Ranska muistuttaa Britannian asukkaita oikeista Ranskan oleskelukorteista ja -asiakirjoista EES-tarkastusten välttämiseksi

| 2 lokakuun, 2024
Ranska muistuttaa Britannian asukkaita oikeista Ranskan oleskelukorteista ja -asiakirjoista EES-tarkastusten välttämiseksi
Kuvan tarjoaa Freepik

Ranska muistuttaa Yhdistyneen kuningaskunnan asukkaita tarkistamaan Ranskan oleskelukorttinsa tai -asiakirjansa.

Tämä on ratkaisevan tärkeää, kun Euroopan unioni (EU) ottaa käyttöön uuden rajatarkastusjärjestelmänsä.

Ranskassa asuvien Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten on hankittava oikeat oleskeluluvat, jotta heidät vapautetaan uusista rajatarkastuksista eli maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmästä (EES ).

Tähän kuuluu asianmukaisen récépissé- eli kuittilapun saaminen Ranskan oleskelukortin hakuprosessin aikana.

Viranomaiset korostivat, että kuittilapun oikea muotoilu on olennaisen tärkeää Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille, joita erosopimus suojaa.

Sen ansiosta Ranskassa asuvat britit ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvat ranskalaiset saavat Brexit-siirtymäkauden lopussa samat oikeudet kuin paikalliset kansalaiset.

Se antaa myös Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisille, jotka asuvat laillisesti Ranskassa, mahdollisuuden välttää tarpeettomat rajatarkastukset matkustaessaan Yhdistyneen kuningaskunnan ja EU:n välillä.

Ilman tätä he voivat joutua EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille tai asukkaille tarkoitettujen säännösten kohteeksi, kun Euroopan työllisyysstrategia käynnistyy marraskuussa.

Tähän sisältyy 90/180 päivän sääntö, joka rajoittaa kolmansien maiden kansalaisten lyhytaikaista oleskelua Schengen-alueella.

Kuittilapun oikealla sanamuodolla on merkitystä.

Ranskan sisäministeriö on selventänyt, että kuittilapussa on mainittava vetäytymissopimus, kuten The Connexion kertoo.

Sen pitäisi kuulua:”A demandé la délivrance d’un titre de séjour de five [or ten] ans portant la mention ’accord de retrait du Royaume-Uni de l’UE..

Englanniksi käännettynä siinä todetaan: ”Pyydetty viiden [or ten] vuoden oleskeluluvan myöntämistä, jossa on merkintä ”UK Withdrawal Agreement from the EU”.”

Ministeriö on ohjeistanut kaikkia prefektuureja toimittamaan nämä oikein muotoillut kuittauslomakkeet, kun henkilön hakemusasiakirjat ovat valmiit.

Se ilmoitti myös Euroopan komissiolle, että kuittilappu sisällytetään Ranskan voimassa oleviin oleskelukortteihin ja -asiakirjoihin.

Tämä tarkoittaa, että voimassa olevan kuittilapun haltijat voivat matkustaa vapaasti Schengen-alueella ilman maahanmuuttotarkastuksia.

Tähän sisältyy 90/180 päivän sääntö, jonka mukaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset saavat oleskella Schengen-alueella vain 90 päivää 180 päivän jaksosta.

Alaikäiset, joilla ei ole omaa ranskalaista oleskelulupaa, tarvitsevat DCEM-kortin.

Ranska muistuttaa Britannian asukkaita oikeista Ranskan oleskelukorteista ja -asiakirjoista EES-tarkastusten välttämiseksi
Kuvan tarjoaa Hanson Lu Unsplashin kautta.

Alle 18-vuotiaat lapset, jotka ovat vetäytymissopimuksen suojaamia ja matkustavat vanhempiensa kanssa, on yleensä vapautettu uusista EES:n rajatarkastuksista.

Alaikäisten, joilla ei ole omaa oleskelulupakorttia Ranskassa, passi voidaan kuitenkin leimata Ranskaan saapuessaan tai sieltä poistuessaan.

Tämä aiheuttaa mahdollisen komplikaation, joka voi vaarantaa lapsen oleskelun Schengen-alueella.

Ranskan viranomaiset olivat kehottaneet vanhempia pitämään mukanaan todisteita suhteesta lapseen siltä varalta, että rajaviranomaiset kysyvät niitä. Yksi tällainen todiste on livret de famille.

