Raportti paljastaa kansainvälisiin opiskelijoihin ja terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuvan viisumihuijauksen Yhdistyneessä kuningaskunnassa

| 10 lokakuun, 2024
Raportti paljastaa kansainvälisiin opiskelijoihin ja terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuvan viisumihuijauksen Yhdistyneessä kuningaskunnassa
Kuvan tarjoaa freepik

Viisumihuijausten verkosto on varastanut kymmeniä tuhansia puntia ihmisiltä, jotka haluavat opiskella ja työskennellä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

BBC:n raportin mukaan rikollisverkoston agentit esiintyvät kansainvälisten opiskelijoiden ja terveydenhuollon työntekijöiden laillisina rekrytoijina.

He käyttävät usein vakuuttavia verkkosivustoja ja työpaikkailmoituksia, ja joskus he jopa järjestävät väärennettyjä työhaastatteluja näyttääkseen laillisilta.

Nämä laittomat viisumiverkkohuijaukset ovat kohdistuneet erityisesti kiinalaisiin ja intialaisiin kansainvälisiin opiskelijoihin, jotka haluavat työskennellä terveydenhuollon kaltaisilla kysytyillä aloilla.

Uhreille on luvattu työpaikkoja, viisumeja ja sponsoritodistuksia, joiden olisi pitänyt olla ilmaisia.

He ovat maksaneet suuria rahasummia ja käyttäneet säästönsä loppuun vain huomatakseen, että heitä on petetty.

Heille jää kuitenkin väärennettyjä asiakirjoja ja huomattavia taloudellisia tappioita, ja heidän unelmansa tulevaisuudesta Yhdistyneessä kuningaskunnassa ovat mennyttä.

Yhdessä rekrytointiverkostossa noin 140 toiveikasta henkilöä maksoi vähintään 10 000 ja enintään 20 000 puntaa kukin, jolloin viisumihuijaus tuotti lähes 1,2 miljoonaa puntaa.

Viisumihuijauksissa hyödynnetään sitä, etteivät ihmiset tunne Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuutto-järjestelmää, ja monet jäävät velkaantumaan ilman oikeussuojakeinoja.

Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset ovat antaneet varoituksia ja kehottaneet kansainvälisiä opiskelijoita tarkistamaan kaikki viisumi- tai työtarjoukset ennen maksujen suorittamista.

Opiskelijaviisumia koskevien sääntöjen tiukentaminen viisumihuijausten torjumiseksi

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on ryhtynyt toimiin näiden huijausten torjumiseksi tiukentamalla maahanmuuttosääntöjä ja lisäämällä viisumihakemusten valvontaa.

Tammikuusta 2024 alkaen vain valitut kansainväliset opiskelijat voivat tuoda mukanaan perheenjäseniä, jotta viisumijärjestelmän väärinkäyttöä Yhdistyneessä kuningaskunnassa voidaan vähentää.

Opiskelijat, jotka haluavat siirtyä työviisumiin, voivat tehdä niin vasta kurssin päätyttyä, ja heidän on täytettävä tiukat työviisumikriteerit.

Yhdistynyt kuningaskunta on myös tiukentanut rekrytointiagentteja käyttäviä yliopistoja koskevia ohjeita.

Tähän sisältyy pakollinen rekisteröintijärjestelmä kansainvälisille rekrytointiyrityksille ja alihankkijoille.

Rekrytointitoimistot voivat menettää toimilupansa, jos niiden rekrytoimat ulkomaiset opiskelijat eivät läpäise Yhdistyneen kuningaskunnan viisumitarkastuksia tai jos he eivät ilmoittaudu kurssille tai suorita sitä loppuun.

Yliopistojen on myös ilmoitettava rekrytointiagentteihin käytetyt varat ja niiden kautta ilmoittautuneiden kansainvälisten opiskelijoiden määrä.

Nämä tiukemmat opiskelijaviisumisäännöt ovat maahanmuuttoa käsittelevän neuvoa-antavan komitean (Migration Advisory Committee, MAC) suositusten mukaisia, jotka se antoi Yhdistyneen kuningaskunnan Graduate-viisumia koskevan uudelleentarkastelun jälkeen.

Yhdistynyt kuningaskunta on myös tiukentamassa ulkomaisia opiskelijoita rekrytoivia laitoksia koskevia vaatimustenmukaisuusvaatimuksia.

Kansainvälisten opiskelijoiden on osoitettava kykynsä elättää itsensä täyttämällä korotettu taloudellinen elatusvelvollisuus.

Tammikuuhun 2025 mennessä Lontoossa asuvien opiskelijoiden uusi tulovaatimus on 1 483 puntaa kuukaudessa.

Uusi tulovaatimus Lontoon ulkopuolella asuville opiskelijoille on 1 136 puntaa kuukaudessa.

Näillä tiukemmilla viisumi- ja rekrytointisäännöillä varmistetaan, että ihmiset tulevat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saadakseen laadukasta koulutusta, eivät takaporttina työskentelyyn maassa.

