Sääntöjä rikkoville yrityksille asetetaan 2 vuoden kielto palkata ulkomaisia työntekijöitä.

| 5 joulukuun, 2024
Sääntöjä rikkoville yrityksille asetetaan 2 vuoden kielto palkata ulkomaisia työntekijöitä.
Kuva on peräisin RDNE Stock -hankkeesta Pexelsin kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on ilmoittanut uusista toimenpiteistä, joilla torjutaan viisumien väärinkäyttöä ja ulkomailla työskentelevien työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Yrityksille, jotka syyllistyvät vakaviin rikkomuksiin, kuten oikeudenmukaisten palkkojen maksamatta jättämiseen tai laittomien maksujen perimiseen työntekijöiltä, määrätään tiukat rangaistukset.

Tiukempiin rangaistuksiin kuuluu nyt muun muassa se, että yrityksiä kielletään sponsoroimasta ulkomaisia työntekijöitä vähintään kahden vuoden ajan.

Tällä toimenpiteellä pyritään edistämään oikeudenmukaisuutta työmarkkinoilla ja suojelemaan haavoittuvassa asemassa olevia työntekijöitä samalla kun pannaan täytäntöön viisumi- ja työllisyyslainsäädäntöä.

Kansallinen tilastokeskus julkaisi ennätyksellisen 900 000 nettomuuton määrän Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kesäkuussa 2023 päättyvänä vuonna.

pidemmän kiellon asettaminen ulkomailla työskentelevien työntekijöiden palkkaamiselle.

Työnantajia, jotka toistuvasti rikkovat viisumisääntöjä tai syyllistyvät vakaviin rikoksiin, kielletään palkkaamasta ulkomaisia työntekijöitä vähintään kahdeksi vuodeksi.

Aikaisemmin vakaviin rikkomuksiin syyllistyneille yrityksille voitiin määrätä seuraamuksia enintään yhdeksi vuodeksi tai 12 kuukaudeksi.

Rangaistuksen pituuden kaksinkertaistamisella pyritään toimimaan vahvempana pelotteena huonoja käytäntöjä vastaan.

Sisäministeriö ei odota, että työnantajat rikkovat lakia, kun viisumien väärinkäytöstä tai hyväksikäytöstä on jo merkkejä.

Yritysten, jotka tekevät vähäisiä viisumirikkomuksia, on toteutettava joukko erityistoimia, joiden avulla ne voivat parantaa ja korjata mahdolliset ongelmat.

Hallitus pidensi näiden säännösten enimmäiskestoa kolmesta kuukaudesta 12 kuukauteen, mikä takaa viisumisäännösten paremman noudattamisen.

Maahanmuuttoministeri Seema Malhotra korosti tiedotteessa hallituksen sitoutumista työntekijöiden suojeluun ja lain noudattamisen valvontaan.

”Työnantajat eivät enää voi rikkoa sääntöjä ilman seuraamuksia tai käyttää kansainvälisiä työntekijöitä hyväkseen kustannuksiin, jotka niiden olisi aina pitänyt maksaa, jos ne eivät halua palkata työntekijöitä kotimaassa”, hän sanoi.

Siirtotyöläisten epäoikeudenmukaisten maksujen poistaminen

Sääntöjä rikkoville yrityksille asetetaan 2 vuoden kielto palkata ulkomaisia työntekijöitä.
Kuvan on suonut Jonathan Borba kautta Pexels

Näillä uusilla toimenpiteillä puututaan tärkeään ongelmaan: siirtotyöläisiltä peritään kohtuuttomia maksuja sponsoroinnista.

Jotkut työnantajat ovat vaatineet jopa 20 000 puntaa ”hallinto-” tai ”oikeudenkäyntikulujen” varjolla.

Nämä käytännöt jättävät työntekijät usein pahasti velkaantuneiksi ja riippuvaisiksi työnantajistaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on nyt velvoittanut työnantajat kattamaan kaikki kansainvälisten työntekijöiden palkkaamiseen liittyvät kustannukset.

Yritykset, jotka rikkovat tätä sääntöä, menettävät sponsorointilupansa, mikä estää niitä palkkaamasta ulkomaisia työntekijöitä tulevaisuudessa.

Hoitoala on joutunut erityisen tarkkailun kohteeksi hyväksikäyttötapausten lisääntymisen vuoksi.

