Tuorein kyselytutkimus Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista ja Euroopan unionin (EU) uudesta rajanylitysjärjestelmästä eli maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmästä (EES ) voi olla hälyttävä.
EES:n tavoitteena on sujuvoittaa matkustajien rajavalvontaprosesseja ja parantaa samalla Schengen-alueen turvallisuutta.
Se on automatisoitu rajavalvontajärjestelmä, joka korvaa perinteisen passin leimaamisen rajalla.
Uudessa rajajärjestelmässä EU:n ulkopuolisten matkustajien maahantulo ja maastalähtö kirjataan digitaalisesti biometristen tietojen, kuten sormenjälkien ja kasvoskannausten, avulla.
Euroopan työllisyysstrategiaa on lykätty useita kertoja. EU on kuitenkin vahvistanut, että uusi rajajärjestelmä otetaan käyttöön 10. marraskuuta 2024.
Tavoitteistaan huolimatta Euroopan työllisyysstrategia on aiheuttanut huomattavaa huolestuneisuutta Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten keskuudessa, joita nyt pidetään EU:n ulkopuolisina kansalaisina.
Co-Op-vakuutusyhtiön uusi tutkimus osoitti, että useampi kuin joka viides, noin 22 prosenttia, Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisista harkitsisi, ettei matkustaisi Eurooppaan Euroopan työllisyysstrategian vuoksi.
Euroopan työllisyysstrategia on herättänyt huolta monissa Yhdistyneen kuningaskunnan matkailijoissa, erityisesti 18-44-vuotiaissa.
Tärkeimmät syyt tähän ovat yksityisyyden suojaan liittyvät huolenaiheet ja EES:n mahdollisesti aiheuttamat pitkät viivästykset.
Co-Op-vakuutusyhtiön toimitusjohtaja Charles Offord myönsi nämä huolenaiheet.
”Tietomme osoittavat, että monet matkustajat ovat huolissaan uuden maahantulo- ja maastapoistumisjärjestelmän käytöstä, ja monet jopa pelkäävät matkustaa mantereelle.”
Odotettavissa olevat viivästykset, uuden rajajärjestelmän aiheuttamat yksityisyyden suojaa koskevat huolenaiheet
EU:n lainsäädännön mukaan matkustajien on rekisteröitävä biometriset tietonsa rajalla rajavirkailijan edessä.
Tämä pidentää matkustajien käsittelyaikaa ja aiheuttaa pitkiä viivytyksiä erityisesti ruuhkaisilla rajanylityspaikoilla.
Ensimmäisen rekisteröinnin jälkeen matkustajien biometriset tiedot tallennetaan EU:n keskustietokantaan kolmen vuoden ajaksi.
Tämä kolmen vuoden säilytysraja nollautuu aina, kun EU:n ulkopuolinen matkustaja vierailee Schengen-alueella.
Matkustajien, jotka vierailevat EU:ssa kolmen vuoden kuluttua tai kun heidän tietonsa ovat vanhentuneet, on suoritettava alkuperäinen biometrinen rekisteröinti uudelleen.
Odotettavissa olevat viivästykset saivat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset epäilemään tulevia Euroopan-matkasuunnitelmiaan, koska he pelkäsivät uuden järjestelmän vaikeuttavan heidän matkojaan.
EES:n biometriset vaatimukset ovat myös herättäneet närää monissa Yhdistyneen kuningaskunnan matkailijoissa.
Ajatus sormenjälkien ja kasvojen skannausten säilyttämisestä jopa kolme vuotta on aiheuttanut joillekin epämukavuutta.
Tutkimuksen mukaan 38 prosenttia saattaa harkita matkasuunnitelmia uudelleen viivästysten odotettavissa olevan keston vuoksi.
Toisaalta 45 prosenttia ilmoitti olevansa huolissaan siitä, että heidän tietonsa ovat tallessa niin pitkän ajan.
Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten tietoisuus Euroopan työllisyysstrategiasta
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kyselytutkimukset osoittavat, että Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset ovat huolissaan Euroopan työllisyysstrategiasta.
Aiempi Co-Op Insurance -yhtiön huhtikuussa 2024 tekemä matkustustutkimus paljasti, että 66 prosenttia briteistä ei tiennyt uudesta rajajärjestelmästä.
Yhdistyneen kuningaskunnan liikenneministeriön (DfT) kesäkuussa julkaisema kyselytutkimus vahvisti myös, että monet britit eivät täysin ymmärrä EES:ää.
Yhdistyneen kuningaskunnan liikenneministeriön kyselytutkimus osoitti myös, että Euroopan työllisyysstrategia saattaa estää EU:n matkustamista, sillä yli puolet vastaajista oli epävarma muutoksista.
Vaikka tietoisuus Euroopan työllisyysstrategiasta on hieman parantunut uusien tietojen perusteella, se on edelleen vähäistä.
Lisäksi on todennäköistä, että britit välttelevät matkustamista Eurooppaan, sillä pelko on kasvanut täytäntöönpanon lähestyessä.
Tämä on erityisen ilmeistä nuorempien matkustajien keskuudessa, jotka ovat eniten huolissaan yksityisyydestä ja tietoturvasta.
Se, että Yhdistyneen kuningaskunnan matkailijat mahdollisesti välttävät eurooppalaisia matkakohteita, voisi vaikuttaa merkittävästi EU:n matkailutalouteen.
Brittiläiset matkailijat muodostavat merkittävän osan EU:n matkailutuloista. Heidän määränsä väheneminen voisi vahingoittaa vakavasti paikallistaloutta.
Tilanne voi olla erityisen huono suosituissa lomakohteissa, kuten Ranskassa, Espanjassa ja Italiassa.
Offord korosti kuitenkin, että huolenaiheista huolimatta monet matkustavat edelleen, mutta heidän on varauduttava muutoksiin.
Uuden rajajärjestelmän aiheuttaman stressin ja hämmennyksen minimointi
CoOp:n kyselytutkimuksen mukaan noin 28 prosenttia vastaajista suhtautui uuteen järjestelmään myönteisesti.
He pitivät sitä tarpeellisena turvallisuuden parantamiseksi ja rajavalvonnan parantamiseksi.
Näille matkustajille lisäturva on kompromissin arvoinen, ja he suhtautuvat optimistisesti tuleviin Euroopan-matkoihinsa.
”Näiden rajaturvallisuusmuutosten edellä on tärkeää, että matkustajat tietävät, mitä on odotettavissa, jotta he voivat suunnitella matkansa sen mukaisesti”, Offord sanoi.
Hän lisäsi, että tutkimuksen tarkoituksena on auttaa varmistamaan, että EU:hun ES:n voimaantulon jälkeen matkustavilla on valmistautuminen muutoksiin.
Offord sanoo, että tämä voi ”tehdä heidän matkoistaan mahdollisimman stressittömiä”.
Vaikka uusi rajanylitysjärjestelmä voi aluksi tuntua pelottavalta, asianmukainen valmistautuminen ja tietämys voivat auttaa minimoimaan mahdolliset viivästykset ja sekaannukset.
Matkailijoiden on tärkeää pysyä ajan tasalla ja valmistautua liikkumaan uudessa rajanylitysjärjestelmässä, jotta he voivat edelleen nauttia matkoistaan EU:hun.