Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri puolustaa ETA-järjestelmän laajentamista koskemaan kaikkia muita kuin viisumivapaita kansalaisia.

| 3 lokakuun, 2024
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri puolustaa ETA-järjestelmän laajentamista koskemaan kaikkia viisumivapaita kansalaisia.
Kuva Olly Browningin kautta Pixabayn kautta.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus laajentaa ETA-järjestelmää ( Electronic Travel Authorization ) koskemaan kaikkia maassa vierailevia viisumivapaita kansalaisia.

Tämä muutos, joka on määrä toteuttaa vuonna 2025, on herättänyt keskustelua kansallisen turvallisuuden ja matkailun välisestä tasapainosta.

Guernseyn sisäasiainvaliokunnan johtaja on puolustanut ETA:ta ratkaisevan tärkeänä välineenä maan turvallisuuden vahvistamisessa.

Sisäasiainministeriön varapuheenjohtaja Rob Prow sanoi BBC:lle: ”Kyse on siitä, että estämme ihmisiä, joiden uskomme voivan aiheuttaa yhteiskunnalle haittaa, pääsemästä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai yhteiseen matkustusalueeseen.”

Guernseyn osavaltiot ilmoittivat, ettei sillä ole ”mitään vaikutusta” henkilöihin, jotka matkustavat Bailiwickistä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Suoraan Guernseyyn matkustavien on kuitenkin hankittava ETA vasta vuoden 2025 loppupuolella.

Prow sanoi, että hänen valiokuntansa on vahvasti mukana keskustelemassa ETA-järjestelmän käyttöönotosta Kanaalisaarilla.

Tällä hetkellä kesän 2025 loppuun asti on voimassa järjestelmä, jonka mukaan ranskalaiset päiväkävijät voivat tulla Guernseyyn ainoastaan henkilökortilla.

Kun ETA-järjestelmä on otettu käyttöön, tällaisten matkustajien on haettava matkustuslupaa passinsa avulla.

Prow sanoi, että henkilöllisyystodistuksilla matkustaminen on ”vähenemässä”, kun passipohjaiset digitaaliset luvat mukautuvat maailmanlaajuisiin turvallisuussuuntauksiin.

Hän on sitä mieltä, että ETA-järjestelmän pitkän aikavälin hyödyt ovat suuremmat kuin lyhyen aikavälin haasteet.

”Muut maat ovat ottaneet onnistuneesti käyttöön digitaaliset matkustusluvat, ja matkustajat ovat sopeutuneet”, Prow selitti.

ETA-järjestelmä voi maksaa Kanaalisaarille miljoonia

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri puolustaa ETA-järjestelmän laajentamista koskemaan kaikkia viisumivapaita kansalaisia.
Kuvan tarjoaa Falco Pixabayn kautta.

Vaikka virkamiehet puolustavat järjestelmää turvallisuuden kannalta välttämättömänä, kriitikot väittävät, että siirto voisi vahingoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan matkailuteollisuutta ja taloutta.

The Independent -lehden matkailukirjeenvaihtaja Simon Calder varoitti, että ETA-järjestelmä voi vaikuttaa vakavasti Jerseyn ja Guernseyn matkailuun.

Hän selitti, että jopa lyhyet päiväretket Normandiasta vaativat passin, maksun ja ennakkoilmoittautumisen verkossa.

Lisävaatimukset ja -kustannukset voivat pahentaa Brexitin ja pandemian vuoksi jo ennestään heikentyneen matkailualan rasitusta.

”Matkailuala on tietenkin epätoivoinen, ja sillä on ollut todella vaikeat vuodet”, hän kirjoitti.

Calder arvioi, että ETA:n aiheuttamat taloudelliset tappiot ovat noin 4 miljardia puntaa vuodessa Yhdistyneelle kuningaskunnalle ja kruununriippuvuuksille.

Hän lisäsi, että pelkästään Kanaalisaaret saavat miljoonia matkailutuloja.

Jerseyn kestävän talouskehityksen ministeri, varaministeri Kirsten Morel, on vahvasti sitä mieltä, että henkilökorttien käyttö on säilytettävä.

”Voimme todistaa Yhdistyneelle kuningaskunnalle, että järjestelmä on turvallinen, eikä mielestäni ole mitään syytä, miksi meidän pitäisi muuttaa sitä”, hän sanoi BBC:lle.

Morel korosti: ”Tuhansien päiväkävijöiden menettämisellä saarille on merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.”

Robert Mackenzie Kanaalisaarten matkaryhmästä selitti, että Ranskasta tulevat päiväretkeläiset ”tekevät yleensä lyhytaikaisia päätöksiä”.

Ne, joilla ei ole ennakkoarviointia etukäteen, eivät voi tulla, ja he voivat nopeasti muuttaa mieltään, ellei nyt tehdyn sopimuksen kaltaista sopimusta ole tehty.

