Yhdistynyt kuningaskunta ryhtyy toimiin minimoidakseen brittimatkustajille aiheutuvat häiriöt Euroopan unionin (EU) uuden EES-rajajärjestelmän käyttöönoton myötä.
EES:n eli maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmän tarkoituksena on parantaa rajaturvallisuutta käyttämällä biometrisiä tietoja EU:n ulkopuolisten matkustajien tulon ja lähtemisen seuraamiseksi.
Matkailijat ovat kuitenkin myös varovaisia odotettavissa olevien pidempien odotusaikojen vuoksi, mikä saattaa estää heitä matkustamasta EU-maihin.
Brittien EES-matkailun sujuvoittamista edistetään
EES on automatisoitu rajavalvontajärjestelmä, joka korvaa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten ja asukkaiden manuaalisen passinleimauksen.
Se käyttää biometrisiä tietoja, kuten sormenjälki- ja kasvoskannauksia, Schengen-alueelle saapuvien ja sieltä poistuvien matkustajien seurantaan.
Sen tarkoituksena on parantaa turvallisuutta tallentamalla biometriset tiedot digitaalisesti passitietojen rinnalle, jotta oleskelun jatkuminen voidaan jäljittää tarkemmin.
Alun perin vuodeksi 2022 suunniteltu EES:n käyttöönotto viivästyi teknisesti, ja nyt se on tarkoitus ottaa käyttöön vaiheittain vuonna 2025.
On kuitenkin edelleen huolestuttavaa, ovatko EU:n jäsenvaltiot täysin valmistautuneita Euroopan työllisyysstrategian käynnistämiseen erityisesti alkuvaiheessa.
EES:n liikennealan viestintäryhmän kokouksessa ulkoministeriön virkamies kertoi, että Yhdistynyt kuningaskunta pyrkii sujuvoittamaan kansalaistensa EES-tarkastuksia.
Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiesten kerrotaan lobbaavan, että brittimatkustajia koskevaa prosessia yksinkertaistettaisiin ”erityiskohtelumekanismin” avulla.
Travel Gossip kertoo, että erityiskohtelu antaisi Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille mahdollisuuden välttää tarpeettomia toimenpiteitä.
Tähän kuuluu myös se, ettei sormenjälkien antamista vaadita, sillä Yhdistyneen kuningaskunnan virkamiesten mukaan kasvojen skannaus riittää.
Siihen kuuluu myös vapautus lisäkysymyksiin vastaamisesta, sillä briteiltä ei tällä hetkellä vaadita vastaamista.
EU ei ole täsmentänyt Euroopan työllisyysstrategian mukaisesti saapuville henkilöille esitettäviä kysymyksiä, mutta ne liittyvät todennäköisesti heidän oleskelunsa kestoon ja sijaintiin.
Näillä toimilla voisi olla merkittävä vaikutus miljooniin vuosittain Eurooppaan matkustaviin briteihin.
Yksinkertaistetut toimenpiteet, kuten nopea kasvojen skannaus rajanylityspaikoilla, voisivat vähentää ruuhkia ja parantaa matkustuskokemusta.
Matkustajien huolenaiheet EES:n matkojen viivästymisestä ja yksityisyydestä
Siirtyminen EU:n uuteen rajatarkastusjärjestelmään herättää useita huolenaiheita matkustajissa.
Keskeisiä näistä ovat mahdolliset pidemmät odotusajat rajanylityspaikoilla ja biometristen tietojen toimittamiseen liittyvät tekniset ongelmat.
Jotkut matkustajat mainitsivat myös yksityisyyden suojaan liittyvät kysymykset, sillä he ovat varovaisia antamaan arkaluonteisia tietoja ja tietämään, miten näitä tietoja säilytetään ja käytetään.
Nämä kysymykset vaikuttavat moniin matkailijoihin, mutta EU:n matkailijoiden suurena ryhmänä Yhdistyneen kuningaskunnan reaktioilla Euroopan työllisyysstrategiaan voi olla merkittäviä seurauksia.
Co-op Insurance -yhtiön äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan 21 prosenttia briteistä aikoo jättää EU:hun matkustamisen kokonaan väliin uuden rajajärjestelmän vuoksi.
