Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot joutuvat taloudelliseen ahdinkoon, kun ulkomaisten opiskelijoiden viisumimäärät ovat 20 vuoden alimmillaan.

| 16 lokakuun, 2024
Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot joutuvat taloudelliseen ahdinkoon, kun ulkomaisten opiskelijoiden viisumimäärät ovat 20 vuoden alimmillaan.
Kuvan tarjoaa prostooleh via Freepik

Yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) sijaitsevien yliopistojen taloudelliset ongelmat kasvavat, koska kansainvälisten opiskelijoiden viisumihakemusten määrä on vähentynyt merkittävästi.

Lasku oli suurin yli 20 vuoteen, ja se aiheutti laajaa huolta koko alalla.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriön viimeisimpien tietojen mukaan tämän vuoden tammikuusta syyskuuhun haki vain 368 500 ensisijaista ja huollettavana olevaa opiskelijaa.

Tämä on 31 prosenttia vähemmän kuin 533 400 viime vuoden vastaavana aikana.

Heinäkuusta syyskuuhun 2024 sponsoroitujen opiskelijaviisumihakemusten määrä laski 16 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.

Siellä oli vain 263 400 312 500 viime vuoden vastaavana ajanjaksona, 49 100 vähemmän kuin kolmen kuukauden aikana vuonna 2023.

Jyrkkä lasku on huolestuttavaa, sillä yleensä hakemusten määrä kasvaa tähän aikaan, kun opiskelijat valmistautuvat uuteen lukuvuoteen.

Lisäksi sisäministeriön tietojen mukaan kansainvälisten opiskelijoiden huollettavana olevien henkilöiden viisumihakemukset ovat vähentyneet 89 prosenttia.

Samana ajanjaksona heinäkuusta syyskuuhun 2024 kansainvälisten opiskelijahakemusten määrä laski viime vuoden 59 900:sta 6700:aan.

Opiskelijaviisumihakemusten vähenemisen taloudellinen vaikutus Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistoihin

Kansainväliset opiskelijat ovat olleet tärkeä tulonlähde Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistoille.

He maksavat paljon korkeampia lukukausimaksuja kuin kotimaiset opiskelijat, joiden maksuja hallitus rajoittaa.

Kansainvälisten maksujen osuus monien yliopistojen kokonaistuloista on keskimäärin lähes 20 prosenttia.

Times Higher Educationin mukaan tämä tarkoittaa noin 11 miljardin punnan tuloja koko koulutusalalla.

Viisumihakemusten viimeaikainen jyrkkä väheneminen näyttää johtavan vakaviin taloudellisiin tappioihin.

Institute for Fiscal Studies (IFS) arvioi, että kansainvälisten opiskelijoiden määrän 16 prosentin lasku voisi johtaa jopa miljardin punnan tulonmenetyksiin ensi vuonna.

Tämä taloudellinen rasitus tulee samaan aikaan, kun yliopistot kamppailevat jo nyt jäädytettyjen kotimaisten lukukausimaksujen ja kasvavien toimintakustannusten kanssa.

Higher Education Policy Instituten (HEPI) johtaja Nick Hillman ilmaisi huolensa laajemmista vaikutuksista.

”Nämä kovat luvut vahvistavat pelkomme siitä, että edellisen hallituksen tekemät muutokset ovat tehneet Yhdistyneestä kuningaskunnasta vähemmän houkuttelevan opiskelukohteen”, hän sanoi BBC:lle.

Hillman lisäsi, että jotkin yliopistot voivat joutua ”eksistentiaaliseen kriisiin”, jos ne eivät pysty sopeutumaan tähän äkilliseen tulojen laskuun.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrän vähenemisen taloudelliset vaikutukset tuntuvat todennäköisesti voimakkaimmin pienemmissä ja vähemmän arvostetuissa yliopistoissa.

Nämä pienemmät yliopistot tukeutuvat voimakkaasti kansainvälisten opiskelijoiden maksuihin kotimaisten ohjelmiensa tukemiseksi.

London Higherin toimitusjohtajan Diana Beechin mukaan suuret yliopistot, joilla on vakiintunut maine, saattavat selvitä myrskystä.

Pienemmät laitokset voivat kuitenkin joutua vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin, jos ne jatkavat vaikeuksia rekrytoinnissa.

Hän varoitti, että ”kansainvälisen viisumiliikenteen hidastuminen entisestään tai muut taloudelliset vastatuulet voivat aiheuttaa mahdollisesti merkittäviä taloudellisia kustannuksia”.

Vaatii muutoksia kansainvälisten opiskelijoiden viisumipolitiikkaan

Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot joutuvat taloudelliseen ahdinkoon, kun ulkomaisten opiskelijoiden viisumimäärät ovat 20 vuoden alimmillaan.
Kuva jcomp on Freepik

Monet yliopistojen johtajat kehottavat Yhdistyneen kuningaskunnan hallitusta harkitsemaan uudelleen maahanmuuttopolitiikkaansa.