Terveydenhuoltohenkilöstön viisumisääntöihin tehtävät muutokset

Raportti paljastaa kansainvälisiin opiskelijoihin ja terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuvan viisumihuijauksen Yhdistyneessä kuningaskunnassa
Kuvan tarjoaa jcomp on Freepik

Koska Yhdistyneessä kuningaskunnassa terveydenhuolto- ja hoitotyöntekijöiden kysyntä on suurta, terveydenhuoltoala on ollut laittomien viisumihuijausten keskeinen kohde.

Monille ulkomailta tulleille toiveikkaille työntekijöille on luvattu nopeaa ja helppoa pääsyä töihin sairaaloihin tai hoitokoteihin, mutta heitä on sitten käytetty hyväksi ja väärinkäytetty.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on nostanut ammattitaitoisten työntekijöiden yleistä palkkakynnystä ja ottanut käyttöön uuden maahanmuuttajien palkkaluettelon.

Nämä uudet säännöt vaikuttavat terveydenhuollon ja hoivan työntekijöihin, jotka olisivat aiemmin voineet saada viisumin alhaisemmalla tulovaatimuksella.

Terveydenhuolto- ja hoitotyöntekijät eivät voi enää tuoda perheitään Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Hoito-ohjeiden on myös oltava rekisteröityjä Care Quality Commissioniin, ennen kuin ne voivat palkata kansainvälisiä työntekijöitä.

Toinen tärkeä askel viisumihuijausten torjumiseksi on viisumisponsorointia tarjoaviin yrityksiin sovellettavien säännösten tiukentaminen.

Tähän sisältyy tiukempia tarkastuksia sen varmistamiseksi, että työtä tarjoavat yritykset ovat laillisia.

Sisäministeriö on myös lisännyt tarkastuksia ja määrännyt ankarampia rangaistuksia yrityksille, jotka rikkovat viisumisääntöjä.

Nämä uudet säännöt ja vastatoimet auttavat valvomaan työviisumia koskevien sääntöjen noudattamista ja suojelemaan työntekijöitä hyväksikäytöltä.

Maahanmuutto- ja viisumisäännösten tiukentamisen varjopuolet

Vaikka nämä toimenpiteet ovat vaikeuttaneet huijareiden toimintaa, ne ovat aiheuttaneet haasteita myös laillisille hakijoille.

Hakemusprosessi on nyt aikaa vievämpi, ja siihen liittyy lisätarkastuksia ja suurempia asiakirjavaatimuksia.

Näistä esteistä huolimatta kansainväliset opiskelijat ja työntekijät ovat edelleen erittäin haluttuja opiskelemaan ja työskentelemään terveydenhuollon alalla Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Laittomat viisumihuijarit ovat hyvin tietoisia tästä, ja siksi he käyttävät edelleen hyväkseen monia, jotka toivovat voivansa tulla Yhdistyneeseen kuningaskuntaan opiskelemaan tai työskentelemään.

Näiden uusien ja tiukempien menettelytapojen arvostelijat ovat huolissaan siitä, että ne tekevät kansainvälisistä opiskelijoista ja työntekijöistä alttiimpia viisumihuijauksille.

Monimutkaisemmat säännöt ja prosessit saattavat pakottaa yksityishenkilöt hakemaan apua valtuuttamattomilta asiamiehiltä byrokratian välttämiseksi.

Suojautuminen Yhdistyneen kuningaskunnan viisumihuijauksilta

Raportti paljastaa kansainvälisiin opiskelijoihin ja terveydenhuollon työntekijöihin kohdistuvan viisumihuijauksen Yhdistyneessä kuningaskunnassa
Kuvan tarjoaa Freepik

Kansainväliset opiskelijat ja terveydenhuollon työntekijät voivat suojautua näiden huijausten uhreiksi joutumiselta.

Maahanmuuttoasiantuntijat kehottavat opiskelijoita aina tarkistamaan työtarjoukset ja viisumin myöntäjät virallisista kanavista, kuten UK Visas and Immigration (UKVI).

Alla on muutamia vinkkejä:

Heidän on varmistettava, että työtarjous on lailliselta yritykseltä, tarkistamalla se UKVI:stä tai yrityksen viralliselta verkkosivustolta.

Varo suuria ennakkomaksuja ilman asianmukaisia asiakirjoja. Laillisten viisumisponsoreiden tai rekrytoijien ei pitäisi pyytää tällaisia maksuja.

Asioi vain Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen rekisteröimien tai yliopistojen tunnustamien rekrytointitoimistojen kanssa.

Opiskelijoiden, joita tarjous huolestuttaa, tulisi pyytää apua yliopistonsa maahanmuutto-, viisumi- ja uraohjauspalveluista.

Niiden, jotka epäilevät, että huijaus on kohdistunut heihin, on ilmoitettava siitä välittömästi Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisille.

Tämä auttaa estämään muita joutumasta samojen petollisten järjestelmien uhreiksi.

Viisumihuijausten yleistyminen kuvastaa kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden jatkuvia haasteita saada laillisia opiskelu- ja työskentelymahdollisuuksia Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Maahanmuuttosääntöjen tiukentuessa ja huijareiden kehittyessä ihmisten on pysyttävä tietoisena ja valppaana suojellakseen itseään petoksilta.