Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen päätös nostaa ammattitaitoisen työntekijän viisumin palkkakynnystä on tarkastelun kohteena.
Oxford Migration Observatoryn julkaiseman raportin mukaan uudella viisumipolitiikalla on merkittäviä taloudellisia seurauksia.
Uuden viisumisäännön mukaan ammattitaitoisen työntekijän viisumin hakijoiden on täytettävä vähimmäispalkkavaatimus, joka on 38 700 puntaa vuodessa.
The Evening Standard -lehden mukaan tulokset osoittivat, että se voi maksaa maalle 25 miljardia puntaa seuraavan vuosikymmenen aikana.
Uudet säännöt ammattitaitoisen työntekijän viisumeille
Huhtikuussa 2024 sisäministeriö nosti Skilled Worker -viisumin vähimmäispalkan 26 200 punnasta 38 700 puntaan.
Tämä muutos tarkoittaa, että ulkomaalaisten ammattilaisten on nyt saatava työpaikka, josta maksetaan vähintään uusi kynnysarvo, jotta he voivat saada viisumin.
Uusi sääntö on osa laajempaa strategiaa, jolla pyritään vähentämään nettomuuttoa ja asettamaan korkeapalkkaiset tehtävät etusijalle.
Yhdistyneen kuningaskunnan uusi työväenpuolueen hallitus päätti jatkaa muutosta astuessaan virkaan heinäkuun vaalien jälkeen.
”Näillä toimenpiteillä pyritään varmistamaan, että maahanmuutto-järjestelmämme toimii brittiläisten etujen mukaisesti”, Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Yvette Cooper sanoi.
Politiikka on kuitenkin herättänyt keskustelua siitä, vahingoittaako se kriittisiä aloja ja aiheuttaako se taloudellisia paineita.
Palkkakynnysten korottamisen hyvät ja huonot puolet
Oxfordin muuttoliikkeen seurantakeskuksen analyysi tarjoaa vakavan näkökulman.
Raportissa arvioidaan, että politiikka voisi tuottaa 7 miljardia puntaa julkista hyötyä seuraavien kymmenen vuoden aikana.
Se voi kuitenkin maksaa jopa 32,5 miljardia puntaa, mikä johtaa 25,5 miljardin punnan nettovajeeseen.
Tohtori Madeleine Sumption, Oxfordin muuttoliikeobservatorion johtaja, selitti mahdollisia heijastusvaikutuksia.
”Ammattitaitoisten työntekijöiden korkeampien palkkakynnysten vaikutukset riippuvat melko paljon siitä, miten työnantajat reagoivat”, hän sanoi.
Jos yritykset vähentävät palkkaamista kohonneiden kustannusten vuoksi, valtio saattaa menettää verotuloja, jotka saadaan korkeammin ansaitsevilta ammattilaisilta.
Jos taas työnantajat sopeutuvat nostamalla palkkoja, niiden toimintakustannukset saattavat nousta, mikä saattaa nostaa kuluttajahintoja.
Nämä havainnot korostavat, että on haastavaa löytää tasapaino tiukemman maahanmuuton valvonnan ja taloudellisen vakauden säilyttämisen välillä.
Kriittisten teollisuudenalojen huolenaiheet
Ammattitaitoisen työntekijän palkkakynnyksen korottaminen on herättänyt huolta kansainvälisistä osaajista riippuvaisilla toimialoilla.
Esimerkiksi terveydenhuoltoala rekrytoi usein kansainvälisiä työntekijöitä kriittisiin tehtäviin, kuten sairaanhoitajia ja hoitohenkilökuntaa.
Monista näistä tehtävistä maksetaan palkkaa huomattavasti alle 38 700 puntaa, mikä vaikeuttaa työnantajien palkkaamista ulkomailta.
NHS, joka jo nyt kamppailee työvoimapulan kanssa, voi joutua kohtaamaan lisää paineita.
Samoin heikossa asemassa olevilla alueilla sijaitsevien koulujen, jotka ovat riippuvaisia kansainvälisistä opettajista, voi olla vaikea täyttää korkeampaa palkkavaatimusta.
Tämä koskee myös luonnontieteiden, teknologian, tekniikan ja matematiikan (STEM) opettajia.
Viisumisääntöjä ei kuitenkaan pitäisi soveltaa kansalliseen palkkaluokkaan kuuluviin opettajiin.
Toisaalta rakennusalan erikoistuneet ammatit, kuten yli-insinöörit, voivat täyttää korotetun palkkakynnyksen.
Monet ammattitaitoiset työntekijät, kuten muurarit ja putkimiehet, eivät kuitenkaan yleensä täytä uutta vähimmäistulovaatimusta.
Tämä voi johtaa rekrytoinnin hidastumiseen, mikä voi viivästyttää infrastruktuurihankkeita ja lisätä kustannuksia jo ennestään paineistuneella alalla.
Palkkakynnyksen mahdolliset mukautukset
Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on edelleen sitoutunut vähentämään nettomuuttoa ja katsoo, että palkankorotus on välttämätön askel kohti tätä tavoitetta.
Toimintalinjan muutoksella varmistetaan, että ammattitaitoisen työntekijän viisumia voivat saada vain ne ulkomaiset työntekijät, jotka edistävät taloutta eniten.
Samaan aikaan hallitus on pyytänyt maahanmuuton neuvoa-antavaa komiteaa (MAC) tarkastelemaan IT- ja insinöörialan työpaikkoja.
MAC on riippumaton julkinen elin, joka neuvoo hallitusta maahanmuuttokysymyksissä ja maahanmuuttopolitiikassa.
Katsauksessa pyritään ymmärtämään, miksi nämä kaksi teollisuudenalaa ovat voimakkaasti riippuvaisia kansainvälisistä työntekijöistä.
Siinä tarkastellaan myös, onko Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttojärjestelmää muutettava näiden elintärkeiden alojen tukemiseksi.
Hallitus on vihjannut mahdollisista poikkeuksista tai mukautuksista kriittisten tehtävien osalta, mutta mitään erityisiä suunnitelmia ei ole julkistettu.
Ammattitaitoisten työntekijöiden korkeamman palkkakynnyksen tulevaisuudennäkymät
Politiikan muutos on osa laajempaa keskustelua maahanmuuton roolista Yhdistyneen kuningaskunnan taloudessa.
Tiukempien viisumisääntöjen kannattajat väittävät, että ulkomaisen työvoiman riippuvuuden vähentäminen voisi saada työnantajat investoimaan kotimaisiin työntekijöihin ja ammattitaitokoulutukseen.
Kriitikot kuitenkin varoittavat, että korkeampi palkkakynnys saattaa luoda tarpeettomia esteitä.
Se voisi myös mahdollisesti heikentää Yhdistyneen kuningaskunnan kilpailukykyä maailmanlaajuisten lahjakkuuksien houkuttelemisessa.
Ammattitaitoisen työntekijän palkkakynnyksen nostamisesta mahdollisesti aiheutuvat 25 miljardin punnan kustannukset herättävät kysymyksiä politiikan laajemmista taloudellisista vaikutuksista.
Korkeamman palkkarajan todelliset vaikutukset eivät kuitenkaan ole vielä kehittyneet tulevina vuosina.
Poliittisten päättäjien on seurattava tarkasti sen vaikutuksia, jotta vältetään kielteiset seuraukset yrityksille, julkisille palveluille ja taloudelle.
Maahanmuuton valvonnan ja työmarkkinoiden tarpeiden tasapainottaminen on ratkaisevan tärkeää, kun Yhdistynyt kuningaskunta jatkaa maahanmuuttopolitiikkansa kehittämistä.