Paineita on yhä enemmän ottaa uudelleen käyttöön politiikka, joka tekee Yhdistyneestä kuningaskunnasta houkuttelevamman kansainvälisten opiskelijoiden kannalta.

Opiskelijoiden mahdollisuus tuoda perheensä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan voisi olla yksi niistä toimintalinjoista, jotka voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön.

Yliopistojen hallintoelimet kehottavat hallitusta säilyttämään Graduate-viisumireitin.

Graduate-viisumi antaa kansainvälisille opiskelijoille mahdollisuuden oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kaksi vuotta opintojensa päättymisen jälkeen.

Se on ollut merkittävä vetonaula kansainvälisille opiskelijoille, jotka haluavat hankkia työkokemusta Yhdistyneessä kuningaskunnassa ennen paluuta kotimaahansa.

Viimeaikaiset muutokset Yhdistyneen kuningaskunnan kansainvälisten opiskelijoiden viisumisäännöissä

Kansainvälisten opiskelijaviisumihakemusten määrän väheneminen johtuu pääasiassa Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen käyttöön ottamista tiukemmista maahanmuuttosäännöistä.

Tänä vuonna tehdyt maahanmuuttomuutokset ovat rajoittaneet useimpien kansainvälisten opiskelijoiden mahdollisuutta tuoda huollettavia henkilöitä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Ainoastaan jatkotutkimus tai tietyt hallituksen rahoittamat kurssit voivat tuoda mukanaan perheenjäseniä.

Kansainvälisiä opiskelijoita kiellettiin myös siirtymästä työviisumiin ennen kuin he olivat saaneet kurssinsa päätökseen.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on myös tiukentamassa kansainvälisiä opiskelijoita koskevia vaatimuksia.

Vuodesta 2025 alkaen heidän on myös täytettävä korkeampi vähimmäistulovaatimus hakiessaan opiskelijaviisumia.

Rekrytointiagenttien ja aliagenttien on rekisteröidyttävä ja otettava käyttöön agenttien laatukehyksen mukaiset laatutarkastukset.

Ne voivat myös menettää toimilupansa, jos niiden rekrytoimat ulkomaiset opiskelijat eivät läpäise Yhdistyneen kuningaskunnan viisumitarkastuksia, eivät ilmoittaudu tai eivät suorita kurssia loppuun.

Vaikka näillä toimenpiteillä pyrittiin hillitsemään maahanmuuton kokonaismäärää, ne ovat vaikuttaneet kielteisesti korkeakoulusektoriin.

Mark Corbett London Higher -yliopistosta varoitti, että nämä voivat johtaa kulttuurivaihdon katoamiseen ja heikentää keskeisten teollisuudenalojen lahjakkuusputkea.

Vaikutukset yliopistoihin selviävät tarkemmin, kun yliopistot viimeistelevät ilmoittautumisluvut tulevina kuukausina.

Nykysuuntaus kuitenkin osoittaa, että monilla yliopistoilla on merkittäviä taloudellisia haasteita.

Yliopistot etsivät nyt tapoja sopeutua, mikä voi tarkoittaa kustannusten leikkaamista, henkilöstön vähentämistä tai vaihtoehtoisten tulonlähteiden löytämistä.

Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuuton vähentäminen

Yhdistyneen kuningaskunnan yliopistot joutuvat taloudelliseen ahdinkoon, kun ulkomaisten opiskelijoiden viisumimäärät ovat 20 vuoden alimmillaan.
Kuvan tarjoaa Freepik

Viisumihakemusten kokonaismäärä, mukaan lukien sekä työntekijöiden että opiskelijoiden viisumihakemukset, laski 36 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana tehtiin vain 582 000 pyyntöä, kun edellisenä vuonna niitä tehtiin 913 700.

Sisäministeriön mukaan tämä lasku johtuu edellisen konservatiivihallituksen käyttöön ottamista uusista maahanmuuttosäännöistä.

Muutoksiin sisältyy rajoituksia perheenjäsenten tuomiseen ulkomaalaisille työntekijöille ja opiskelijoille, ammattitaitoisten työntekijöiden palkkakynnyksen nostaminen ja viisumivaihtoehtojen vähentäminen tietyissä ammateissa.

Kansallisen tilastokeskuksen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan nettomuutto on 685 000 vuoden 2023 loppuun mennessä, kun se vuonna 2022 oli ennätykselliset 764 000.

Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Sir Keir Starmer on luvannut alentaa näitä lukuja, mutta ei ole vielä asettanut erityistä tavoitetta.

Uuden työväenpuolueen hallituksen tavoitteena on vähentää maan riippuvuutta ulkomaisista työntekijöistä ja parantaa Yhdistyneessä kuningaskunnassa työskentelevien työntekijöiden koulutusta.

Se on myös toteuttanut useita täytäntöönpanotoimia sellaisia yrityksiä vastaan, jotka rikkovat viisumisääntöjä ja työllistävät laittomia työntekijöitä.