Yhdistyneen kuningaskunnan ETA ja luovan alan työntekijöiden viisumisopimus: Miten se toimii?

| 11 lokakuun, 2024
Yhdistyneen kuningaskunnan ETA ja luovan alan työntekijöiden viisumisopimus: Miten se toimii?
Kuvan tarjoaa freepik

Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) sähköinen matkustuslupa (Electronic Travel Authorization, ETA), joka on tarkoitettu kaikille viisumivapaille kansalaisille, mahdollistaa lyhytaikaisen, enintään kuuden kuukauden oleskelun. Se sallii myös luovien alojen työntekijöiden tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan enintään kolmeksi kuukaudeksi luovien alojen työntekijöille myönnettävän viisumin (Creative Worker Visa Concession) nojalla.

Miten luova työntekijä voi saada ETA-luvan ja käyttää sitä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tullessaan? Selitämme tässä perusasiat.

Luovan työntekijän viisumi vs. luovan työntekijän viisumikannustin (Creative Worker Visa Concession)

Luovan työntekijän viisumiLuovan työn tekijöiden viisumiavustus
TukikelpoisuusViisumivapaat ja viisumipakon alaiset kansalaisetMuut kuin viisumivapaat kansalaiset
Oleskelun kesto12 kuukautta tai sponsoritodistuksessa ilmoitetun työn keston ajan, sen mukaan, kumpi on lyhyempi, ja mahdollisuus jatkamiseen3 kuukautta; ilman mahdollisuutta pidentää ja vaihtaa toiseen tilapäiseen viisumiin tai ammattitaitoisen työntekijän viisumiin.
HakuprosessiPitää käydä konsulaatissa tai viisumikeskuksessa toimittamassa vaatimukset.Täysin verkossa ETA:n saamiseksi
Kustannukset298 puntaa + 1 035 puntaa vuodessa maahanmuuton terveyslisämaksua (IHS).10 puntaa ETA:n saamiseksi
VaatimuksetVoimassa oleva passi
Sponsoritodistus
Todiste taloudellisesta kapasiteetista
Todiste vähintään Yhdistyneen kuningaskunnan asettamasta vähimmäispalkasta ja viikoittaisesta työajasta,
Tuberkuloositesti, jos tulet maasta, joka vaatii sitä.
Voimassa oleva passi
Sponsoritodistus
Todiste taloudellisesta kapasiteetista
Todiste vähintään Yhdistyneen kuningaskunnan asettamasta vähimmäispalkasta ja viikkotyöajasta.
KäsittelyaikaKolmesta kahdeksaan viikkoaEnemmän tai vähemmän kolme päivää ETA:n saamiseksi

Luovan työntekijän viisumin ja luovan työntekijän viisumikannustimen tärkeimmät erot liittyvät työntekijän passiin ja oleskelun kestoon.

Luovan työntekijän viisumi kattaa sekä viisumipakon alaiset että viisumivapaat luovat työntekijät. Sen ansiosta he voivat oleskella ja työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa 12 kuukautta tai sponsoritodistuksessa ilmoitetun ajan, sen mukaan, kumpi on lyhyempi.

Luovien työntekijöiden viisumi myönnetään vain niille luoville työntekijöille, jotka eivät tarvitse viisumia saapuakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai jotka eivät tarvitse viisumia saapuakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Koska he eivät ole viisumivapaita kansalaisia, he voivat saada ETA-luvan. Viisumimyönnytyksen ansiosta he voivat työskennellä ja oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa vain kolme kuukautta.

Viisumivapaille luoville työntekijöille luovien työntekijöiden viisumi on paljon nopeampi vaihtoehto kuin viisumin hakeminen, joka voi kestää vähintään kolme viikkoa.

Molemmat on tarkoitettu niille, jotka aikovat työskennellä luovalla alalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö määrittelee luovan työntekijän henkilöksi, joka voi selkeästi edistää luovaa teollisuutta Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Näihin tehtäviin kuuluvat muun muassa näytteleminen, tanssi, musiikki, elokuva, taide, kirjallisuus, kääntäminen, esittäminen, tuottaminen, ohjaaminen, valokuvaus ja monet muut. Myös tekninen tai tukihenkilöstö voi olla tukikelpoisten luovien työntekijöiden mukana.

Mitä Creative Worker -viisumi sallii tai ei salli Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelun aikana?

SallittuEi sallittu
Työskentely luovana tekijänä sponsorointitodistuksessa ilmoitetulla tavalla.
Ota toinen työ samalta alalta tai Skilled Worker Immigration Salary List 20 tuntia viikossa.
Tutkimus
Tuo perhe mukanaan.
Julkisten varojen käyttö.
Aloita liiketoiminta.
Pidentää heidän oleskeluaan

Sekä luovan työntekijän viisumi että luovan työntekijän viisumilupa antavat henkilöille mahdollisuuden työskennellä sponsorinsa palveluksessa CoS:ssä määritellyssä työssä.

Luovat työntekijät voivat myös tehdä toista työtä enintään 20 tuntia viikossa. Tämä toinen työ voi kuulua samalle alalle ja olla samantasoinen kuin päätyö. Se voi olla myös ammattitaitoisen työntekijän maahanmuuttopalkkaluettelossa mainittu tehtävä.

He voivat myös opiskella oleskelunsa aikana. Joillakin kursseilla heiltä saatetaan kuitenkin vaatia Academic Technology Approval Scheme -todistus.

Luovan työn tekijät voivat tuoda perheensä, kuten kumppaninsa tai lapsensa, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, jos he täyttävät kelpoisuusehdot.

Luovan työn tekijöille myönnettävän viisumin piiriin kuuluvat henkilöt eivät kuitenkaan voi saada julkisia varoja tai perustaa omia yrityksiä.