Heinäkuusta 2022 lähtien sisäministeriö on peruuttanut noin 450 alan sponsorilupaa vaatimustenvastaisuuden vuoksi.

Monissa näistä tapauksista työntekijöille maksettiin alle vähimmäispalkan ja heidän työolonsa olivat huonot.

Terveysministeri Stephen Kinnock huomautti, että ulkomailla työskentelevien sosiaalihuollon työntekijöiden hyväksikäytön ja väärinkäytön lisääntyminen on kestämätöntä.

”Näiden epäeettisten työnantajien toiminnan lopettaminen suojelee siirtotyöläisiä hyväksikäytöltä, jota ei voida hyväksyä ja joka on häpeällistä”, hän sanoi.

Laajemmat toimet hyväksikäytön torjumiseksi

Uudet toimenpiteet ovat osa laajempaa suunnitelmaa työntekijöiden hyväksikäytön vähentämiseksi kaikilla aloilla.

Hallitus lisää laittoman työnteon valvontaa ja ottaa käyttöön tiukempia rangaistuksia sääntöjen rikkomisesta.

Rangaistuksia ovat sakot, yritysten sulkeminen ja jopa rikosoikeudellinen syytteeseenpano vakavimmille rikkojille.

Viisumisääntöjen tiukempi täytäntöönpano on linjassa parlamentin käsiteltävänä olevan työelämän oikeuksia koskevan lakiehdotuksen kanssa.

Uudella lakiehdotuksella perustetaan Reilun työn virasto, jonka tehtävänä on valvoa työlainsäädännön noudattamista, mukaan lukien oikeudenmukaiset palkat ja työntekijöiden suojelu.

Sen tavoitteena on myös suojella ulkomailla työskentelevien työntekijöiden oikeuksia, valvoa paremmin sääntöjen noudattamista ja käsitellä valituksia.

Siihen sisältyy työvoimatoimistoja koskevia säännöksiä, kansallisen vähimmäispalkan ja lakisääteisen sairausajan palkan täytäntöönpano sekä tietyillä aloilla toimivien ”jenginjohtajien” toimilupien myöntäminen.

Yhdistynyt kuningaskunta kytkee ensimmäistä kertaa viisumisponsorointia koskevat säännöt suoraan työlainsäädännön noudattamiseen.

Yrityksiä, jotka rikkovat työlainsäädäntöä, kuten alipalkkausta tai vaarallisia olosuhteita, kielletään sponsoroimasta ulkomaisia työntekijöitä.

Tällä yhdenmukaistamisella pyritään varmistamaan kaikkien työntekijöiden oikeudenmukainen kohtelu ja luomaan tasapuoliset toimintaedellytykset sääntöjä noudattaville yrityksille.

Tavoitteena on vähentää Yhdistyneen kuningaskunnan riippuvuutta siirtotyöläisistä, tukea kotimaista rekrytointia ja suojella tulevien työntekijöiden oikeuksia.

Haasteet ja tuleva tie

Sääntöjä rikkoville yrityksille asetetaan 2 vuoden kielto palkata ulkomaisia työntekijöitä.

Jotkin eturyhmät ovat ilmaisseet huolensa laajalti kiitosta saaneesta tiukempien viisumisääntöjen täytäntöönpanosta.

Heidän mukaansa hallitus tarvitsee lisäresursseja, jotta se voi tehokkaasti tutkia rikkomuksia tekeviä yrityksiä ja asettaa ne syytteeseen.

Samaan aikaan lakia noudattavat yritykset ovat ilmaisseet huolensa uusien sääntöjen aiheuttamasta mahdollisesta hallinnollisesta taakasta.

Hallitus on vakuuttanut työnantajille, että muutokset koskevat ensisijaisesti niitä, jotka rikkovat lakia.

Malhotra korosti näiden toimenpiteiden tärkeyttä ja sanoi: ”Työntekijöiden hyväksikäyttö on täysin tuomittavaa.”

Hallituksen tavoitteena on suojella haavoittuvassa asemassa olevia työntekijöitä ja edistää eettistä työympäristöä.

Tähän pyritään kieltämällä epäeettisiä työnantajia palkkaamasta ulkomaisia työntekijöitä ja yhdenmukaistamalla viisumisäännökset työlainsäädännön kanssa.

Näiden toimenpiteiden onnistuminen edellyttää tiukkaa täytäntöönpanoa ja jatkuvaa valppautta väärinkäytösten estämiseksi.