”Mutta ehkä se näyttää nyt vähemmän todennäköiseltä tämän uuden järjestelmän myötä”, Mackenzie sanoi ja ilmaisi pettymyksensä.

Lisää ETA:n haitallisista vaikutuksista matkustukseen ja matkailuun

Yhdistyneen kuningaskunnan matkailuala on kärsinyt lokakuussa 2021 voimaan tulleesta kiellosta, jonka mukaan eurooppalaiset eivät saa päästä maahan ainoastaan henkilökortilla.

Päätös vaikuttaa noin 300 miljoonaan Euroopan unionin (EU) kansalaiseen, jotka käyttävät passin sijasta henkilökorttia, mikä vaikeuttaa heidän vierailuaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Yhdistyneen kuningaskunnan maahanmuuttosääntöjä koskevassa syyskuussa 2024 julkaistussa päivityksessä todettiin, että kaikkien ETA-hakemusta jättävien on käytettävä passiaan.

Pohjois-Irlanti on myös huolissaan siitä, että ETA-järjestelmä voisi estää matkustajia matkustamasta Irlannin tasavallasta.

Lähes 70 prosenttia Pohjois-Irlannin matkailijoista matkustaa Irlannin tasavallan kautta, ja lisävaatimusten ja -kustannusten aiheuttamat kustannukset voivat karkottaa heidät.

Heathrow’n lentoasema kehottaa myös hallitusta olemaan vaatimatta ETA-tietoja kauttakulkumatkustajilta.

Näin pyritään välttämään miljoonien matkustajien menetys ja näin ollen sen aseman menettäminen keskeisenä matkustuskeskuksena.

Matkustajien menetys voisi vaikuttaa lentoaseman lisäksi myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa toimiviin lentoyhtiöihin, jotka ovat vahvasti riippuvaisia kauttakulkumatkustajista.

The Independent julkaisi analyysin, joka perustui ETA:n täytäntöönpanemien Persianlahden maiden kauttakulkumatkustajien määrän vähenemiseen.

Heathrow’n lentoasema, lentoyhtiöt ja laajemmin Yhdistyneen kuningaskunnan talous voivat menettää miljardeja puntia kauttakulkumatkustajien menettämisen vuoksi.

Nämä huolenaiheet ovat ratkaisevan tärkeitä, sillä Yhdistyneen kuningaskunnan matkailu ja matkustaminen ovat juuri alkaneet toipua pandemiasta.

ETA on harppaus kohti maailmanlaajuisen matkustamisen virtaviivaistamista.

Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeri puolustaa ETA-järjestelmän laajentamista koskemaan kaikkia viisumivapaita kansalaisia.
Kuvan tarjoaa Madmedea kautta Wikimedia Commons

ETA on digitaalinen matkustuslupa, jota muiden kuin viisumivapaiden kansalaisten on haettava ja joka heidän on saatava ennen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustamista.

Sen avulla viranomaiset voivat seuloa matkustajat etukäteen ja kerätä tarvittavat turvallisuustiedot ennen heidän saapumistaan.

ETA-hakemukset maksavat 10 puntaa, ja jos ne hyväksytään, ne ovat voimassa kaksi vuotta tai siihen asti, kunnes passi, johon ne on liitetty, vanhenee, riippuen siitä, kumpi tapahtuu aikaisemmin.

Se mahdollistaa useat lyhyet, alle kuuden kuukauden mittaiset matkat, joten matkustajien ei tarvitse hakea sitä joka kerta.

Tällä hetkellä Bahrainin, Kuwaitin, Omanin, Qatarin, Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansalaisilla on oltava ETA-matkailulupa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Tammikuun 8. päivästä 2025 alkaen Euroopan ulkopuolisten maiden kansalaisilla, joilla ei ole viisumia, on oltava ETA-vierailulupa voidakseen vierailla Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hakemukset avataan 27. marraskuuta 2024.

Huhtikuun 2. päivänä 2024 Euroopan kansalaisilla, Irlannin kansalaisia lukuun ottamatta, on oltava ETA-todistus ennen Yhdistyneen kuningaskunnan matkaa. He voivat hakea ETA-lupaa 5. maaliskuuta 2024 alkaen.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä ei ole täysin uusi. Se on samanlainen kuin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa käytössä olevat digitaaliset lupajärjestelmät.

Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmän laajentaminen on osa laajempaa maailmanlaajuista suuntausta tiukentaa rajaturvallisuutta digitaalisten lupien avulla.

Maailman verkottumisen lisääntyessä maat etsivät keinoja hallita paremmin vierailijavirtoja ja ottaa samalla huomioon turvallisuuskysymykset.

EU käynnistää myös oman digitaalisen matkustuslupajärjestelmänsä, Euroopan matkatieto- ja matkustuslupajärjestelmän(ETIAS).

ETIAS-järjestelmä on samanlainen kuin Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-järjestelmä; molemmat on tarkoitettu kansalaisille, joilla ei ole viisumia, ja niiden tarkoituksena on parantaa turvallisuutta ja sujuvoittaa matkustamista.