Viisumilla varustetut luovan alan työntekijät voivat jatkaa oleskeluaan, mutta viisumimyönnytyksen piiriin kuuluvat työntekijät eivät. He eivät myöskään voi vaihtaa toiseen tilapäiseen työviisumiin tai ammattitaitoisen työntekijän viisumiin.

Miten saada luovan työn tekijöiden viisumikannustin?

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA ja luovan alan työntekijöiden viisumisopimus: Miten se toimii?
Kuva on Ana Krachin kautta Pixabayn kautta.

Luovien työntekijöiden viisumiedun myöntäminen edellyttää, että henkilö täyttää luovien työntekijöiden viisumin kelpoisuusehdot, ETA-passin kelpoisuuden ja oleskelun keston.

Alla on luettelo kaikista luovan työn tekijöille myönnettävää viisumia koskevista kelpoisuusvaatimuksista.

Sinulla on oltava työtarjous tilapäisestä työskentelystä Yhdistyneessä kuningaskunnassa luovana työntekijänä.

Luovalla työntekijällä on oltava sponsorointitodistus (Certificate of Sponsorship, CoS). Tämä sähköinen asiakirja todistaa, että hänellä on työtarjous brittiläiseltä yritykseltä. Se sisältää viitenumeron ja tietoja luovasta työntekijästä ja työstä, jota hän aikoo tehdä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tulet työskentelemään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Luovan työntekijän viisumi on voimassa vain tilapäiseen työskentelyyn Yhdistyneessä kuningaskunnassa enintään kolmen kuukauden ajan.

Et yleensä tarvitse viisumia saapuaksesi Yhdistyneeseen kuningaskuntaan vierailijana.

Nämä ovat luovia työntekijöitä, joiden passin on myöntänyt maa, jolla on viisumivapausasema Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa. He eivät tarvitse viisumia, mutta tarvitsevat ETA-ajanjakson tullakseen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA ja luovan alan työntekijöiden viisumisopimus: Miten se toimii?
Kuvan tarjoaa Manseok Kim Pixabayn kautta.

Saat Equityn, PACTin tai BECTUn määrittelemän vähimmäispalkan.

Malleja, muusikoita ja sirkustyöntekijöitä lukuun ottamatta luovien alojen työntekijöiden on saatava Equityn, PACT:n tai BECTU:n määrittelemä vähimmäistulo.

Equity on Yhdistyneen kuningaskunnan esittävän taiteen ja viihteen ammattiliitto. PACT on Yhdistyneen kuningaskunnan elokuva-alan elin, joka edustaa ja tukee riippumattomia tuotanto- ja jakeluyhtiöitä.

BECTU puolestaan on Broadcasting Entertainment Communications and Theatre Union, joka koostuu media- ja viihdeteollisuuden työntekijöistä.

Sinulla on oltava taloudelliset edellytykset elättää itsesi Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Luovalla työntekijällä on oltava vähintään 1 270 puntaa käytettävissään 28 päivän ajan 31 päivän kuluessa viisumin hakemisesta. Tämä osoitetaan yleensä pankkitiliotteella.

Luovan työn tekijöiden, joiden työehtosopimus osoittaa, että työnantaja kattaa heidän ensimmäisen kuukautensa Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ei tarvitse täyttää tätä vaatimusta.

Perheensä tuovien on myös todistettava, että heidän perheensä pystyy elättämään itsensä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Saapuminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ETA-viisumilla luovien työntekijöiden viisumisopimuksen mukaisesti.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA ja luovan alan työntekijöiden viisumisopimus: Miten se toimii?
Kuva DeOren Ra-Ki Robinson Pixabayn kautta.

Luovien työntekijöiden, jotka matkustavat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan luovien työntekijöiden viisumiluvan nojalla, on tärkeää tavata maahanmuuttovirkailija heti saapuessaan.

Luovat henkilöt eivät saa työskennellä, jos he käyttävät sähköisiä passiportteja (eGates) tullessaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Maahanmuuttoviranomaisen on tarkistettava luovan työntekijän vaatimukset rajalla. Tämä tarkoittaa, että hänen on esitettävä passinsa ja tarkistettava, onko hän viisumivapaa kansalainen ja onko hänellä voimassa oleva ETA.

Maahanmuuttovirkailijan on myös tarkistettava, onko luovan työntekijän COS voimassa. Virkailija tarkistaa myös, onko luovan työn tekijällä varaa elättää itsensä Yhdistyneessä kuningaskunnassa oleskelunsa aikana.

Maahanmuuttovirkailija tarkistaa myös luovien työntekijöiden huollettavien henkilöiden osalta todisteet heidän suhteestaan.

Jos kaikki on kunnossa, maahanmuuttovirkailija leimaa luovien työntekijöiden passit.

Irlannin kautta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuvilla luovan alan työntekijöillä on oltava etäluovutusselvitys.

Irlannista Yhdistyneeseen kuningaskuntaan luovan työn tekijöiden viisumisopimuksella matkustavien luovan työn tekijöiden on haettava etälupaa vähintään 72 tuntia ennen saapumistaan.

Luovan työn tekijöiden viisumimyönnytys: Immigration Clearance Form voidaan täyttää verkossa ja toimittaa rajavartiolaitoksen sähköpostilaatikkoon BFTier5C@homeoffice.gov.uk.

Jos luovalle työntekijälle myönnetään lupa tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, rajavartija tarkastaa hakemuksen ja vahvistaa lomakkeen. Luovan työntekijän on säilytettävä lomake passin mukana todisteena luvasta oleskella Yhdistyneessä kuningaskunnassa.