Yhdistynyt kuningaskunta (UK) ja Saksa ovat yhdistäneet voimansa rohkeassa uudessa hankkeessa ihmissalakuljetuksen lopettamiseksi.
Tämä laiton kauppa vaarantaa ihmishenkiä, sillä rikolliset käyttävät hyväkseen haavoittuvia maahanmuuttajia ja hyötyvät vaarallisista rajanylityksistä.
Molemmat maat ovat sopineet sulkevansa lainsäädännölliset porsaanreiät, hajottavansa salakuljetusverkostoja ja tehostavansa lainvalvontayhteistyötä.
Sopimusta, johon sisältyy Saksan sitoumus uudistaa lakejaan, pidetään ratkaisevana askeleena tämän rajat ylittävän ongelman torjunnassa.
Miksi Saksan laki tarvitsi uudistusta
Keskeinen osa sopimusta koskee Saksan lainsäädännössä olevaa aukkoa, jonka vuoksi salakuljettajat ovat voineet toimia suhteellisen rangaistuksetta.
Tällä hetkellä salakuljetuksen tukeminen Euroopan unionin (EU) ulkopuolisiin maihin, kuten Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ei ole Saksan lainsäädännössä nimenomaisesti laitonta.
Salakuljetusverkostot ovat käyttäneet tätä porsaanreikää hyväkseen suunnitellessaan operaatioita ja varastoidessaan Saksassa välineitä, kuten pieniä veneitä.
Uuden suunnitelman mukaan Saksa muuttaa lakejaan kriminalisoidakseen tällaisen toiminnan.
Saksan sisäministeri Nancy Faeser korosti näiden muutosten merkitystä tiedotteessa.
”Monet näistä rikoksista suunnitellaan Saksassa. Yhdessä vastustamme nyt entistä päättäväisemmin tätä häikäilemätöntä liiketoimintaa”, hän sanoi.
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri Yvette Cooper kutsui Saksan lakiuudistusta ratkaisevaksi askeleeksi maahanmuuttajien salakuljetuksen kitkemiseksi.
”Uusi yhteinen toimintasuunnitelmamme lujittaa kumppanuutta Saksan kanssa ja parantaa rajaturvallisuutta, kun työskentelemme perustusten korjaamiseksi ja lopulta ihmishenkien pelastamiseksi”, hän sanoi.
Ihmisten salakuljetuksen vaara
Ihmisten salakuljetus ei ainoastaan riko maahanmuuttolakeja, vaan myös vaarantaa ihmishenkiä.
Yli 70 siirtolaista on kuollut yrittäessään ylittää Englannin kanaalia vuonna 2024, usein salakuljettajien tarjoamissa ylikansoitetuissa ja epävakaissa veneissä.
Nämä ylitykset tapahtuvat yleensä yöllä ja vaarallisella säällä, jolloin siirtolaiset ovat vaarassa joutua onnettomuuksiin, hypotermiaan ja hukkua.
Rikollisverkostot käyttävät tätä kärsimystä hyväkseen perimällä maahanmuuttajilta kohtuuttomia maksuja ja alistamalla heidät epäinhimillisiin olosuhteisiin.
Monet siirtolaiset etsivät epätoivoisesti turvallisuutta tai parempia mahdollisuuksia, mutta jengit käyttävät heidän toiveitaan hyväkseen vain voitontavoittelun vuoksi.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Saksan suunnitelma ihmissalakuljettajien torjumiseksi
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Saksan välisessä sopimuksessa keskitytään salakuljetusliigojen liiketoimintamallin purkamiseen ja kohdistetaan ensisijaisesti niiden saamiin voittoihin.
Nämä kaksi maata tekevät yhteistyötä salakuljetukseen liittyvien varojen jäljittämiseksi ja takavarikoimiseksi.
Toinen kriittinen alue on laittomia rajanylityksiä edistävän verkkosisällön torjuminen.
Salakuljetusjengit käyttävät yhä useammin sosiaalista mediaa mainostaakseen palvelujaan ja rekrytoidakseen asiakkaita.
