskaaoksen.

”Miksi se pitää tehdä Ranskan rajavartioston kioskilla lähdön yhteydessä?” Smith sanoi The Telegraphille.

”Mikset tekisi sitä sohvallasi? Hae passisi. Ota matkapuhelimesi. Rekisteröi tiedot sovellukseen ja lähetä ne EU:lle ennen matkalle lähtöä”, Smith sanoi.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole testattu, että sormenjälkien ottaminen etänä olisi turvallista.

Sen sijaan hän ehdotti, että Yhdistyneen kuningaskunnan matkustajat ilmoittautuisivat ennakkoon sormenjälkitarkastuksiin viisumikeskuksissa.

Yhdistyneessä kuningaskunnassa on jo vuosien ajan ollut pakko rekisteröidä sormenjäljet Yhdistyneen kuningaskunnan viisumia hakeville.

Miksi sormenjälkitarkastukset rajalla ovat ongelma?

Britannian entinen rajapäällikkö sanoi, että EU:n pitäisi sallia sormenjälkitarkastukset matkustuskaaoksen estämiseksi.
Kuvan tarjoaa Panumas Nikhomkhai kautta Pexels

Yhdistyneen kuningaskunnan entinen rajavartiopäällikkö kyseenalaisti myös sen, onko sormenjälkitarkastukset tarpeen lyhytaikaisissa, vähäriskisissä turistimatkoissa.

Yhdistynyt kuningaskunta on jo ottanut käyttöön samanlaisen järjestelmän viisumivapaita matkustajia varten, mukaan lukien maassa vierailevat EU:n kansalaiset.

Yhdistyneen kuningaskunnan sähköinen matkustuslupajärjestelmä (ETA) ei kuitenkaan edellytä biometrisiä tietoja.

Eurooppalaiset vierailijat voivat toimittaa tietonsa ja maksaa digitaalisen matkustusluvan verkossa.

EU aikoo ottaa käyttöön myös toisen rajajärjestelmän, joka on nimeltään eurooppalainen matkustus-, tieto- ja valtuutusjärjestelmä(ETIAS).

ETIAS-järjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2025 puolivälissä, ja se toimii paljon samankaltaisemmin kuin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä. Molempien tarkoituksena on seuloa viisumivapaat matkustajat etukäteen.

Jos EU ottaa käyttöön EES-rekisteröinnin rajalla, matkustajat saattavat joutua pitkiin jonoihin tarkastuksia varten.

Ensimmäisen rekisteröinnin jälkeen EES-järjestelmä säilyttää heidän sormenjälkensä ja valokuvansa kolmen vuoden ajan.

Tämä tarkoittaa, että matkustajien ei tarvitse toistaa prosessia joka kerta, kun he matkustavat, mutta ensimmäinen odotus voi silti olla huomattava.

EES-järjestelmää ei ole vielä testattu, ja siihen voi tulla samanlaisia toimintahäiriöitä kuin elektronisiin portteihin.

Tämä voi johtaa viivästyksiin alkuperäisen sormenjälkien rekisteröinnin jälkeen.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen vastaus EES:n aiheuttamiin mahdollisiin häiriöihin

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on myös huolissaan siitä, että Euroopan työllisyysstrategian käyttöönotto saattaa aiheuttaa matkustuskaaoksen.

Sisäministeri Yvette Cooper kritisoi entisen konservatiivihallituksen riittämättömiä valmisteluja viivästysten estämiseksi.

”Näiden vaikutusten (ja muiden mahdollisten vaikutusten) minimoimisessa ei ole edistytty riittävästi”, hän sanoi.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on pyytänyt EU:ta harkitsemaan kuuden kuukauden ”armonaikaa”, jonka aikana EES-tarkastukset voidaan keskeyttää, jos jonot käyvät mahdottomiksi hallita.

Tämä siirtymäaika jatkuisi ensi kesän jälkeen, mikä antaisi molemmille hallituksille aikaa löytää pysyvämpi ratkaisu.

Lisäksi Yhdistynyt kuningaskunta on tekemässä joitakin muutoksia omalta osaltaan viivästysten lieventämiseksi.

Sisäministeriö valmistelee parhaillaan lainsäädäntöä, jonka avulla Ranskan rajavartijat voivat tehdä tarkastuksia laajennetulla alueella Doverin satamassa.

Sataman itäiset laiturit on varattu yksityisajoneuvoille, kun taas läntiset laiturit on tarkoitettu linja-autoille.

Ehdotettu lainsäädäntö antaa Ranskan rajavartijoille mahdollisuuden tehdä EES-tarkastuksia länsisatamissa.

Tällä yksityisajoneuvojen ja linja-autojen erottelulla pyritään välttämään pullonkauloja, jotka voisivat aiheuttaa viivästyksiä ja ruuhkia.

EU:n kanta sormenjälkien ennakkotarkastuksiin

Britannian entinen rajapäällikkö sanoi, että EU:n pitäisi sallia sormenjälkitarkastukset matkustuskaaoksen estämiseksi.
Kuva on peräisin Reinhard Thrainerilta Pixabayn kautta.

Kasvavista huolenaiheista huolimatta EU ei ole toistaiseksi ollut halukas tekemään merkittäviä muutoksia suunniteltuun Euroopan työllisyysstrategian käynnistämiseen.

Sitä sitoo tällä hetkellä asetus 2017. Siinä edellytetään, että kaikki biometriset tarkastukset tehdään maahantulopaikalla rajavartijan valvonnassa.

Smith myöntää, että vaikka EU voisi olla joustavampi, sen nykyinen kanta tuskin muuttuu, ellei uudistuksia ajeta voimakkaasti.

”EU ei tule muuttamaan kantaansa, mutta se voisi muuttaa sitä, jos se haluaisi, jos se olisi hieman konservatiivisempi”, Smith sanoi.

Marraskuun määräajan lähestyessä EU:hun matkustavien brittituristien matkustuskaaos uhkaa olla suuri.

EU on kehittänyt EES-mobiilisovellusta, joka voisi auttaa lieventämään mahdollisia viivästyksiä.

EES:n mobiilisovellus ei kuitenkaan tiettävästi edelleenkään salli kasvojen tai sormenjälkien rekisteröintiä etukäteen.

EES:n käynnistäminen on viivästynyt useita kertoja, ja viimeisin viivästys johtui siitä, että useat EU:n lentoasemat eivät olleet valmiita.

Nähtäväksi jää, ryhtyykö EU toimiin estääkseen viivästykset, jotka voivat tehdä lomamatkoista painajaisia.

Toistaiseksi matkustajia kehotetaan pysymään ajan tasalla ja suunnittelemaan etukäteen, jotta uusien säännösten vaikutukset jäävät mahdollisimman vähäisiksi.