Kyselyssä korostettiin turhautumista odotettavissa oleviin viivästyksiin ja epäröintiä pakollisen biometrisen rekisteröintiprosessin suhteen.
Euroopan työllisyysstrategian aiheuttama matkaboikotti voi aiheuttaa ongelmia EU-maille, jotka ovat vahvasti riippuvaisia brittiläisistä matkailijoista.
Esimerkiksi Espanjaan saapui vuonna 2022 yli 15 miljoonaa brittiläistä matkailijaa, mikä tekee heistä yhden maan suurimmista matkailijaryhmistä.
Näiden lukujen huomattava väheneminen voisi vaikuttaa kielteisesti matkailusta riippuvaisten Etelä-Euroopan maiden talouteen.
Tällaiset huolenaiheet ovat lisänneet EU:n kehotuksia tehdä yhteistyötä Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa matkustushaittojen lieventämiseksi.
Matkailuala pelkää uuden rajanylitysjärjestelmän vaikutuksia.
Matkailualan johtajat ovat myös ilmaisseet huolensa Euroopan työllisyysstrategian vaikutuksesta logistiikkaan.
Monet ovat varoittaneet, että uusi järjestelmä voi johtaa merkittäviin viivästyksiin lentoasemilla, satamissa ja rautatieasemilla.
Odotettavissa olevat viivästykset ovat johtaneet Doverin sataman varasuunnitelmiin, joilla pyritään estämään ruuhkautuminen Kentissä.
Lentoyhtiöt varoittivat, että rajaruuhkat voivat jättää matkustajat jumiin koneisiin tai kiitotielle.
Liikenne- ja matkailujohtajat ovat vaatineet lisää selkeyttä ja ohjeita EES-järjestelmästä ja siitä, miten se voi vaikuttaa matkustamiseen.
He ovat myös innokkaampia testaamaan järjestelmää live-ympäristössä pienen matkustajaryhmän kanssa nähdäkseen, miten se toimii.
Näin he voivat tunnistaa ongelmat ja etsiä ratkaisuja ennen kuin Euroopan työllisyysstrategiaa aletaan soveltaa kaikkiin matkustajiin.
Monet toivovat myös, että kehitteillä oleva EES-mobiilisovellus voisi nopeuttaa EES-tarkastuksia.
Sovellus tai ulkopuolinen paikka, jossa matkustajat voivat täyttää lomakkeet ja toimittaa biometriset tiedot, voisi nopeuttaa rajanylitysaikoja.
EES:n käyttöönoton lähestyessä matkustajia kehotetaan suunnittelemaan etukäteen ja pysymään joustavina.
Tähän kuuluu muun muassa ylimääräisen ajan varaaminen rajoilla ja maahantulovaatimusten muutoksista tiedottaminen.
Virkamiehet ovat todenneet, että viivästykset ja sekaannukset ovat todennäköisiä täytäntöönpanon alkukuukausina ja voivat kestää jopa vuoden.
Katse eteenpäin
Yhdistyneen kuningaskunnan lobbausponnistelujen onnistuminen vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten Euroopan työllisyysstrategia vaikuttaa brittimatkustajiin.
Jos EU suostuu tähän, Yhdistyneen kuningaskunnan matkustajat voivat joutua kohtaamaan vähemmän häiriöitä, mikä takaa sujuvamman kokemuksen heidän vieraillessaan EU:n kohteissa.
On kuitenkin vielä epäselvää, miten sujuvasti EES:n käyttöönotto sujuu, sillä tarkkaa käyttöönottopäivää ei ole ilmoitettu.
Monet rajaviranomaiset ovat innokkaita aloittamaan järjestelmän testaamisen, jotta mahdolliset ongelmat voitaisiin havaita ajoissa ja ehkäistä.
Sekä Yhdistyneen kuningaskunnan että EU:n yhteisenä etuna on säilyttää vahvat matkustussuhteet ja minimoida samalla matkailulle ja kaupankäynnille aiheutuvat häiriöt.
Jatkuvalla yhteistyöllä ja valmistautumisella EES:ään siirtyminen voi lopulta hyödyttää kaikkia osapuolia.