Vaikka suunnitelman yksityiskohdat on vielä viimeisteltävä, molemmat maat pyrkivät jakamaan asiantuntemusta ja resursseja tällaisen sisällön poistamiseksi nopeasti.
Sopimuksessa korostetaan myös rajat ylittävää tiedustelutietojen jakamista ja tiiviimpää yhteistyötä Europolin ja EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin kanssa.
Yhdistynyt kuningaskunta ja Saksa toivovat voivansa jäljittää ja häiritä salakuljetusverkostoja tehokkaammin yhdistämällä resursseja ja jakamalla tietoja.
Voisiko tämä olla mallia Euroopalle?
Viime kuussa pääministeri Sir Kier Starmer korosti Unkarissa pidetyssä Euroopan poliittisessa yhteisökokouksessa, että kansainvälinen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää salakuljetusverkostojen purkamiseksi kaikkialla Euroopassa.
Yhdistyneellä kuningaskunnalla on jo nykyisiä kumppanuuksia joidenkin Euroopan maiden, kuten Ranskan ja Belgian, kanssa.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Saksan suunnitelmaan sisältyy kuitenkin ainutlaatuisia elementtejä, kuten Saksan sitoutuminen oikeudelliseen uudistukseen ja keskittyminen rahoitushäiriöihin.
Kyseessä on ensimmäinen tämänkaltainen sopimus näiden kahden maan välillä, ja National Crime Agency (NCA) tukee jo nyt keskeisiä kansainvälisiä operaatioita.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Saksan yhteinen tutkinta johti 2. joulukuuta salakuljettajaksi epäillyn henkilön pidättämiseen Leicesterissä.
Aiemmin tässä kuussa kansalliset kilpailuviranomaiset avustivat myös saksalaista operaatiota irakilaista salakuljetusryhmää vastaan.
Tämä on johtanut 13 pidätykseen ja 21 veneen, moottorin, pelastusliivien, pumppujen ja käteisen takavarikointiin.
Sopimuksella vahvistetaan Yhdistyneen kuningaskunnan toimia salakuljetusjengien torjumiseksi, muun muassa perustamalla rajaturvallisuusjoukkojen komentokeskus (Border Security Command, BSC).
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Saksan kumppanuus heijastelee sitä, että koko Euroopassa tunnustetaan yhä enemmän, että muuttoliikkeen haasteet edellyttävät koordinoituja kansainvälisiä toimia.
Sopimus voi innoittaa muita laittoman maahanmuuton kanssa kamppailevia kansakuntia samanlaiseen yhteistyöhön.
Mitä ihmissalakuljetuksen torjunnassa tapahtuu seuraavaksi?
Saksan lakiuudistusten on läpäistävä Saksan lainsäädäntöprosessi ennen kuin ne tulevat voimaan.
Tällä välin molemmat maat aikovat tehostaa yhteisiä operaatioita salakuljetuksen torjumiseksi.
Tähän sisältyy koordinoituja ratsioita, salakuljetusreittien seurantaa ja näihin rikollisverkostoihin liittyvien rahaliikenteen valvonnan tehostamista.
Pitkän aikavälin ratkaisut edellyttävät myös puuttumista muuttoliikkeen perimmäisiin syihin, kuten köyhyyteen, poliittiseen epävakauteen ja konflikteihin maahanmuuttajien kotimaassa.
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että näiden ongelmien ratkaiseminen on olennaisen tärkeää salakuljetuspalvelujen kysynnän vähentämiseksi.
Sekä Yhdistynyt kuningaskunta että Saksa ovat ilmaisseet sitoutumisensa näihin laajempiin ponnisteluihin varmistaen samalla, että niiden välittömät painopisteet täyttyvät.
Yhdistyneen kuningaskunnan ja Saksan yhteinen toimintasuunnitelma on merkittävä virstanpylväs ihmissalakuljetuksen torjunnassa.
Vaikka haasteita on vielä jäljellä, tämä sopimus osoittaa, että yhteistyöllä on voimaa ratkaista yksi tämän hetken kiireellisimmistä maailmanlaajuisista ongelmista.