Livret de famille eli ”perhelomake” on virallinen asiakirja, jolla todistetaan henkilön henkilöllisyys ja perheenjäsenten väliset suhteet.

Lisäksi viranomaiset suosittelevat, ettäyksin matkustavilla lapsilla on mukanaan Document de Circulation pour Étranger Mineur (DCEM).

DCEM ei ole pakollinen, mutta se vahvistaa lapsen oleskeluluvan Ranskassa ja auttaa ehkäisemään mahdollisia ongelmia lapsen palatessa maahan.

DCEM annetaan aluksi PDF-asiakirjana, jossa on QR-koodi. Virallisten sivustojen mukaan vanhempien on kuitenkin edelleen haettava fyysinen kortti paikallisista prefektuurista.

EES:n vaikutus Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan väliseen matkustukseen

EES-rajatarkastusjärjestelmällä nykyaikaistetaan Schengen-alueelle saapuvien ja sieltä lähtevien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten maahanmuuton valvontaa.

Se tallentaa digitaalisesti matkustajien biometriset tiedot, kuten sormenjäljet ja kasvoskannaukset, sekä maahantulo- ja maastapoistumispäivämäärät.

Uusi automatisoitu järjestelmä korvaa käytännössä passin leimaamisen, ja sillä pyritään virtaviivaistamaan maahanmuuton valvontaa ja parantamaan rajaturvallisuutta.

Tämä tarkoittaa 90/180 päivän säännön tiukempaa täytäntöönpanoa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten, kuten matkailijoiden ja toisen asunnon omistajien, osalta.

Henkilöt, joilla on pitkäaikaiseen oleskeluun tarkoitettu viisumi ja voimassa oleva EU:n oleskelulupa, on vapautettu EES-tarkastuksista. Tämä koskee myös Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia, joilla on voimassa oleva Ranskan oleskelukortti ja -asiakirja.

He voivat vapaasti tulla ja mennä Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan välillä ilman biometrisiä tarkastuksia ja lyhytaikaista oleskelua koskevia rajoituksia.

Silti mikä tahansa huolimattomuus tai väärinkäsitys rajalla, kuten passin leimaaminen väärin, voi aiheuttaa sekaannusta.

Rajaviranomaiset voivat kohdistaa heihin maahanmuuttotarkastuksia ja EES-tarkastuksia, jotka voivat aiheuttaa huomattavia viivästyksiä.

Mitä matkustajien on tiedettävä jatkossa

Ranska muistuttaa Britannian asukkaita oikeista Ranskan oleskelukorteista ja -asiakirjoista EES-tarkastusten välttämiseksi
Kuvan tarjoaa Bernd Dittrich Unsplashin kautta.

EES nopeuttaa lopulta matkustamista, koska järjestelmään tallennetaan jo nyt kanta-asiakkaiden biometriset tiedot.

Asiantuntijat ennustavat kuitenkin, että alkuvaiheessa EES voi aiheuttaa pidempiä odotusaikoja, kun rajavartijat sopeutuvat uusiin menettelyihin.

Pitkät jonot ja pitkät viivytykset voivat pahentua rinnakkaisilla rajoilla, joilla EU:n rajaviranomaiset tekevät tarkastuksia Yhdistyneen kuningaskunnan maaperällä.

Siihen kuuluvat Doverin satama Kentissä, Kanaalitunneli Folkestonessa ja Eurostar Lontoossa St Pancrasissa.

Oikea kuittilappu, livre de famille ja DCEM voivat auttaa erosopimuksen piiriin kuuluvia henkilöitä kulkemaan rajan yli sujuvasti.

Tämän vuoksi Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten on entistäkin tärkeämpää hakea Ranskan oleskelulupaa. Hakijoiden on myös varmistettava, että heillä on oikeat asiakirjat.

Asianmukaisten papereiden puuttuminen voi aiheuttaa yksinkertaisia viivytyksiä rajalla tai vääriä syytöksiä oleskelun ylittämisestä.

Jälkimmäinen voi johtaa mahdollisiin sakkoihin tai tuleviin matkustusrajoituksiin, kuten Schengen-alueelle pääsyn kieltämiseen.